Astma bij volwassenen

Astma bij volwassenen

Astma is een chronische longziekte die de luchtwegen van een persoon beïnvloedt. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Astma bij volwassenen kan echter ernstiger zijn dan bij kinderen en kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van astma bij volwassenen bespreken.

Wat is Astma bij volwassenen?

Astma is een chronische longziekte die de luchtwegen van een persoon beïnvloedt. Het kan leiden tot ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Astma bij volwassenen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder allergieën, roken, luchtvervuiling en genetica.

Symptomen

De symptomen van astma bij volwassenen kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen milde symptomen hebben, terwijl anderen ernstige symptomen kunnen ervaren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van astma bij volwassenen:

– Kortademigheid
– Piepende ademhaling
Hoesten
– Benauwdheid op de borst
– Verstopte neus
– Vermoeidheid
– Moeite met ademhalen tijdens het sporten of fysieke activiteit

Oorzaken

De oorzaken van astma bij volwassenen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken van astma bij volwassenen:

– Allergieën: Allergieën kunnen astma bij volwassenen veroorzaken. Veelvoorkomende allergenen zijn pollen, huisstofmijt, schimmels en huisdieren.
– Roken: Roken kan astma bij volwassenen veroorzaken of verergeren. Roken kan ook de longfunctie verminderen en de symptomen van astma verergeren.
– Luchtvervuiling: Luchtvervuiling kan astma bij volwassenen veroorzaken of verergeren. Luchtvervuiling kan afkomstig zijn van verkeer, industrie en huishoudelijke producten.
– Genetica: Astma kan worden veroorzaakt door genetische factoren. Als astma in de familie voorkomt, is de kans groter dat iemand astma ontwikkelt.
Stress: Stress kan astma bij volwassenen verergeren. Stress kan de ademhaling beïnvloeden en de symptomen van astma verergeren.

Diagnose

De diagnose van astma bij volwassenen kan worden gesteld door een arts. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen van de patiënt. De arts kan ook tests uitvoeren om de longfunctie te meten, zoals spirometrie en peak flow-metingen. Als de arts vermoedt dat de patiënt astma heeft, kan hij of zij ook allergietests uitvoeren om te bepalen of allergieën de oorzaak zijn van de symptomen.

Behandeling

De behandeling van astma bij volwassenen kan variëren van persoon tot persoon. De behandeling kan afhangen van de ernst van de symptomen en de oorzaken van astma. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen voor astma bij volwassenen:

– Inhalers: Inhalers zijn een veelvoorkomende behandeling voor astma bij volwassenen. Inhalers kunnen helpen de symptomen van astma te verlichten door medicijnen rechtstreeks naar de longen te brengen.
– Medicijnen: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking in de luchtwegen te verminderen en de symptomen van astma te verlichten. Veelvoorkomende medicijnen zijn corticosteroïden en bronchodilatatoren.
– Immunotherapie: Immunotherapie kan worden gebruikt om allergieën te behandelen die astma bij volwassenen veroorzaken. Immunotherapie omvat het injecteren van kleine hoeveelheden van het allergeen om het immuunsysteem te helpen wennen aan het allergeen en de allergische reactie te verminderen.
– Levensstijlveranderingen: Levensstijlveranderingen kunnen helpen de symptomen van astma bij volwassenen te verminderen. Dit kan onder meer het vermijden van allergenen, stoppen met roken en regelmatig sporten omvatten.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van astma bij volwassenen te verlichten. Hieronder staan enkele veelvoorkomende manieren om de symptomen van astma te verlichten:

– Gebruik inhalers: Inhalers kunnen helpen de symptomen van astma te verlichten door medicijnen rechtstreeks naar de longen te brengen.
– Vermijd allergenen: Het vermijden van allergenen kan helpen de symptomen van astma te verminderen. Dit kan onder meer het vermijden van pollen, huisstofmijt en huisdieren omvatten.
– Vermijd roken: Roken kan de symptomen van astma verergeren. Het vermijden van roken kan helpen de symptomen van astma te verminderen.
– Vermijd luchtvervuiling: Luchtvervuiling kan de symptomen van astma verergeren. Het vermijden van luchtvervuiling kan helpen de symptomen van astma te verminderen.
– Regelmatig sporten: Regelmatig sporten kan helpen de symptomen van astma te verminderen. Sporten kan de longfunctie verbeteren en de symptomen van astma verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van astma bij volwassenen ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Uw arts kan u helpen de oorzaak van uw symptomen te bepalen en een behandeling voor te stellen. Als u ernstige symptomen ervaart, zoals kortademigheid of benauwdheid op de borst, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de symptomen van astma bij volwassenen te verminderen. Hieronder staan enkele dingen die u kunt doen:

– Gebruik inhalers zoals voorgeschreven door uw arts
– Vermijd allergenen en luchtvervuiling
– Stop met roken
– Regelmatig sporten

Er zijn ook enkele dingen die u niet moet doen als u astma bij volwassenen heeft. Hieronder staan enkele dingen die u moet vermijden:

– Roken
– Het vermijden van medische behandeling
– Het vermijden van fysieke activiteit

Conclusie

Astma bij volwassenen is een chronische longziekte die de luchtwegen van een persoon beïnvloedt. Het kan leiden tot ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. De symptomen van astma bij volwassenen kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder allergieën, roken, luchtvervuiling en genetica. De behandeling van astma bij volwassenen kan variëren van persoon tot persoon en kan afhangen van de ernst van de symptomen en de oorzaken van astma. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van astma bij volwassenen ervaart en om levensstijlveranderingen aan te brengen om de symptomen te verminderen.

QR Code
nl_NLDutch