Dry Needling

Dry needling

Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat is dry needling?

Dry needling wordt vaak gebruikt om aandoeningen zoals tendinopathie en fasciitis plantaris te behandelen. Dry needling houdt in dat herhaaldelijk een fijne naald in een abnormaal peesgebied wordt gebracht. Dit wordt uitgevoerd met behulp van de echo, om de naald naar de juiste plaats te leiden. Echografie is een snelle, veilige en effectieve manier om uw pees te bekijken.

Hoe werkt dry needling?

Tendinopathie en fasciitis plantaris zijn overbelastingsblessures. Ze ontstaan wanneer een pees of plantaire fascie zich niet kan aanpassen aan de mate van belasting die erop wordt uitgeoefend. Dit leidt tot herhaalde microscopische beschadiging binnen de vezels van de pees/plantaire fascie.

Als de vezels proberen te genezen, kunnen ze pijnlijk en verdikt worden. Wanneer deze aandoening verband houdt met een pees, wordt hij soms tendinitis of tendinose genoemd, maar dit is hetzelfde als tendinopathie.

Dry needling wordt gebruikt om te proberen nieuwe genezing van de beschadigde pees te stimuleren.

Hoe wordt dry needling uitgevoerd?

We gebruiken een echografieapparaat, dat geluidsgolven gebruikt om een beeld op een scherm te maken, om de exacte plaats van de beschadiging in uw pees te vinden.

Dry needling

Wanneer de beschadigde zone gevonden is, zullen we de huid rond uw pees met antisepticum reinigen. Daarna injecteren we plaatselijk

verdovingsmiddel in uw huid en de weefsels over de pees. Dit zal in het begin een beetje prikken, maar al snel zal het gebied gevoelloos worden.

Wanneer het gebied gevoelloos is geworden, zullen we een fijne naald door uw huid steken en deze een aantal keren in en uit de pees bewegen, voordat we de naald volledig verwijderen.

Hoe succesvol is de behandeling?

Dit is een nieuwe behandelingsoptie die wordt gebruikt voor de behandeling van tendinopathie; grote klinische studies moeten nog worden gerapporteerd. We hebben echter ongeveer 50-60 mensen gevonden van de 100 mensen met complexe

tendinopathie die niet op oefenprogramma’s hebben gereageerd, maar wel goed op deze behandeling reageerden. Het kan tot 6 weken duren voordat het volledige effect van de behandeling zichtbaar is.

Het is van vitaal belang dat u uw fysiotherapie- en oefenprogramma in de weken tot maanden na de ingreep voortzet, om de voordelen van de ingreep te maximaliseren. Als u niet aan uw revalidatie werkt, zal uw tendinopathie waarschijnlijk terugkeren.

Wat zijn de risico’s van dry needling?

Ernstige problemen zijn zeer zeldzaam. Tot twee weken na de behandeling kunt u een toename van de pijn en een kleine bloeduitstorting merken. Dit verdwijnt vanzelf, maar u kunt pijnstillers nemen, zoals paracetamol, totdat het volledig is verdwenen. Wij raden het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen (zoals ibuprofen) in deze periode af, omdat deze de effecten van de ingreep kunnen verminderen.

Er is een laag risico (minder dan op 11.000) op het ontwikkelen van een infectie na de behandeling. Er is ook een zeer klein risico dat uw pees scheurt na deze procedures. Dit is zeer zeldzaam, maar het is belangrijk dat u het advies voor na de behandeling opvolgt (zie hieronder) om dit risico te beperken. Om het risico op een peesruptuur zo klein mogelijk te houden, moet u in de eerste week na de behandeling zware activiteiten vermijden, zoals springen.

U moet medisch advies inwinnen als:

  • u een plotselinge toename van pijn in uw pees ervaart
  • de behandelde zone rood of ontstoken wordt
  • u koorts krijgt of een hoge temperatuur heeft (hoger dan 37,5°C).

Wat kan ik wel en wat kan ik niet doen na de procedure?

  • U mag niet rijden totdat uw pijn is verdwenen en u veilig een noodstop kunt maken (mogelijk wordt u niet gedekt door uw verzekering).
  • U hoeft uw been niet volledig te laten rusten, maar probeer het lopen te beperken tot 48 uur na de injectie.
  • Begin na ongeveer 7 dagen opnieuw met uw oefenprogramma op het basisniveau en ga dan geleidelijk vooruit, volgens het advies dat u van ons hebt gekregen.
  • Als u behandeld bent voor een blessure aan de onderste ledematen, introduceer dan pas plyometrische en impactactiviteiten als u vooruitgang hebt geboekt met uw revalidatieprogramma.
  • Als u op enig moment tijdens uw revalidatie problemen of vragen heeft, neem dan contact op met uw fysiotherapeut of arts voor advies.

Heb ik een herhalingsbehandeling nodig na dry needling?

Ongeveer de helft van de mensen die een of beide procedures ondergaan, moeten deze laten herhalen. Neem na 4-6 weken contact op met uw arts als u geen baat hebt gevoeld.

Weer aan het werk na dry needling

Dit hangt af van het soort werk dat u doet. Als u een kantoorbaan hebt, zou u de volgende dag weer moeten kunnen werken. Als u echter een lichamelijk actieve baan hebt, kunt u de eerste week misschien niet werken zoals u normaal zou doen. Bespreek dit met uw arts of

fysiotherapeut die u heeft doorverwezen voor de procedure. Breng uw werkgever ruim van tevoren op de hoogte.

Alternatieve behandelingen voor dry needling

Dry needling is een behandeling die gewoonlijk naast fysiotherapie, activiteitsaanpassing en spierversterkende oefeningen wordt gebruikt, maar er

zijn een verscheidenheid van andere behandelingen die ook worden gebruikt voor tendinopathie. Deze omvatten orthotische schoenvullingen, andere injectie therapieën,

extracorporale shockwave therapie en zelfs chirurgie. Uw behandeling zal worden aanbevolen door uw arts.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch