Repetitief overbelastingsletsel (RSI)

Afbeelding met persoon, zitten, computer, computer Automatisch gegenereerde beschrijving
Wat is RSI

Repetitieve overbelastingsblessures (RSI) zijn de pijnen en pijn in uw lichaam die worden veroorzaakt door repetitieve bewegingen of een slechte houding bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten (waaronder werk). Het wordt ook wel beroepsoverbelastingsblessure en overbelastingssyndroom genoemd. RSI treft vooral uw polsen en handen.

Hoe krijg je RSI?

U kunt RSI krijgen van een breed scala van beroepen en activiteiten. U kunt RSI oplopen als u regelmatig een computer gebruikt of als uw baan repeterende bewegingen met zich meebrengt. RSI kan ook verband houden met hobby’s zoals schilderen en met sporten zoals tennis en golf. Als u denkt dat u RSI hebt, is het belangrijk het niet te negeren.

Oorzaken van RSI

RSI heeft vele mogelijke oorzaken. Deze omvatten:

 • het doen van repetitieve activiteiten
 • een activiteit uitvoeren waarbij zware voorwerpen worden opgetild of gedragen
 • een activiteit gedurende lange tijd uitvoeren zonder voldoende pauzes in te lassen
 • slechte lichaamshouding door werken op een slecht ontworpen werkplek
 • activiteiten uitvoeren waarbij u in een lastige of vermoeiende houding moet werken
 • het gebruik van trilmateriaal

Als het soort werk dat je doet je kans op RSI vergroot, kun je een aantal stappen nemen om de symptomen te voorkomen. Praat hierover met uw werkgever.

Symptomen van RSI

RSI kan een hele reeks symptomen veroorzaken, waaronder pijn en gevoeligheid in uw spieren en gewrichten. Andere veel voorkomende RSI-symptomen zijn:

 • pijnen
 • stijfheid
 • tinteling
 • gevoelloosheid
 • zwakte
 • kramp

Het kan zijn dat u geen lichamelijke tekenen zoals zwelling heeft, ook al voelt uw lichaam pijnlijk aan. De pijn kan erger worden als u geen behandeling krijgt. De pijn kan zo erg worden dat u uw werk of gebruikelijke activiteiten niet meer kunt doen. Als uw klachten beter worden als u rust, is het de moeite waard om na te gaan of u uw activiteiten kunt veranderen of uw werkomgeving kunt aanpassen. Neem contact op met uw werkgever of bedrijfsarts voor advies. Als uw RSI-klachten aanhouden ondanks aanpassingen in uw werk of activiteiten, maak dan een afspraak met uw huisarts.

Diagnose van RSI

RSI is niet altijd gemakkelijk vast te stellen omdat er geen specifieke test voor bestaat. Als u naar de huisarts gaat met RSI-symptomen, zal hij naar uw klachten vragen en u onderzoeken. Hij kan u ook vragen naar uw medische geschiedenis en het soort werk dat u doet. Vertel het uw huisarts als u merkt dat bepaalde activiteiten uw klachten kunnen veroorzaken of verergeren.

Uw huisarts kan u enkele tests voorstellen. Deze zijn bedoeld om te zien of een onderliggende gezondheidstoestand de oorzaak van uw klachten kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld bloedonderzoek en zenuwgeleidingsonderzoek zijn.

Zelfhulp bij RSI

Vermindering van de activiteit

U kunt merken dat uw RSI-symptomen verbeteren als u het getroffen deel van uw lichaam rust geeft. Probeer de activiteiten die uw klachten veroorzaken volledig te onderbreken en ze geleidelijk weer op te pakken zodra uw klachten minder worden. Als dit niet praktisch is, kan het helpen als u de hoeveelheid tijd die u aan deze activiteiten besteedt beperkt. Blijf het getroffen deel van uw lichaam bewegen op een manier die geen pijn veroorzaakt om de spieren te rekken en sterk te houden.

Veranderingen op het werk

Als uw klachten verband houden met uw werk, is uw eerste stap om met uw manager of supervisor te praten. Uw werkgever kan u doorverwijzen naar een ergotherapeut of bedrijfsgeneeskundig adviseur voor hulp en advies. Door te kijken naar uw werkomgeving en de manier waarop u werkt, kunt u ontdekken welke activiteit het probleem veroorzaakt. Ga door met werken als dat mogelijk is, maar probeer de tijd die u aan deze activiteit besteedt te verminderen. Als u de activiteit die het probleem veroorzaakt niet kunt stoppen of verminderen, neem dan regelmatig korte pauzes om uw armen en handen te strekken en te bewegen. U kunt proberen uw tijd te verdelen door verschillende taken uit te voeren, zodat u niet te lang met hetzelfde bezig bent. Als u een computer gebruikt, kunt u misschien uw muis of toetsenbord vervangen om de pijn te verlichten. U kunt speciaal ontworpen exemplaren kopen die uw bewegingen zo natuurlijk mogelijk maken. Er is niet veel solide bewijs dat ze werken, maar sommige mensen vinden ze nuttig.

Kou en warmte

Als u koude kompressen op het getroffen lichaamsdeel aanbrengt, kan dat de pijn verlichten en de zwelling verminderen. Wanneer uw symptomen opspelen, legt u een ijspack of ijs in een handdoek op het gebied. Gebruik het cold pack of ijs maximaal 20 minuten per keer. Breng het ijs niet rechtstreeks op uw huid aan, want ijs kan de huid beschadigen. Als ijs voor u niet werkt, kunt u in plaats daarvan een warmtebehandeling proberen. Houd een warmtepack of warmwaterkruik zachtjes tegen het getroffen lichaamsdeel. U kunt ook een warm bad nemen.

Pijnstillers

Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) en paracetamol, kunnen helpen om uw klachten te verlichten. U kunt deze pijnstillers kopen bij apotheken en supermarkten, maar neem ze niet regelmatig zonder advies van uw huisarts. Als u regelmatig pijnstillers neemt, stopt de pijn misschien, maar u kunt zonder het te beseffen doorgaan met de activiteit die uw klachten veroorzaakt. Dit kan uw aandoening op de lange termijn verergeren.

Behandeling van RSI

Fysiotherapie

Als zelfhulpmaatregelen en veranderingen op het werk niet helpen om uw klachten te verlichten, moet u misschien naar een fysiotherapeut. Die zal u laten zien hoe u uw lichaam kunt laten rusten om de pijn te verlichten. Hij zal u ook helpen om de aangetaste spieren te rekken en te versterken met veilige, lichte oefeningen en om in een goede houding te zitten of te werken.

Steroïde injecties

Als andere behandelingen niet hebben gewerkt of als u een ontsteking in een bepaalde pees hebt, kan uw huisarts u een injectie met corticosteroïden voorstellen.

Chirurgie voor RSI

Als uw huisarts vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door een specifieke gezondheidstoestand, zoals het carpaal tunnel syndroom, kan hij u doorverwijzen naar een chirurg die op dit gebied is gespecialiseerd.

Preventie van RSI

Om RSI te voorkomen, moet u proberen uw repetitieve handelingen te beperken, vooral als daarbij zware apparatuur of trillingen worden gebruikt. U moet ook uw werkhouding en werkomgeving verbeteren en regelmatig pauzes nemen. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om werkgerrelateerde RSI te voorkomen of te voorkomen dat bestaande RSI verergert. Dit is vastgelegd in de Health and Safety at Work etc. Act 1974 en de Management of Health and Safety at Work Regulations 1999. Als u op het werk een computer gebruikt, bent u beschermd door de Health and Safety (Display Screen Equipment) Regulations 1992. Als u geen actie onderneemt, kan uw RSI zo erg worden dat u uw werk niet meer naar behoren kunt doen. De meeste letsels worden veroorzaakt door een slechte werkhouding, werken op een ongebruikelijke of ongemakkelijke manier of werken met zware apparatuur. Uw werkgever moet een risicobeoordeling uitvoeren door te kijken hoe u werkt en naar mogelijke problemen te zoeken. Het kan dan nodig zijn om:

 • verander uw werkstijl en werkomgeving zoveel als praktisch mogelijk is
 • zorgen voor de juiste uitrusting, zodat u uw werk veilig kunt doen
 • u aanmoedigen om regelmatig pauzes te nemen en op tijd te vertrekken
QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch