Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis (axiale SpA) is een chronische ontstekingsziekte die voornamelijk de wervelkolom aantast. Het is een vorm van reumatische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten en pezen van de wervelkolom en het bekken. Axiale SpA kan leiden tot stijfheid, pijn en verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom en kan op den duur leiden tot blijvende schade aan de gewrichten en de wervelkolom.

Symptomen

De symptomen van axiale SpA kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Pijn en stijfheid in de onderrug, die vaak ’s ochtends het ergst is en verbetert na beweging
– Pijn en stijfheid in de nek en schouders
– Vermoeidheid
– Verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom
– Pijn en zwelling in de gewrichten van het bekken
– Ontstekingen in de ogen, darmen of huid

Oorzaken

De exacte oorzaak van axiale SpA is nog niet bekend, maar het wordt verondersteld dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Mensen met een bepaald genetisch profiel hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van axiale SpA. Omgevingsfactoren zoals infecties en stress kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Diagnose

De diagnose van axiale SpA kan lastig zijn omdat de symptomen vaak overlappen met andere aandoeningen van de wervelkolom. Een arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de medische geschiedenis van de patiënt. Daarnaast kunnen er verschillende tests worden uitgevoerd, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s en MRI-scans. Een diagnose van axiale SpA kan worden gesteld als er aan bepaalde criteria wordt voldaan, zoals de aanwezigheid van ontstekingen in de wervelkolom en het bekken.

Behandeling

Er is geen genezing voor axiale SpA, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. De behandeling kan bestaan uit:

– Medicatie: ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s en corticosteroïden, kunnen worden voorgeschreven om de ontstekingen te verminderen. Biologische medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om de ontstekingen te remmen.
Fysiotherapie: oefeningen en fysiotherapie kunnen helpen om de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren en de spieren te versterken.
– Chirurgie: in zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de schade aan de wervelkolom te herstellen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van axiale SpA te verlichten, waaronder:

– Regelmatige lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren.
– Warmte- en koudetherapie: warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen, terwijl koude kan helpen om de ontsteking te verminderen.
– Ontspanningstechnieken: ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie kunnen helpen om de stress te verminderen en de pijn te verlichten.
– Goede houding: een goede houding kan helpen om de druk op de wervelkolom te verminderen en de pijn te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van axiale SpA ervaart, zoals pijn en stijfheid in de wervelkolom en het bekken. Een vroege diagnose en behandeling kan helpen om de progressie van de ziekte te vertragen en de schade aan de wervelkolom te beperken. Neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw symptomen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de symptomen van axiale SpA te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen, zoals:

– Regelmatige lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren.
– Een gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en voldoende slaap kan helpen om de symptomen van axiale SpA te verminderen.
– Stress verminderen: stress kan de symptomen van axiale SpA verergeren, dus het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie.

Er zijn ook dingen die u moet vermijden als u axiale SpA heeft, zoals:

– Langdurig zitten: langdurig zitten kan de symptomen van axiale SpA verergeren, dus het is belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen.
– Zware belasting: zware belasting van de wervelkolom kan de symptomen van axiale SpA verergeren, dus het is belangrijk om zware belasting te vermijden en te zorgen voor een goede houding tijdens het tillen.

QR Code
nl_NLDutch