Carpaal tunnel syndroom

Wat is Carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en vingers. Het komt voor wanneer de middelste zenuw in de pols, genaamd de nervus medianus, wordt samengedrukt terwijl deze door een nauwe doorgang loopt genaamd de carpale tunnel. CTS kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen van de handen en polsen, zoals typen op een computer of het bedienen van machines, maar kan ook optreden als gevolg van andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van CTS zijn pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en vingers. Deze symptomen kunnen ook uitstralen naar de arm en schouder. Sommige patiënten ervaren ook zwakte en verlies van gripkracht in de hand. De symptomen kunnen ’s nachts erger worden en patiënten kunnen wakker worden met gevoelloze handen.

Diagnose

Om CTS te diagnosticeren zal uw arts waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over uw medische geschiedenis en symptomen. Daarnaast kan er een elektromyografie (EMG) worden uitgevoerd om de zenuwfunctie te testen.

Behandeling

De behandeling van CTS kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. In milde gevallen kan rust, het vermijden van herhaalde bewegingen en het dragen van een polsbrace de symptomen verbeteren. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de spieren en zenuwen in de handen en polsen te versterken.

In ernstigere gevallen kan een corticosteroïd-injectie worden gegeven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Als de symptomen aanhouden, kan een operatie worden aanbevolen om de druk op de zenuw te verlichten.

Preventie

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om de ontwikkeling van CTS te voorkomen, waaronder het vermijden van herhaalde bewegingen van de handen en polsen, het nemen van regelmatige pauzes tijdens het werken en het strekken van uw handen en polsen gedurende de dag. Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, zoals een polssteun tijdens het typen, kan ook helpen om de symptomen te verminderen.

Conclusie

Carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en vingers. Hoewel het meestal het gevolg is van herhaalde bewegingen van de handen en polsen, kan het ook optreden als gevolg van andere aandoeningen. De behandeling kan variëren van rust en het vermijden van herhaalde bewegingen tot medicijnen en chirurgie. Als u symptomen heeft van carpaal tunnel syndroom, aarzel dan niet om een ​​arts te raadplegen en bespreek uw behandelingsmogelijkheden.

QR Code
nl_NLDutch