Hamstrings

Hamstring blessure

Afbeelding met persoon, buiten, lucht Automatisch gegenereerde beschrijving

Een hamstringblessure is een verrekking of scheur van de pezen of grote spieren aan de achterkant van de dij.

Het is een veel voorkomende blessure bij sporters en kan in verschillende ernst voorkomen. De 3 gradaties van hamstring blessures zijn:

  • graad 1 – een lichte spierverrekking of verrekking
  • graad 2 – een gedeeltelijke spierscheur
  • graad 3 – een volledige spierscheur

Hoe lang het duurt om te herstellen van een hamstringverrekking of -scheuring, hangt af van de ernst van de blessure.

Een kleine spierverrekking of -verrekking (graad 1) kan na enkele dagen genezen, terwijl het weken of maanden kan duren om van een spierscheur (graad 2 of 3) te herstellen.

De hamstrings

De hamstrings zijn pezen (sterke weefselbanden) aan de achterkant van de dijen die de grote dijbeenspier aan het bot vastmaken.

De term “hamstring” verwijst ook naar de groep van 3 spieren die langs de achterkant van je dij lopen, van je heup tot net onder je knie.

De hamstringspieren worden niet veel gebruikt tijdens het staan of lopen, maar ze zijn zeer actief tijdens activiteiten waarbij de knie moet worden gebogen, zoals rennen, springen en klimmen.

Wat veroorzaakt hamstring blessures?

Een hamstringblessure treedt vaak op bij plotselinge, krachtige bewegingen, zoals sprinten, longeren of springen, waarbij uw pezen of spieren overbelast raken. De blessure kan ook geleidelijk ontstaan tijdens langzamere bewegingen.

Terugkerende blessures komen vaak voor bij atleten en sporters, omdat de kans groter is dat je je hamstring blesseert als je hem al eerder hebt geblesseerd.

Door regelmatig rekoefeningen en versterkende oefeningen te doen en voor de training op te warmen, kunt u het risico op blessures aan uw hamstring verkleinen.

Hoe weet ik of ik mijn hamstring geblesseerd heb?

Lichte hamstringverrekkingen (graad 1) veroorzaken meestal plotselinge pijn en gevoeligheid aan de achterkant van uw dijbeen. Het kan pijnlijk zijn om uw been te bewegen, maar de kracht van de spier mag niet worden aangetast.

Gedeeltelijke hamstringscheuren (graad 2) zijn meestal pijnlijker en gevoeliger. Er kan ook wat zwelling en bloeduitstorting aan de achterkant van uw dijbeen zijn en u kunt wat kracht in uw been hebben verloren.

Ernstige hamstringscheuren (graad 3) zullen meestal zeer pijnlijk, gevoelig, gezwollen en gekneusd zijn, waardoor het moeilijk is om te lopen en te staan. Er kan een “knallend” gevoel zijn geweest op het moment van de blessure en u zult niet in staat zijn het getroffen been te gebruiken.

Wanneer naar de dokter?

De meeste hamstring blessures kunnen thuis worden verzorgd.

Ga naar de dokter als u zich zorgen maakt over uw letsel, vooral als u denkt dat het ernstig is, dat het niet geneest of dat uw klachten erger worden.

De arts kan u ook adviseren over wanneer u uw normale activiteiten weer kunt oppakken en welke oefeningen u in de tussentijd moet doen om uw herstel te bevorderen. In sommige gevallen kan hij u ook doorverwijzen voor een scan of naar een fysiotherapeut voor een gespecialiseerde behandeling.

Rust en herstel van een hamstringblessure

Herstellen van een hamstringblessure kan dagen, weken of maanden duren, afhankelijk van hoe ernstig de blessure is.

De genezing van een volledig gescheurde hamstring kan enkele maanden in beslag nemen en in die tijd kunt u niet meer trainen of sporten.

Eerste behandeling

Tijdens de eerste 2 of 3 dagen, moet u uw verwonding verzorgen met:

  • Rust – laat je been zoveel mogelijk rusten.
  • IJs – leg cold packs (een zak bevroren erwten gewikkeld in een theedoek werkt ook) op uw hamstring gedurende maximaal 20 minuten elke 2 tot 3 uur gedurende de dag. Breng het ijs niet rechtstreeks op uw huid aan.
  • Compressie – druk de dij samen of zwachtel hem om zwelling en beweging te beperken, die verdere schade kunnen veroorzaken. U kunt een eenvoudige elastische zwachtel gebruiken of een elastische buiszwachtel die verkrijgbaar is bij de apotheek.
  • Elevatie – houd uw been zo veel mogelijk omhoog en steun op een kussen, om zwelling te verminderen.

Gewone pijnstillers, zoals paracetamol of een niet-steroïde anti-inflammatoire drug (NSAID) crème of gel kunnen ook helpen om de pijn te verlichten.

Kortdurend gebruik van orale NSAID’s, zoals ibuprofen tabletten, kan ook helpen de zwelling en ontsteking te verminderen. Deze zijn echter niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg de bijsluiter van uw medicijn om te zien of u het kunt innemen.

De dokter kan u aanraden een kniespalk te dragen voor een korte tijd. Hierdoor zal uw been niet meer bewegen en kan het beter genezen.

Zachte oefeningen en rekoefeningen

Als u te snel weer inspannende oefeningen gaat doen, kan uw blessure erger worden, maar als u te lang geen oefeningen doet, kunnen uw hamstringspieren krimpen en kan er littekenweefsel rond de scheur ontstaan.

Om dit te voorkomen, moet u na een paar dagen, als de pijn is afgenomen, beginnen met het doen van lichte hamstringstrekkingen.

Dit moet worden gevolgd door een programma van lichte oefeningen, zoals wandelen en fietsen, en versterkende oefeningen voor de hamstrings.

De arts kan u verder advies geven en u zo nodig doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor een geschikt oefenprogramma.

Om te voorkomen dat u opnieuw geblesseerd raakt, moet u pas weer volledig actief worden als uw hamstringspieren sterk genoeg zijn. Uw fysiotherapeut of arts kan u hierover adviseren.

Veel mensen moeten minstens een paar weken niet sporten, maar hoe lang u vrij moet nemen, hangt af van de ernst van uw blessure.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch