Artrose

Artrose

Afbeelding met persoon, person Automatisch gegenereerde beschrijving

Artrose is een aandoening die ervoor kan zorgen dat uw gewrichten stijf en pijnlijk worden. Uw knieën, heupen en de kleine gewrichten in uw handen worden het vaakst aangetast. Het is de meest voorkomende vorm van artrose.

Over artrose

Men denkt dat de aandoening ontstaat wanneer uw gewrichten beschadigd raken. Als uw gewricht zichzelf probeert te herstellen, kunnen er veranderingen in het gewricht plaatsvinden. Deze veranderingen kunnen vervolgens leiden tot de ontwikkeling van pijn en stijfheid.

Er zijn twee verschillende vormen van artrose.

 • Bij primaire artrose is er geen onderliggende ziekte of letsel bekend. Het komt meestal geleidelijk op en komt meestal voor bij oudere mensen.
 • Secundaire artrose houdt verband met een eerdere blessure of een andere medische aandoening. Het komt vaker voor bij jongere mensen.

Artrose komt op verschillende manieren voor en kan het ene gewricht anders aantasten dan het andere. Het kan soms erger worden na verloop van tijd, maar dit is meestal niet het geval. Het kan jarenlang hetzelfde blijven of de pijn en stijfheid kunnen na verloop van tijd zelfs verbeteren.

Oorzaken van artrose

Het is niet precies duidelijk waardoor iemand artrose ontwikkelt. Er wordt gedacht dat het aan verschillende dingen te wijten is. Er zijn echter bepaalde factoren waarvan bekend is dat ze uw risico op het ontwikkelen van de aandoening verhogen. U heeft meer kans om artrose te ontwikkelen als:

 • je ouder bent dan 45 – het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
 • je bent een vrouw – hoewel het ook mannen treft, komt het vaker voor bij vrouwen
 • u zwaarlijvig bent – het extra gewicht zet uw gewrichten zwaarder onder druk en de chemische stoffen die vrijkomen uit vetcellen zijn ook in verband gebracht met artrose
 • u heeft een familiegeschiedenis van artrose
 • u eerder letsel aan uw gewricht heeft gehad
 • u heeft een baan (of had vroeger een baan) met veel handenarbeid of een hobby waarbij uw gewrichten veel worden belast, zoals voetballen
 • u een andere aandoening hebt die de beweging of uitlijning van uw gewrichten beïnvloedt – dit kan betekenen dat u ze meer belast

Symptomen van artrose

De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid van het aangetaste gewricht. U kunt merken dat u het gewricht niet meer zo goed kunt gebruiken of bewegen als voorheen. Soms kan de pijn zich uitbreiden of voelt u de pijn in een ander deel van uw lichaam dan het aangedane gewricht. Als u bijvoorbeeld artrose in uw heup heeft, kunt u ook pijn voelen in uw lies, dij, knie of enkel.

Meestal voelt u alleen pijn als u uw gewricht gebruikt en voelt het beter aan als u rust. Maar als uw artrose ernstig is, kunt u ook pijn hebben als u rust. Uw gewricht kan ’s morgens vroeg of na het rusten stijf aanvoelen, maar dit gaat meestal snel over.

Soms merkt u een zwelling rond het aangetaste gewricht en een knarsend en knarsend gevoel of geluid wanneer u het beweegt.

Deze symptomen kunnen soms het gevolg zijn van andere problemen, maar als u een van deze symptomen heeft, neem dan contact op met uw fysiotherapeut voor advies.

Zelfhulp

Uw fysiotherapeut zal met u verschillende dingen bespreken die u kunt doen om de pijn en stijfheid in uw gewrichten te verminderen en het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste.

 • Regelmatig bewegen kan helpen om uw klachten te verbeteren en spierkracht op te bouwen. Zie het gedeelte hieronder voor meer informatie over lichaamsbeweging bij artrose.
 • Als u overgewicht of obesitas heeft, probeer dan uw gewicht te verminderen door uw eetgewoonten en activiteitenniveaus te veranderen. Zelfs een beetje gewicht verliezen kan de druk op uw gewrichten verminderen, waardoor uw klachten verbeteren.
 • Als u artrose in uw knie heeft, helpt het dragen van schoenen met een zachte, dikke, gedempte zool of het gebruik van een inlegzool om eventuele schokken te verminderen.
 • Probeer een warmtekussen of een ijspack om de pijn te verlichten. Leg ze niet direct op uw huid, want ze kunnen uw huid beschadigen of u zelfs verbranden. Wikkel ze eerst in een handdoek.

Oefening en artrose

Regelmatig bewegen, zo veel als u kunt, is een van de heilzaamste dingen die u kunt doen. Lichaamsbeweging kan helpen om uw gewrichten goed te laten werken en uw pijn te verminderen. Het zal ook helpen om uw spierkracht op te bouwen en uw conditie te verbeteren en het kan u ook helpen om u beter te voelen.

Soms kan uw fysiotherapeut u een gestructureerd oefenprogramma aanraden waaraan u kunt deelnemen. Andere keren kan hij u alleen advies geven over wat u kunt proberen. Het belangrijkste is dat u iets vindt dat u kunt volhouden en waarvan u geniet.

Probeer een aantal verschillende soorten oefeningen te doen, waaronder de volgende.

 • Versterkende oefeningen – om uw spieren te helpen versterken en uw gewrichten te ondersteunen.
 • Aërobe oefeningen, die uw hartslag verhogen en u een beetje buiten adem brengen. Dit is goed voor de algemene gezondheid en conditie en om te helpen gewicht te verliezen of te behouden. Misschien kunt u het beste een aerobe oefening doen die niet te belastend is voor uw gewrichten. Voorbeelden zijn zwemmen, fietsen of wandelen.
 • Flexibiliteits-/strekoefeningen – om de bewegingsvrijheid van uw gewrichten te behouden.

Bouw de hoeveelheid oefeningen die u doet geleidelijk op. U kunt overwegen een fysiotherapeut te raadplegen, die u kan helpen bij het opstellen van een individueel oefenprogramma dat voor u werkt.

Behandeling van artrose

Naast de bovenstaande zelfhulpmaatregelen zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor artrose die uw fysiotherapeut met u zal bespreken.

Ondersteunende therapieën

Uw fysiotherapeut kan u doorverwijzen naar andere gezondheidswerkers, die u meer praktisch advies kunnen geven en verschillende hulpmiddelen en apparaten kunnen aanbevelen die u kunnen helpen. Deze kunnen het volgende omvatten.

 • Een fysiotherapeut kan u adviseren welke oefeningen u het beste kunt doen om beweging en spierkracht rond de aangetaste gewrichten te behouden. Hij kan ook beoordelen of braces, spalken en bandages nuttig zijn.
 • Een ergotherapeut kan u praktische manieren geven om u te helpen bij uw dagelijkse taken. Dit kan inhouden dat hij u advies geeft over aanpassingen aan uw auto, huis of werkplek om de druk op uw gewrichten te verlichten.
 • Een podoloog kan u adviseren welk schoeisel u het beste kunt gebruiken en of inlegzolen zouden helpen.

Denk erover na of het zou helpen om kamers in uw huis anders in te delen of aanpassingen te doen. Als u bijvoorbeeld heup- of knieartrose hebt, wilt u misschien trapleuningen of handgrepen in uw badkamer plaatsen. Een verhoogde toiletbril en een badplank/zitje kunnen ook nuttig zijn. Als u last heeft van uw handen, zijn gadgets en hulpmiddelen, zoals kraandraaiers, keukengerei met gevoerde handgrepen en automatische blikopeners, misschien nuttig.

Een ergotherapeut kan u meer advies geven. U kunt in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van hulpmiddelen of aanpassingen die u thuis nodig hebt. Neem contact op met uw gemeente voor een gratis beoordeling.

Als u werkt, vraag dan of uw werkgever een bedrijfsgezondheidsdienst heeft. Zij kunnen u helpen bij het aanpassen van uw manier van werken of van uw werkomgeving om u te helpen.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch