Pubers

Pubers en hun voeding: tips van een diëtist

Introductie

Pubers zijn in een fase van hun leven waarin ze veel veranderingen doormaken. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Het is daarom belangrijk dat ze goed voor zichzelf zorgen, en dat begint bij een gezonde voeding. Als diëtist heb ik veel ervaring met het begeleiden van pubers en hun ouders bij het maken van gezonde keuzes. In dit artikel deel ik graag mijn tips en adviezen.

De voedingsbehoefte van pubers

Pubers hebben een hogere energiebehoefte dan kinderen en volwassenen. Dit komt doordat ze in een fase van groei en ontwikkeling zitten. Daarnaast hebben ze ook meer eiwitten, vitamines en mineralen nodig. Het is daarom belangrijk dat ze voldoende gevarieerd eten, en dat ze niet te veel suiker en vet binnenkrijgen.

Ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker voor pubers. Het zorgt ervoor dat ze de dag goed kunnen beginnen en voldoende energie hebben om zich te concentreren op school. Een gezond ontbijt bestaat uit volkorenbrood, zuivel, fruit en eventueel een ei of noten.

Lunch

Ook de lunch is belangrijk voor pubers. Het zorgt ervoor dat ze voldoende energie hebben om de middag door te komen. Een gezonde lunch bestaat uit volkorenbrood, groente, fruit en eventueel een eiwitbron zoals kaas of kipfilet.

Tussendoortjes

Pubers hebben vaak behoefte aan tussendoortjes. Het is belangrijk dat deze tussendoortjes gezond zijn, zodat ze niet te veel suiker en vet binnenkrijgen. Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld fruit, groente, noten, yoghurt of een volkoren cracker.

Avondeten

Het avondeten is een belangrijk moment van de dag voor pubers. Het is een moment waarop ze samen met hun ouders kunnen eten en praten over hun dag. Een gezonde avondmaaltijd bestaat uit groente, aardappelen, rijst of pasta en een eiwitbron zoals vlees, vis of tofu.

Drinken

Het is belangrijk dat pubers voldoende drinken, zeker als ze veel sporten of veel buiten zijn. Water is de beste keuze, maar ook thee en melk zijn gezonde opties. Frisdrank en energiedrankjes kunnen beter vermeden worden, omdat deze veel suiker bevatten.

Vegetarisch eten

Steeds meer pubers kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dit kan gezond zijn, maar het is wel belangrijk dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten zitten onder andere in peulvruchten, tofu, noten en kaas. Het is ook belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, deze zit voornamelijk in dierlijke producten.

Overgewicht

Overgewicht komt steeds vaker voor bij pubers. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig beweging en ongezonde voeding. Als diëtist kan ik pubers en hun ouders begeleiden bij het maken van gezonde keuzes en het bereiken van een gezond gewicht.

Eetstoornissen

Eetstoornissen komen ook voor bij pubers. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en tijdig hulp te zoeken. Als diëtist kan ik pubers en hun ouders begeleiden bij het herstellen van een eetstoornis en het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding.

Conclusie

Een gezonde voeding is belangrijk voor pubers, omdat ze in een fase van groei en ontwikkeling zitten. Als diëtist kan ik pubers en hun ouders begeleiden bij het maken van gezonde keuzes en het bereiken van een gezond gewicht. Het is belangrijk dat pubers voldoende gevarieerd eten en niet te veel suiker en vet binnenkrijgen. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op eetstoornissen en tijdig hulp te zoeken.

nl_NLDutch