Kind met overgewicht

Kind met overgewicht

Afbeelding met persoon, eten, muur, jongen Automatisch gegenereerde beschrijving

1. Schoolarts

Als je kind op de basisschool zit, wordt hij regelmatig gecontroleerd door een schoolarts, die werkt voor de Jeugdgezondheidszorg. Die houden bij hoe hij groeit in lengte, maar ook in gewicht. Als je kind te zwaar is, geeft de Jeugdgezondheidszorg dit aan u door.

Een kind met overgewicht heeft namelijk meer kans om later ziek te worden en het is daarom belangrijk hier tijdig iets aan te doen.

2. Meten en wegen

Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je eigenlijk of je kind qua gewicht te zwaar is? Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI). Deze test wordt door de schoolarts gedaan en kun je zelf thuis ook doen via de website

www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter

3. Dieet kinderen

Het is niet aan te raden om zonder hulp je kind te laten diëten. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag daarom advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts. Zij kunnen je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of kinderarts.

Ook bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts of jeugdverpleegkundige/schoolarts.

4. Oorzaak

Waarom een kind wat te zwaar is geworden, is lang niet altijd meteen duidelijk. Misschien eet of drinkt hij/zij dingen waarvan je helemaal niet wist dat er veel calorieën in zaten. Vaak is het ook een kwestie van te grote porties eten.

5. Een aantal tips:

  • Eet aan tafel en niet voor de tv of achter de computer. Aan tafel eten kinderen (en volwassenen) in verhouding minder dan voor de tv of computer.
  • Zorg dat uw kind niet zelf bij snoep in huis kan. Zet in plaats daarvan fruit op tafel.

Afbeelding met kleurrijk Automatisch gegenereerde beschrijving

  • Let eens op tussendoortjes: wat zit er allemaal in qua suiker, vet en calorieën? Dat is heel goed op het etiket te zien dat op een product zit. Veel producten die gezond lijken zijn dat uiteindelijk niet. “Zonder toegevoegd suiker” betekent niet dat er geen suiker in zit. Een plak ontbijtkoek of fruitbiscuit lijkt geschikt voor kinderen, maar het is gewoon een koek met flink wat calorieën.
  • Zorg dat uw kind niet te vaak frisdrank, pakjes drinken of vruchtensap drinkt. Deze dranken bevatten veel suiker.

Afbeelding met tekst, binnen, plastic Automatisch gegenereerde beschrijving

  • Zijn de porties die je kind eet geschikt voor hem/haar? Een kind heeft genoeg aan één portie eten per maaltijd en eet niet zoveel als een volwassen iemand.

 

Bron: www.voedingscentrum.nl

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch