Amyotrofische laterale sclerose

Over Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een neurologische aandoening die de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast. Deze zenuwcellen zijn verantwoordelijk voor het aansturen van de spieren in het lichaam. ALS wordt ook wel de ziekte van Lou Gehrig genoemd, naar de beroemde honkbalspeler die aan deze ziekte leed.

Symptomen

De symptomen van ALS kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van ALS:

– Spierzwakte: Dit is vaak het eerste symptoom van ALS. Het begint meestal in de handen, voeten of ledematen en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
– Spieratrofie: Dit is het afnemen van spiermassa als gevolg van het niet gebruiken van de spieren.
Spierkrampen: Dit zijn onvrijwillige samentrekkingen van de spieren die pijnlijk kunnen zijn.
– Moeite met spreken en slikken: Dit kan zich voordoen als gevolg van zwakte in de spieren die betrokken zijn bij het spreken en slikken.
Ademhalingsproblemen: Dit kan zich voordoen als gevolg van zwakte in de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling.

Oorzaken

De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Er zijn echter verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van ALS, waaronder:

– Genetische factoren: Ongeveer 5-10% van de gevallen van ALS wordt veroorzaakt door een genetische mutatie.
– Omgevingsfactoren: Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan bepaalde chemicaliën en toxines het risico op ALS kan verhogen.
– Auto-immuunziekten: Er zijn aanwijzingen dat ALS kan worden veroorzaakt door een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de zenuwcellen in het lichaam aanvalt.

Diagnose

Er is geen specifieke test om ALS te diagnosticeren. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen van de patiënt en een grondig lichamelijk onderzoek. Er kunnen ook verschillende tests worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Deze tests kunnen onder meer bloedonderzoek, elektromyografie (EMG) en zenuwgeleidingsonderzoek omvatten.

Behandeling

Er is momenteel geen genezing voor ALS. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Hieronder staan enkele behandelingsopties voor ALS:

– Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van ALS te verlichten, waaronder spierontspanners, pijnstillers en medicijnen om de ademhaling te ondersteunen.
Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het behouden van spierkracht en het verbeteren van de mobiliteit.
– Ademhalingsondersteuning: Patiënten met ALS kunnen baat hebben bij ademhalingsondersteuning, zoals een ademhalingsapparaat of een tracheostomie.
– Spraaktherapie: Spraaktherapie kan helpen bij het verbeteren van de spraak en het slikken.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van ALS te verlichten, waaronder:

– Rusten: Rusten kan helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid en het verbeteren van de spierkracht.
– Warmte: Warmte kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en pijn.
– Massage: Massage kan helpen bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de bloedcirculatie.
– Dieet: Een gezond dieet kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van ALS ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandelingsopties zijn. Als u vermoedt dat u ALS heeft, neem dan contact op met uw huisarts of een neuroloog.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u ALS heeft, zijn er verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw symptomen te verlichten en uw algehele gezondheid te verbeteren. Hieronder staan enkele tips:

– Blijf actief: Blijf zo actief mogelijk om uw spieren te behouden en uw mobiliteit te verbeteren.
– Eet gezond: Een gezond dieet kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid.
– Praat met uw arts: Praat regelmatig met uw arts over uw symptomen en behandelingsopties.
– Vermijd stress: Stress kan de symptomen van ALS verergeren, dus probeer stress te vermijden.

Er zijn ook enkele dingen die u niet moet doen als u ALS heeft, waaronder:

Roken: Roken kan de symptomen van ALS verergeren en het risico op complicaties verhogen.
– Overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan de symptomen van ALS verergeren en het risico op complicaties verhogen.
– Overbelasting van de spieren: Overbelasting van de spieren kan de symptomen van ALS verergeren en het risico op complicaties verhogen.

Conclusie

ALS is een ernstige aandoening die de zenuwcellen in het lichaam aantast en kan leiden tot spierzwakte, spieratrofie en ademhalingsproblemen. Er is momenteel geen genezing voor ALS, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Als u symptomen van ALS ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen en regelmatig met uw arts te praten over uw symptomen en behandelingsopties.

QR Code
nl_NLDutch