Aangezichtsverlamming van Bell

Wat is Aangezichtsverlamming van Bell?

Aangezichtsverlamming van Bell is een aandoening die de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de spieren in het gezicht beïnvloedt. Dit kan leiden tot asymmetrie in het gezicht, moeilijkheden bij het sluiten van het oog, problemen met spreken en eten, en andere symptomen. Deze aandoening kan invloed hebben op mensen van alle leeftijden en kan aanzienlijke ongemak en stress veroorzaken. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van aangezichtsverlamming van Bell bespreken.

Oorzaken van Aangezichtsverlamming van Bell

Aangezichtsverlamming van Bell wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de zevende hersenzenuw. De precieze oorzaak van deze ontsteking is onbekend, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met een virale infectie, auto-immuunziekte of een blootstelling aan koude temperaturen. Mensen die al een virale infectie hebben gehad, zoals griep of een verkoudheid, hebben een hoger risico op aangezichtsverlamming van Bell.

Symptomen van Aangezichtsverlamming van Bell

De symptomen van aangezichtsverlamming van Bell kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Asymmetrie in het gezicht: Het gezicht kan er scheef uitzien, met een mondhoek die lager hangt dan de andere.
 • Moeite met sluiten van het oog: Mensen met aangezichtsverlamming van Bell hebben vaak moeite met het sluiten van het oog aan de aangedane zijde, wat kan leiden tot droge ogen en irritatie.
 • Moeite met spreken en eten: Het kan moeilijk zijn om te spreken en te eten als gevolg van zwakte in de gezichtsspieren.
 • Verminderde smaak: Sommige mensen met aangezichtsverlamming van Bell ervaren een verminderde smaak aan de aangedane zijde van de tong.
 • Overgevoeligheid voor geluid: Sommige mensen hebben last van overgevoeligheid voor geluiden aan de aangedane zijde van het gezicht.

Behandeling van Aangezichtsverlamming van Bell

De behandeling van aangezichtsverlamming van Bell richt zich op het verminderen van de symptomen en het bevorderen van herstel. Hier zijn enkele behandelingsopties:

 • Medicatie: Corticosteroïden, zoals prednison, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van herstel.
 • Oogdruppels en oogzalf: Oogdruppels en oogzalf kunnen worden voorgeschreven om het oog te beschermen tegen uitdroging en irritatie.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de gezichtsspieren en het bevorderen van herstel.
 • Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de gezichtsspierfunctie.
 • Chirurgie: In zeldzame gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de zevende hersenzenuw te decomprimeren en de druk op de zenuw te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste gevallen van aangezichtsverlamming van Bell vanzelf verbeteren binnen enkele weken tot maanden. Het is echter essentieel om medische hulp te zoeken als u symptomen van aangezichtsverlamming van Bell ervaart, omdat sommige andere aandoeningen, zoals een beroerte, vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Leven met Aangezichtsverlamming van Bell

Aangezichtsverlamming van Bell kan een significante impact hebben op de kwaliteit van leven. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het beheersen van de symptomen en het bevorderen van herstel:

 • Bescherm het oog: Het is essentieel om het oog aan de aangedane zijde te beschermen om te voorkomen dat het uitdroogt en geïrriteerd raakt. Het gebruik van oogdruppels en oogzalf kan hierbij helpen.
 • Gezichtsmassage: Massage van het gezicht kan helpen bij het stimuleren van de bloedcirculatie en het verbeteren van de gezichtsspierfunctie. Overleg met uw arts of fysiotherapeut voordat u met massage begint.
 • Vermijd stress: Stress kan de symptomen van aangezichtsverlamming van Bell verergeren. Het is essentieel om stress te vermijden en voldoende rust te nemen.
 • Eet gezond: Een gezond dieet met veel voedingsstoffen kan helpen bij het bevorderen van herstel en het versterken van de gezichtsspieren.
 • Praat met anderen: Aangezichtsverlamming van Bell kan leiden tot gevoelens van isolatie en depressie. Het is essentieel om te praten met familie en vrienden of een professionele therapeut om deze gevoelens te bespreken.

Conclusie

Aangezichtsverlamming van Bell is een aandoening die invloed kan hebben op mensen van alle leeftijden en kan leiden tot aanzienlijk ongemak en stress. Het is essentieel om medische hulp te zoeken als u symptomen van aangezichtsverlamming van Bell ervaart en om de hierboven genoemde tips te gebruiken om de symptomen te beheersen en het herstel te bevorderen. Door actie te ondernemen en te werken aan herstel, kunnen mensen met aangezichtsverlamming van Bell een volledig en bevredigend leven leiden.

QR Code
nl_NLDutch