Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie

Wat is kinkhoest en waarom is vaccinatie belangrijk?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Het begint vaak met verkoudheidsklachten, gevolgd door hevige hoestbuien die wel weken kunnen aanhouden. Vooral bij jonge kinderen kan kinkhoest ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking, hersenschade en zelfs overlijden.

Vaccinatie is de meest effectieve manier om kinkhoest te voorkomen. Het kinkhoestvaccin zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de bacterie, zodat je immuunsysteem de ziekte kan bestrijden als je ermee in aanraking komt. Door jezelf en je kinderen te laten vaccineren, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen die niet gevaccineerd kunnen worden, zoals baby’s die nog te jong zijn voor de vaccinatie.

Wie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

In Nederland wordt het kinkhoestvaccin standaard aangeboden aan baby’s vanaf 6 weken oud. Daarna krijgen ze nog twee vaccinaties op de leeftijd van 3 en 5 maanden. Op de leeftijd van 4 jaar krijgen kinderen een herhalingsvaccinatie. Ook zwangere vrouwen worden aangeraden om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest, omdat zij hun pasgeboren baby’s kunnen beschermen tegen de ziekte.

Daarnaast wordt vaccinatie aanbevolen voor mensen die in hun werk veel in contact komen met kinderen, zoals kinderopvangmedewerkers en leerkrachten. Ook volwassenen die in de zorg werken of regelmatig reizen naar landen waar kinkhoest veel voorkomt, kunnen zich laten vaccineren.

Wat zijn de bijwerkingen van het kinkhoestvaccin?

Net als bij andere vaccinaties kunnen er bijwerkingen optreden na het kinkhoestvaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats. Ook koorts, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen.

In zeldzame gevallen kunnen er ernstigere bijwerkingen optreden, zoals een allergische reactie of een koortsstuip. Daarom wordt vaccinatie afgeraden bij mensen die eerder een ernstige allergische reactie hebben gehad op het kinkhoestvaccin of een van de bestanddelen ervan.

Hoe vaak moet je je laten vaccineren tegen kinkhoest?

Het kinkhoestvaccin biedt geen levenslange bescherming tegen de ziekte. Daarom is het belangrijk om regelmatig een herhalingsvaccinatie te krijgen. In Nederland krijgen kinderen op de leeftijd van 4 jaar een herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest. Volwassenen die in hun werk veel in contact komen met kinderen, kunnen zich laten vaccineren met een zogenaamd acellulair kinkhoestvaccin. Dit vaccin biedt een langere bescherming dan het standaard kinkhoestvaccin en hoeft daarom minder vaak herhaald te worden.

Wat zijn de kosten van het kinkhoestvaccin en wordt het vergoed door de zorgverzekering?

Het kinkhoestvaccin wordt in Nederland standaard aangeboden aan baby’s en wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Ook zwangere vrouwen die zich laten vaccineren tegen kinkhoest, krijgen de vaccinatie vergoed. Voor volwassenen die zich laten vaccineren tegen kinkhoest, hangt de vergoeding af van de zorgverzekeraar en het type verzekering. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering te raadplegen voordat je een afspraak maakt voor vaccinatie.

QR Code

Selecteer hieronder uw taal:

nl_NLDutch