Etalagebenen

Perifere arteriële aandoening (peripheral arterial disease) / etalagebenen

Wat is perifere arteriële ziekte?

Perifeer vaatlijden is een veel voorkomende aandoening waarbij een opeenhoping van vetafzettingen in de slagaders de bloedtoevoer naar de beenspieren beperkt. Het staat ook bekend als perifeer vaatlijden.

Symptomen van perifeer arterieel vaatlijden / etalagebenen

Veel mensen met perifeer arterieel vaatlijden hebben geen symptomen. Sommigen krijgen echter een pijnlijke pijn in hun benen als ze lopen, die meestal verdwijnt na een paar minuten rust. De medische term hiervoor is “claudicatio intermittens” en wordt ook wel etalagebenen genoemd.

De pijn kan variëren van mild tot hevig en gaat meestal na een paar minuten weg als u uw benen laat rusten. Vaak zijn beide benen tegelijk aangedaan, hoewel de pijn in 1 been erger kan zijn.

Andere symptomen van perifeer vaatlijden kunnen zijn:

 • haaruitval op uw benen en voeten
 • gevoelloosheid of zwakte in de benen
 • broze, langzaam groeiende teennagels
 • zweren (open zweren) aan uw voeten en benen, die niet genezen
 • een veranderende huidskleur op uw benen, zoals bleek of blauw worden
 • glimmende huid
 • bij mannen, erectiestoornissen
 • de spieren in uw benen krimpen (verslapping)

De symptomen van perifeer vaatlijden ontwikkelen zich vaak langzaam, na verloop van tijd. Als uw symptomen zich snel ontwikkelen, of plotseling erger worden, kan dat een teken zijn van een ernstig probleem dat onmiddellijke behandeling vereist.

Wanneer naar de dokter?

U moet naar een dokter gaan als u tijdens het sporten steeds weer pijn in uw been krijgt. Veel mensen denken ten onrechte dat dit gewoon bij het ouder worden hoort, maar er is geen reden waarom een verder gezond persoon pijn in de benen zou hebben. Perifeer vaatlijden wordt meestal vastgesteld door een lichamelijk onderzoek door een arts en door de bloeddruk in uw arm en uw enkel te vergelijken.

Oorzaken van perifeer vaatlijden / etalagebenen

Perifeer vaatlijden, ook wel etalagebenen, is een vorm van hart- en vaatziekten omdat het de bloedvaten aantast.

Het wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van vetafzettingen in de wanden van de beenslagaders. De vetafzettingen (atheromen) bestaan uit cholesterol en andere afvalstoffen.

De ophoping van vetafzettingen op de wanden van de slagaders maakt de slagaders nauwer en beperkt de bloedstroom naar de benen. Dit proces wordt atherosclerose genoemd.

Er zijn bepaalde dingen die uw kansen op het ontwikkelen van perifeer vaatlijden kunnen verhogen, waaronder:

Behandeling van perifere arteriële aandoeningen / etalagebenen

Perifeer vaatlijden wordt grotendeels behandeld door verandering van levensstijl en medicatie.

Regelmatig bewegen en stoppen met roken zijn de belangrijkste veranderingen in levensstijl die de symptomen van perifeer vaatlijden kunnen verlichten en de kans op verergering ervan kunnen verkleinen. Het is ook belangrijk om:

De onderliggende oorzaken moeten ook worden behandeld, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes (suikerziekte). Medicijnen en, in sommige gevallen, een operatie kunnen worden gebruikt om de bloedstroom in uw benen te verbeteren.

Met de behandeling blijven de symptomen van de meeste mensen stabiel en bij sommige mensen kan de pijn verbeteren. Als de behandeling niet aanslaat, bestaat er een risico op mogelijk ernstige complicaties.

Complicaties van perifeer vaatlijden / etalagebenen

Perifeer vaatlijden is niet onmiddellijk levensbedreigend, maar het proces van atherosclerose dat het veroorzaakt, kan leiden tot ernstige en mogelijk fatale problemen.

Coronaire hartziekten

De verstopping van de slagaders in de benen kan ook andere delen van uw lichaam aantasten, zoals de slagaders die het hart en de hersenen van bloed voorzien. Dit betekent dat het hebben van perifeer vaatlijden u meer kans geeft op het ontwikkelen van een andere vorm van hart- en vaatziekten, zoals:

Kritieke ischemie van de ledematen

Als de bloedstroom naar de benen ernstig wordt beperkt, kan kritieke ischemie van de ledematen ontstaan. Kritieke ischemie van de ledematen is een zeer ernstige complicatie die moeilijk te behandelen kan zijn.

Symptomen van kritieke ischemie van de ledematenzijn:

 • een hevige brandende pijn in uw benen en voeten die zelfs aanhoudt wanneer u rust
 • uw huid wordt bleek, glanzend, glad en droog
 • wonden en zweren (open zweren) aan uw voeten en benen die niet genezen
 • verlies van spiermassa in uw benen
 • de huid van uw tenen of onderste ledematen wordt koud en gevoelloos, wordt rood en vervolgens zwart, en/of begint te zwellen en stinkende etter produceert, wat ernstige pijn veroorzaakt (gangreen)

Als u denkt dat u symptomen van kritieke ischemie van de ledematen krijgt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Een angioplastie of een bypass-transplantatie wordt meestal aanbevolen als het gaat om kritieke ischemie van de ledematen, hoewel dit niet altijd succesvol of mogelijk is. In enkele gevallen kan een amputatie vanaf de knie nodig zijn.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch