Shin splint

Shin splint

Wat zijn Shin splints en hoe ontstaan ze?

Shin splints, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom, is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers en andere atleten. Het wordt gekenmerkt door pijn langs de binnenkant van het scheenbeen. De pijn kan mild zijn en alleen optreden tijdens het sporten, maar kan ook ernstiger worden en zelfs in rust aanwezig zijn.

Shin splints ontstaan door overbelasting van de spieren en pezen die aanhechten aan het scheenbeen. Dit kan gebeuren door te veel trainen, te snel opbouwen van de trainingsintensiteit, verkeerde schoenen of hardlopen op harde oppervlakken. Ook kan een afwijkende stand van de voeten of benen bijdragen aan het ontstaan van Shin splints.

Behandeling van Shin splints bestaat uit rust, ijs, compressie en elevatie van het been. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en het herstellen van de spieren en pezen. Ook kan een fysiotherapeut helpen bij het identificeren van de oorzaak van de blessure en het aanpassen van de trainingsroutine om herhaling te voorkomen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij het behandelen van Shin splints?

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen van Shin splints. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en het herstellen van de spieren en pezen. Dit kan onder andere door middel van:

– Massage: Door middel van massage kan de fysiotherapeut de spieren en pezen losmaken en de doorbloeding verbeteren.
Oefentherapie: De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen te versterken en de belastbaarheid te vergroten.
– Mobilisatie: Door middel van mobilisatie kan de fysiotherapeut de gewrichten in het been soepeler maken en de bewegingsvrijheid vergroten.
– Advies: De fysiotherapeut kan advies geven over het aanpassen van de trainingsroutine en het dragen van geschikt schoeisel.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij een fysiotherapeut om verdere complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

Welke oefeningen kunnen helpen bij het voorkomen van Shin splints?

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het voorkomen van Shin splints. Enkele voorbeelden zijn:

– Kuitversterkende oefeningen: Door middel van oefeningen zoals calf raises kan de kracht en belastbaarheid van de kuitspieren worden vergroot.
– Voetboogversterkende oefeningen: Oefeningen zoals de towel scrunch kunnen helpen bij het versterken van de voetboog en het voorkomen van overpronatie.
– Heupversterkende oefeningen: Oefeningen zoals de clamshell en de hip bridge kunnen helpen bij het versterken van de heupspieren en het verbeteren van de stabiliteit van het bekken.

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig uit te voeren en te integreren in de trainingsroutine om het risico op Shin splints te verminderen.

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van Shin splints?

Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontwikkelen van Shin splints. Enkele voorbeelden zijn:

– Overbelasting: Te veel trainen of te snel opbouwen van de trainingsintensiteit kan leiden tot overbelasting van de spieren en pezen.
– Verkeerd schoeisel: Het dragen van verkeerd schoeisel kan bijdragen aan het ontstaan van Shin splints. Het is belangrijk om schoenen te dragen die geschikt zijn voor de sport en de voet goed ondersteunen.
– Harde ondergrond: Hardlopen op harde ondergronden kan bijdragen aan het ontstaan van Shin splints. Het is beter om te trainen op zachte ondergronden zoals gras of een atletiekbaan.
– Afwijkende stand van de voeten of benen: Een afwijkende stand van de voeten of benen kan bijdragen aan het ontstaan van Shin splints. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een fysiotherapeut of podotherapeut.

Het is belangrijk om deze risicofactoren te herkennen en aan te pakken om het risico op Shin splints te verminderen.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij het terugkeren naar sport na het herstellen van Shin splints?

Na het herstellen van Shin splints is het belangrijk om geleidelijk weer te beginnen met sporten om herhaling te voorkomen. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen door middel van:

– Oefentherapie: De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen te versterken en de belastbaarheid te vergroten.
– Advies: De fysiotherapeut kan advies geven over het aanpassen van de trainingsroutine en het dragen van geschikt schoeisel.
– Monitoring: De fysiotherapeut kan het herstelproces monitoren en bijsturen waar nodig.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij een fysiotherapeut om het herstelproces te bevorderen en terugkeer naar sport veilig te laten verlopen.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch