Acne

Acne

Afbeelding met persoon, binnen Automatisch gegenereerde beschrijving

Acne (acne vulgaris) is een veel voorkomende huidaandoening die puistjes veroorzaakt, de aandoening kan variëren van mild tot ernstig. Er is geen genezingsmiddel voor acne, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten.

Over acne

Acne kan de huid van uw gezicht, rug, schouders en borst aantasten. Acne kan verschillende soorten puistjes veroorzaken:

 • donkere vlekken, mee-eters genaamd
 • lichtgekleurde “mee-eters”
 • ontstoken plekjes die eruit zien als rode bultjes (papels), of geel van kleur zijn (pustels)
 • vlekken die vloeistof bevatten, cysten genaamd

Acne komt vaak voor bij tieners en jong volwassenen – ongeveer negen op de tien hebben ooit acne gehad. Op latere leeftijd komt het minder vaak voor, maar ook volwassenen kunnen acne krijgen. En pasgeboren baby’s kunnen soms acne krijgen in de eerste zes maanden. Acne is niet besmettelijk, dus je kunt het niet oplopen of doorgeven aan andere mensen.

Oorzaken van acne

Acne ontstaat wanneer overtollig talg (een natuurlijke olie) en dode huidcellen je haarfollikels blokkeren. Veranderingen in je hormonen zorgen ervoor dat je huid tijdens je tienerjaren meer talg produceert. Als gevolg daarvan wordt je huid vet en ontstaan er puistjes. Soms kan een bacterie genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes), die normaal gesproken onschadelijk op je huid leeft, in je haarzakjes groeien. Dit kan bijdragen tot ontstekingen (zwellingen) in puistjes.

Er is een kans dat acne in families voorkomt. Andere oorzaken van acne of verbanden ermee kunnen zijn:

 • aandoeningen zoals polycysteus ovarium syndroom
 • geneesmiddelen, zoals corticosteroïden, geneesmiddelen tegen epilepsie en lithium (soms gebruikt bij de behandeling van depressie)
 • hormonale veranderingen – bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen vlak voor je menstruatie acne doen opvlammen en als je zwanger bent, kun je in je eerste trimester acne krijgen

Symptomen van acne

Belangrijkste symptoom van acne zijn puistjes op uw gezicht, borst, rug en schouders. Hoewel u ze misschien niet op al deze plaatsen zult hebben. Acne kan ook alleen in het gezicht, op de borst of op de rug voorkomen.

De puistjes kunnen niet-ontstoken of ontstoken zijn. Mee-eters zijn niet-ontstoken puistjes. Ontstoken puistjes zijn rode bultjes, knobbeltjes, gele met pus gevulde puistjes of met vocht gevulde cystes. Bij zeer ernstige acne kunnen cysten samengroeien tot grotere, dieper gelegen ontstoken gebieden, wat acne conglobata wordt genoemd.

Uw huid kan er vettig uitzien en de plekken kunnen warm en gevoelig aanvoelen.

U kunt één soort puist krijgen of een mengeling van de verschillende soorten. De ernst van acne kan van persoon tot persoon verschillen, maar het volgende is een leidraad.

 • Mild: je hebt meestal niet-ontstoken plekken.
 • Gematigd: u heeft meer vlekken die een mengeling zijn van ontstoken en niet-ontstoken vlekken.
 • Ernstig: u heeft veel ontstoken plekken en cysten die wijdverspreid zijn op uw huid en er zijn enkele littekens.

Diagnose van acne

Als u denkt dat u acne hebt, ga dan naar de apotheker. Zij kunnen u vrij verkrijgbare behandelingen aanraden die u kunt proberen. Als uw acne ernstig is of als de vrij verkrijgbare behandelingen niet werken, ga dan naar uw huisarts.

Uw huisarts zal naar uw klachten vragen, u onderzoeken en zal u vragen naar uw medische voorgeschiedenis. Uw huisarts zal de diagnose acne meestal stellen op basis van uw symptomen, omdat acne gemakkelijk te herkennen is aan het patroon van vlekken op uw lichaam. Er zijn verschillende soorten acne en de meest voorkomende is acne vulgaris. Uw arts kan u vertellen welk type u hebt en wat de beste behandeling is.

Als uw acne ernstig is, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een dermatoloog (een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen die de huid aantasten).

Zelfzorg voor acne

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om acne te helpen, waaronder de volgende.

 • Probeer niet aan je huid te pulken of te knijpen, want dat kan de acne verergeren en tot acnelittekens leiden.
 • Als je rookt probeer dan te stoppen, want je hebt meer kans op acnelittekens omdat roken in het algemeen leidt tot een verhoogd risico op littekenvorming.
 • Was de plekken waar acne zit voorzichtig met een milde zeep of een ongeparfumeerde reiniger en lauw water. Acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne, dus extra wassen of schrobben maakt het niet beter; het zal de acne alleen maar erger maken. U hoeft uw huid niet vaker dan twee keer per dag te wassen.
 • Het is beter voor je huid om geen make-up te dragen. Maar als je je er zekerder door voelt, kies dan voor make-up producten die op waterbasis en olievrij zijn. Kijk ook op het etiket en kies producten die niet-comedogeen of niet-acnedemisch zijn (deze zouden geen mee-eters of acne mogen veroorzaken). Verwijder uw make-up ’s avonds volledig.
 • Als uw huid droog is (sommige acnecrèmes kunnen een droge huid veroorzaken), gebruik dan een vochtinbrengende crème die gemaakt is voor de acnegevoelige huid.
 • Als u uw gezicht moet scheren, kies dan scheerproducten die vochtinbrengend zijn. Scheer naar beneden, in de richting van de haargroei.
 • Gebruik producten (vochtinbrengende crèmes, scheergels en reinigingsmiddelen) die speciaal voor acne zijn ontwikkeld. Vraag uw apotheker om advies over deze producten.

Geneesmiddelen zonder recept die u in de apotheek kunt kopen, zijn onder meer de volgende.

 • Benzoylperoxide (bijvoorbeeld Brevoxyl). Dit is een antibacteriële behandeling die de hoeveelheid P. acnes bacteriën op uw huid vermindert. Zorg ervoor dat u niets van de behandeling op uw kleren krijgt, want producten die benzoylperoxide bevatten, kunnen de kleur bleken. Benzoylperoxide kan ook uw haar bleken. Het kan zijn dat u niet meteen verbetering ziet en dat uw huid in het begin wat slechter wordt, er zijn manieren om hiermee om te gaan – vraag uw apotheker om advies.
 • Salicylzuur. Dit werkt als een chemische peeling. Het werkt door in uw haarzakjes en olieklieren te komen en daar verstopte dode huidcellen, olie en ander vuil op te lossen dat acne kan veroorzaken. Het helpt ook om de hoeveelheid olie die door je olieklieren wordt geproduceerd te verminderen, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat nieuwe acne-veroorzakende verstoppingen zich zullen vormen of groter zullen worden.
 • Niacinamide. Dit kan helpen om de zwelling, roodheid en olieproductie te verminderen die gepaard gaan met acne. U mag dit geneesmiddel niet gebruiken als u zwanger bent.

Dit is slechts een selectie van wat er beschikbaar is – vraag uw apotheker om meer informatie.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch