Astma bij kinderen

Astma bij kinderen

Astma is een chronische aandoening die de luchtwegen van een persoon beïnvloedt. Het is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten en piepende ademhaling. In dit artikel zullen we bespreken wat astma bij kinderen is, de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en wat niet.

Wat is Astma bij kinderen?

Astma is een chronische aandoening die de luchtwegen van een persoon beïnvloedt. Het veroorzaakt ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Astma kan op elke leeftijd beginnen, maar het begint vaak in de kindertijd. Het is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten en piepende ademhaling.

Symptomen

De symptomen van astma bij kinderen kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Piepende ademhaling
– Kortademigheid
– Hoesten
– Ademhalingsproblemen
– Druk op de borst
– Vermoeidheid
Slaapproblemen
– Verergering van symptomen tijdens lichamelijke activiteit of ’s nachts

Oorzaken

De oorzaken van astma bij kinderen zijn niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van astma, zoals:

Erfelijkheid: Astma kan worden doorgegeven van ouders op kinderen.
Allergieën: Kinderen met allergieën hebben meer kans op astma.
– Omgevingsfactoren: Blootstelling aan luchtvervuiling, rook, stof en andere irriterende stoffen kan astma veroorzaken of verergeren.
– Virale infecties: Sommige virale infecties kunnen astma veroorzaken of verergeren.

Diagnose

De diagnose van astma bij kinderen kan lastig zijn omdat de symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen. De arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de medische geschiedenis van het kind. Er kunnen ook tests worden uitgevoerd, zoals:

Spirometrie: Dit is een test waarbij de longfunctie van het kind wordt gemeten.
– Allergietesten: Deze testen kunnen helpen bij het identificeren van allergieën die astma kunnen veroorzaken of verergeren.
– Röntgenfoto’s of CT-scans: Deze tests kunnen helpen bij het uitsluiten van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Behandeling

De behandeling van astma bij kinderen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om astma te behandelen, zoals inhalers en corticosteroïden.
Allergie immunotherapie: Dit is een behandeling waarbij het kind kleine hoeveelheden van de allergenen krijgt toegediend om het immuunsysteem te helpen wennen aan de allergenen en de symptomen te verminderen.
– Levensstijlveranderingen: Het vermijden van allergenen en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis kan helpen bij het verminderen van de symptomen van astma.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van astma bij kinderen te verlichten, zoals:

– Het vermijden van allergenen: Als het kind allergisch is voor bepaalde stoffen, is het belangrijk om deze stoffen te vermijden.
– Het verbeteren van de luchtkwaliteit: Het gebruik van luchtfilters en het verminderen van vochtigheid in huis kan helpen bij het verminderen van de symptomen van astma.
– Het vermijden van lichamelijke activiteit tijdens piekuren: Het vermijden van lichamelijke activiteit tijdens piekuren van luchtvervuiling kan helpen bij het verminderen van de symptomen van astma.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als het kind symptomen van astma heeft. Hieronder staan enkele situaties waarin medisch advies moet worden ingewonnen:

– Als de symptomen van astma verergeren of niet verbeteren met de behandeling.
– Als het kind moeite heeft met ademhalen of als de lippen of nagels blauw worden.
– Als het kind koorts heeft of als de symptomen gepaard gaan met braken of diarree.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die ouders kunnen doen om de symptomen van astma bij hun kind te verminderen, zoals:

– Het vermijden van allergenen en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.
– Het zorgen voor een gezonde levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet.
– Het volgen van de voorgeschreven behandelingen en medicijnen.

Er zijn ook enkele dingen die ouders niet moeten doen, zoals:

– Het stoppen van medicijnen zonder overleg met de arts.
– Het blootstellen van het kind aan irriterende stoffen, zoals rook en luchtvervuiling.
– Het negeren van symptomen of het niet zoeken van medisch advies als de symptomen verergeren.

Conclusie

Astma is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen die kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten en piepende ademhaling. Het is belangrijk om de symptomen van astma bij kinderen te herkennen en medisch advies in te winnen als dat nodig is. Door het vermijden van allergenen, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het volgen van de voorgeschreven behandelingen en medicijnen, kunnen ouders helpen de symptomen van astma bij hun kind te verminderen.

QR Code
nl_NLDutch