Angst- en piekerstoornis

Angst- en piekerstoornis

Angst- en piekerstoornis is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige angst en zorgen. Het kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en wat je niet moet doen.

Wat is Angst- en piekerstoornis?

Angst- en piekerstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige angst en zorgen. Het kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen. Mensen met deze aandoening hebben vaak het gevoel dat ze de controle verliezen en dat ze niet in staat zijn om hun angst en zorgen onder controle te houden.

Symptomen

De symptomen van angst- en piekerstoornis kunnen variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen zijn de volgende symptomen aanwezig:

– Overmatige angst en zorgen
– Rusteloosheid en prikkelbaarheid
– Concentratieproblemen
Slaapproblemen
– Vermoeidheid
Spierpijn en spanning
Zweten en trillen
Hartkloppingen en kortademigheid
– Paniekaanvallen

Oorzaken

De oorzaken van angst- en piekerstoornis zijn niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening:

Erfelijkheid: angst- en piekerstoornis kan in sommige gevallen erfelijk zijn.
– Omgevingsfactoren: stressvolle gebeurtenissen, zoals een scheiding, verlies van een baan of overlijden van een dierbare, kunnen bijdragen aan het ontstaan van angst- en piekerstoornis.
– Biologische factoren: onevenwichtigheden in de chemische stoffen in de hersenen, zoals serotonine en noradrenaline, kunnen bijdragen aan het ontstaan van angst- en piekerstoornis.

Diagnose

De diagnose van angst- en piekerstoornis wordt gesteld door een psycholoog of psychiater. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en de duur van de symptomen. Er zijn verschillende diagnostische instrumenten beschikbaar om de diagnose te stellen, zoals de DSM-5.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor angst- en piekerstoornis, waaronder:

Psychotherapie: cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte vorm van psychotherapie voor angst- en piekerstoornis. Het richt zich op het veranderen van de gedachten en gedragingen die bijdragen aan de angst en zorgen.
– Medicatie: antidepressiva en anxiolytica kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van angst- en piekerstoornis te verminderen.
– Combinatietherapie: psychotherapie en medicatie kunnen samen worden gebruikt om de symptomen van angst- en piekerstoornis te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van angst- en piekerstoornis te verlichten, waaronder:

– Ontspanningsoefeningen: yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de symptomen van angst en zorgen te verminderen.
– Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de symptomen van angst en zorgen te verminderen.
– Gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl, zoals gezond eten en voldoende slaap, kan helpen om de symptomen van angst en zorgen te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van angst- en piekerstoornis ernstig zijn en het dagelijks leven beperken, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een psycholoog of psychiater kan de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van angst- en piekerstoornis te verminderen, waaronder:

– Praat erover: praat met vrienden en familie over je angst en zorgen.
– Vermijd alcohol en drugs: alcohol en drugs kunnen de symptomen van angst en zorgen verergeren.
– Zoek hulp: zoek professionele hulp als de symptomen van angst en zorgen ernstig zijn.

Wat je niet moet doen:

– Vermijd het vermijden: vermijd niet de situaties die angst en zorgen veroorzaken.
– Vermijd zelfmedicatie: gebruik geen medicijnen zonder medisch advies.

Conclusie

Angst- en piekerstoornis is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige angst en zorgen. Het kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor angst- en piekerstoornis, waaronder psychotherapie, medicatie en combinatietherapie. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen ernstig zijn en het dagelijks leven beperken. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van angst en zorgen te verminderen, zoals praten met vrienden en familie, vermijden van alcohol en drugs en zoeken van professionele hulp.

QR Code
nl_NLDutch