Erfelijkheid

Erfelijkheid

Moeder dochter erfelijkheid Pixabay
Foto: Pixabay

‘Dat zit in de genen’ zeggen mensen wel eens. Meestal gaat het dan over karakter- of uiterlijke eigenschappen. Maar ook aandoeningen kunnen erfelijk zijn. Hoe zit dat bij psychische aandoeningen?

Erfelijke aanleg speelt zeker een rol bij psychische aandoeningen. Dit weten we omdat bepaalde psychische aandoeningen vaker in bepaalde families voorkomen. Toch weten we niet precies hoe het werkt. Dat komt omdat psychische aandoeningen meestal niet terug te vinden zijn in de genen: er is niet één bepaalde genvariant of mutatie die een psychische aandoening veroorzaakt. Wel kunnen duizenden verschillende genvarianten samen de kans op psychische aandoeningen vergroten.

Daarnaast zijn er andere oorzaken. Bijvoorbeeld wat  je hebt gemaakt en hoe (gezond) je leeft. Nare ervaringen, armoede, infectieziektes, leefstijl (ook drugsgebruik en alcohol) kunnen mensen die er al genetisch gevoelig voor zijn, een duw geven in de richting van een psychische aandoening. Hieronder kun je drie flyers downloaden met uitgebreide informatie over psychische aandoeningen en erfelijkheid.

Meer lezen? Lees hier verder:

  • Autisme en erfelijkheid
  • Schizofrenie en erfelijkheid
  • Angst- en stemmingsstoornissen en erfelijkheid

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch