Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

 

Holding hands

Over reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door uw eigen immuunsysteem dat gezonde lichaamsweefsels aanvalt. Dit veroorzaakt ontsteking en schade aan uw gewrichten. U kunt ook ontstekingen hebben in andere delen van uw lichaam, waaronder uw ogen en longen.

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen reumatoïde artritis ontwikkelen, hoewel men denkt dat er een genetisch verband kan zijn. Het zou kunnen dat iets in het milieu – zoals een infectie – de ontwikkeling van de aandoening kan veroorzaken bij mensen die er al gevoelig voor zijn.

Reumatoïde artritis treft ongeveer één op de 100 mensen. De kans dat u reumatoïde artritis ontwikkelt is het grootst tussen de 30 en 50 jaar, hoewel u het op elke leeftijd kunt krijgen. Meer vrouwen krijgen het dan mannen.

Symptomen van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis tast uw gewrichten aan en veroorzaakt ook meer algemene symptomen. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Ze beginnen vaak vrij langzaam en tasten slechts een paar gewrichten aan. Maar bij sommige mensen ontwikkelt de aandoening zich sneller. Uw symptomen kunnen komen en gaan, met perioden waarin uw aandoening opvlamt, gevolgd door perioden waarin u zich beter voelt.

Symptomen die uw gewrichten aantasten

Symptomen die uw gewrichten aantasten kunnen zijn:

 • pijn, die meestal erger is als je rust of inactief bent geweest
 • zwelling rond uw gewricht(en); ze kunnen warm aanvoelen
 • stijfheid, vooral ’s morgens vroeg of als u lange tijd inactief bent

Reumatoïde artritis tast gewoonlijk de verbindingen aan beide kanten van uw lichaam aan ruwweg op hetzelfde ogenblik. De meeste mensen vinden dat het eerst hun handen en voeten aantast, maar het kan om het even welk gewricht in uw lichaam aantasten met inbegrip van uw schouders, enkels, hals, knieën, heupen en ellebogen.

Andere symptomen

Naast symptomen die uw gewrichten aantasten, kunt u ook meer algemene symptomen krijgen, zoals:

 • zich extreem moe voelen (vermoeid zijn)
 • griepachtige verschijnselen, zoals koorts en een algemeen onwel gevoel
 • gewichtsverlies

Soms kan reumatoïde artritis ook andere delen van uw lichaam aantasten, zoals uw longen en ogen.

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken voor reumatoïde artritis. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe minder schade er aan uw gewrichten zal zijn. Dus, als u symptomen heeft die uw gewrichten aantasten en ze worden niet beter na een paar weken, neem dan contact op met uw arts.

Diagnose van reumatoïde artritis

Uw arts zal vragen stellen over uw symptomen en medische geschiedenis en u onderzoeken. Als uw arts denkt dat u reumatoïde artritis zou kunnen hebben, zal hij u doorverwijzen naar een reumatoloog – een arts die gespecialiseerd is in het opsporen en behandelen van artritis.

Terwijl u wacht op doorverwijzing, kan uw arts de volgende onderzoeken voor u regelen.

 • Bloedonderzoek, om op bepaalde markers van reumatoïde artritis, met inbegrip van reumatoïde factor en anti-CCP-antilichamen te controleren. Niet iedereen met reumatoïde artritis heeft deze markers, zodat het hebben van een negatieve test niet altijd betekent dat u geen reumatoïde artritis hebt.
 • Röntgenfoto’s van uw handen en voeten, om te kijken naar veranderingen in uw gewrichten.
 • Echografie of MRI scans, om meer gedetailleerde beelden van uw gewrichten te krijgen.

 

Behandeling van reumatoïde artritis

Hoewel er geen genezing is voor reumatoïde artritis, zijn er veel behandelingen die de aandoening onder controle kunnen houden. De behandelingen kunnen de pijn en de ontsteking verminderen en de beschadiging van uw gewrichten vertragen of zelfs volledig verhinderen. Hoe vroeger u met de behandeling begint, hoe doeltreffender dit zal zijn.

Geneesmiddelen

Pijnstillers

U kunt vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, nemen om uw pijn te verlichten.

Uw arts kan ook een niet-steroïd anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) zoals ibuprofen voorschrijven om de pijn en stijfheid te helpen bestrijden. Als hij dat doet, zal hij een zo laag mogelijke effectieve dosis voorschrijven en dat zo kort mogelijk. Dit om het risico op bijwerkingen te verminderen. Uw dokter zal ook voorstellen om een geneesmiddel te nemen dat een protonpompremmer heet, die helpt om uw maag te beschermen en het risico op bijwerkingen van NSAID’s te verminderen.

Steroïden

Uw arts kan u een soort steroïde (corticosteroïde) voorschrijven, een glucocorticoïde. Dit kan de ontsteking in uw gewrichten verminderen, waardoor uw eventuele pijn en stijfheid snel worden verlicht. U kunt dit medicijn krijgen in de vorm van tabletten via de mond of als injectie in een spier of gewricht. Corticosteroïden worden meestal maar kort gebruikt, om de kans te verkleinen dat u er bijwerkingen van krijgt. Uw arts kan ze voorschrijven als de diagnose voor het eerst bij u wordt gesteld, terwijl u wacht tot andere behandelingen beginnen te werken. Of hij kan ze voorschrijven als u een opflakkering hebt, om uw symptomen onder controle te houden.

Ziekteveranderende antirheumatische geneesmiddelen (DMARD’s)

Uw arts zal u gewoonlijk een behandeling met een DMARD aanbieden zodra de diagnose reumatoïde artritis bij u is gesteld. Idealiter zou de behandeling binnen drie maanden na het begin van uw symptomen moeten beginnen. DMARD’s werken om de ontsteking in uw gewrichten, veroorzaakt door uw immuunsysteem, te verminderen. Na verloop van tijd kan deze ontsteking uw gewrichten beschadigen; dus, het controleren van de ontsteking met DMARDs kan helpen om uw gewrichten gezond te houden en schade te voorkomen. Het kan een paar maanden duren voordat DMARD’s effect hebben, dus het is belangrijk om ze te blijven innemen, zelfs als ze niet lijken te werken.

Er zijn verschillende soorten DMARD.

 • Conventionele DMARD’s zijn methotrexaat, sulfasalazine, leflunomide en hydroxychloroquine. Dit zijn de soorten die u het eerst aangeboden krijgt. Uw arts kan u soms een combinatie van DMARD’s aanbieden, als één DMARD op zichzelf niet voldoende effect heeft.
 • Biologische DMARD’s omvatten adalimumab, etanercept en infliximab. Uw arts kan u deze voorstellen als u ernstige reumatoïde artritis heeft en conventionele DMARD’s niet hebben geholpen of als u ze niet kunt innemen. Deze geneesmiddelen worden toegediend via een injectie onder uw huid of via een infuus (een infuus in uw ader).
 • Gerichte DMARD’s zijn onder meer tofacitinib en baricitinib. Ze worden gebruikt voor mensen met ernstigere reumatoïde artritis en wanneer andere behandelingen niet hebben gewerkt.

Als u DMARD’s gebruikt, moet u regelmatig uw bloed laten controleren op bijwerkingen.

Ondersteunende therapieën

Uw arts kan u doorverwijzen naar verschillende gezondheidsdiensten die u kunnen helpen uw aandoening onder controle te krijgen. Deze kunnen het volgende omvatten.

 • Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan u oefeningen leren die u zullen helpen om soepel te blijven en uw spierkracht op te bouwen. Hij kan u ook helpen uw algemene fitheidsniveau te verbeteren.
 • Podologie. Dit kan u helpen als u problemen heeft met uw voeten. Een podoloog kan u advies geven en u helpen het juiste schoeisel te vinden.
 • Een hand specialist. Uw arts kan u doorverwijzen voor een specifiek handoefenprogramma, als u problemen heeft met uw handen.
 • Ergotherapie. Een ergotherapeut kan u praktische hulp geven om u te helpen uw dagelijkse taken uit te voeren en uw onafhankelijkheid te vergroten.
 • Geestelijke gezondheid. Uw arts kan u doorverwijzen naar diensten die u technieken aanbieden zoals ontspanning en stressbeheersing, om u te helpen u aan te passen aan het leven met uw aandoening.

Chirurgie

Als u andere behandelingen hebt geprobeerd en u blijft pijn houden of problemen houden met het gebruik van uw gewricht, kan uw arts u doorverwijzen naar een chirurg. Deze zal u beoordelen en u adviseren of een operatie al dan niet nuttig voor u kan zijn. Er zijn verschillende soorten operaties die kunnen helpen – van kleine ingrepen om misvormingen te corrigeren tot volledige gewrichtsvervangingen.

Praat met uw arts of chirurg voor meer informatie en om uit te vinden welke opties voor u geschikt kunnen zijn.

Aanvullende therapieën

Veel mensen met reumatoïde artritis proberen aanvullende geneesmiddelen om hun symptomen te verlichten. Er zijn aanwijzingen dat omega-3-oliën (bijvoorbeeld visolie) kunnen helpen om gewrichtspijn en stijfheid te verlichten. Er is echter weinig of geen bewijs voor andere complementaire therapieën, zoals acupunctuur, aromatherapie en massage. Het kan echter zijn dat deze therapieën op de korte termijn uw klachten helpen verbeteren.

Als u besluit een complementaire therapie te proberen, laat het uw arts dan weten. Onthoud dat een complementaire therapie geen behandeling mag vervangen die uw arts u aanbeveelt.

Complicaties van reumatoïde artritis

De vooruitzichten voor reumatoïde artritis worden beter met de tijd. Met de juiste behandeling, zijn de meeste mensen met reumatoïde artritis in staat om een volledig en actief leven te leiden.

Maar zonder de juiste behandeling kan de ziekte een enorme impact op uw leven hebben. De schade aan uw gewrichten kan na verloop van tijd verergeren, waardoor de kans op invaliditeit of de noodzaak van een gewricht vervangende operatie toeneemt. Zonder behandeling kan de aandoening ook andere delen van uw lichaam gaan aantasten, wat tot verschillende complicaties kan leiden. Deze kunnen het volgende omvatten.

 • Longaandoeningen, die symptomen kunnen veroorzaken als hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling.
 • Droge ogen syndroom.
 • Carpaal tunnelsyndroom – dit is wanneer een zenuw in uw pols wordt samengedrukt, wat leidt tot pijn en gevoelloosheid in uw hand en vingers
 • Problemen met uw hart en bloedvaten – mensen met reumatoïde artritis lopen een groter risico op hart- en vaatziekten.
 • Infecties, vooral bij ernstige reumatoïde artritis.

Als uw reumatoïde artritis tot dit stadium vordert, kunt u het moeilijk vinden om uw normale activiteiten uit te voeren of u niet in staat voelen om te werken. Het is ook gemeenschappelijk om depressie te ontwikkelen. Zorg ervoor om met uw arts te praten als u zich op deze manier voelt.

Als u de voorgeschreven medicijnen inneemt, hebt u de beste kans om uw artritis onder controle te houden en complicaties te voorkomen. U krijgt ook regelmatige controles met uw arts, die zal controleren op tekenen van complicaties en zal vragen hoe u het meer in het algemeen redt. Hij kan uw behandeling aanpassen of u doorverwijzen naar de juiste diensten om de steun te krijgen die u nodig hebt.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch