Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis, ook wel bekend als reuscelarteritis, is een ontsteking van de slagaders in het hoofd, met name de slagaders die door de tempels lopen. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar en kan leiden tot ernstige complicaties, zoals blindheid, als deze niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en niet moet doen bij arteriitis temporalis.

Symptomen

De symptomen van arteriitis temporalis kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Hoofdpijn: vaak aan één kant van het hoofd en vooral in de tempelstreek. De hoofdpijn kan hevig zijn en kan gepaard gaan met kloppende pijn.
– Pijn bij het kauwen: de kaakspieren kunnen pijnlijk zijn en het kauwen kan moeilijk zijn.
– Vermoeidheid: patiënten kunnen zich moe en zwak voelen.
Koorts: sommige patiënten kunnen koorts hebben.
– Gewichtsverlies: sommige patiënten kunnen onbedoeld gewicht verliezen.
– Gezichtsverlies: in zeldzame gevallen kan arteriitis temporalis leiden tot blindheid als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar de ogen.

Oorzaken

De oorzaak van arteriitis temporalis is niet bekend, maar het wordt verondersteld dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de eigen weefsels aanvalt. Er zijn ook enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van arteriitis temporalis kunnen vergroten, zoals:

– Leeftijd: de aandoening komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar.
– Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico dan mannen.
– Etniciteit: mensen van Noord-Europese afkomst hebben een hoger risico dan mensen van andere etnische groepen.
– Genetica: er is een genetische component bij het ontstaan van arteriitis temporalis.

Diagnose

De diagnose van arteriitis temporalis kan lastig zijn, omdat de symptomen vaak niet specifiek zijn en kunnen lijken op andere aandoeningen. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en bloedonderzoek doen om te kijken naar ontstekingsmarkers. Een biopsie van de slagader in de tempelstreek kan ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van arteriitis temporalis bestaat uit het verminderen van de ontsteking en het voorkomen van complicaties. Dit kan worden bereikt met behulp van corticosteroïden, zoals prednison. De dosering van de medicatie wordt geleidelijk verminderd naarmate de ontsteking afneemt. Andere medicijnen, zoals immunosuppressiva, kunnen ook worden voorgeschreven om het immuunsysteem te onderdrukken.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele dingen die patiënten kunnen doen om de symptomen van arteriitis temporalis te verlichten, zoals:

– Rust nemen: patiënten moeten voldoende rust nemen en hun activiteiten beperken.
– Warmte: het aanbrengen van warmte op de pijnlijke gebieden kan helpen om de pijn te verlichten.
– Pijnstillers: over-the-counter pijnstillers, zoals paracetamol, kunnen helpen om de pijn te verlichten.
– Dieet: het eten van een gezond dieet kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de ontsteking te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Patiënten moeten medisch advies inwinnen als ze symptomen van arteriitis temporalis ervaren, vooral als ze ouder zijn dan 50 jaar. Onbehandelde arteriitis temporalis kan leiden tot ernstige complicaties, zoals blindheid.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die patiënten kunnen doen om hun symptomen te verlichten en hun algehele gezondheid te verbeteren, zoals:

Stoppen met roken: roken kan de ontsteking verergeren en het risico op complicaties vergroten.
– Gezond dieet: het eten van een gezond dieet kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de ontsteking te verminderen.
– Voldoende rust: patiënten moeten voldoende rust nemen en hun activiteiten beperken.
Stress verminderen: stress kan de ontsteking verergeren, dus het is belangrijk om stress te verminderen.
– Geen zelfmedicatie: patiënten moeten geen medicijnen nemen zonder medisch advies, omdat sommige medicijnen de ontsteking kunnen verergeren.

Conclusie

Arteriitis temporalis is een ontsteking van de slagaders in het hoofd en kan leiden tot ernstige complicaties als deze niet op tijd wordt behandeld. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden. De behandeling bestaat uit het verminderen van de ontsteking en het voorkomen van complicaties. Patiënten kunnen hun symptomen verlichten door voldoende rust te nemen, warmte aan te brengen op de pijnlijke gebieden en over-the-counter pijnstillers te nemen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van arteriitis temporalis ervaart en om gezonde levensstijlkeuzes te maken om het risico op complicaties te verminderen.

QR Code
nl_NLDutch