Baarmoederkanker

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die begint in de baarmoeder. Het is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van baarmoederkanker.

Wat is Baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die begint in de baarmoeder. Het wordt ook wel endometriumkanker genoemd, omdat het begint in het slijmvlies van de baarmoeder, het endometrium genaamd. Baarmoederkanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze.

Symptomen

De symptomen van baarmoederkanker kunnen variëren van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben helemaal geen symptomen, terwijl andere vrouwen last hebben van verschillende symptomen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende symptomen van baarmoederkanker:

– Abnormale vaginale bloedingen, zoals bloeden tussen menstruaties, bloeden na de menopauze of zware menstruatiebloedingen
– Pijn in de onderbuik of bekken
– Pijn tijdens het vrijen
– Onverklaarbaar gewichtsverlies
– Vermoeidheid
– Zwelling of een opgeblazen gevoel in de buik

Oorzaken

De exacte oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker kunnen verhogen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende risicofactoren:

– Leeftijd: Baarmoederkanker komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze.
Overgewicht: Vrouwen met overgewicht hebben een hoger risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker.
– Hormonale factoren: Vrouwen die oestrogeen nemen zonder progesteron, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker.
Erfelijkheid: Vrouwen met een familiegeschiedenis van baarmoederkanker hebben een hoger risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker.
Diabetes: Vrouwen met diabetes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker.

Diagnose

Als je denkt dat je baarmoederkanker hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts zal je vragen stellen over je symptomen en je medische geschiedenis. Daarna zal hij of zij een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de baarmoeder wordt onderzocht.

Als je huisarts vermoedt dat je baarmoederkanker hebt, zal hij of zij je doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende tests:

– Endometrium biopsie: Hierbij wordt een klein stukje weefsel uit het slijmvlies van de baarmoeder genomen en onderzocht op kankercellen.
– Transvaginale echografie: Hierbij wordt een apparaatje in de vagina ingebracht om de baarmoeder en eierstokken te onderzoeken.
CT-scan of MRI-scan: Hierbij worden beelden van de baarmoeder en omliggende organen gemaakt om te kijken of de kanker zich heeft verspreid.

Behandeling

De behandeling van baarmoederkanker hangt af van het stadium van de kanker en de algemene gezondheid van de patiënt. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende behandelingen:

– Chirurgie: Hierbij wordt de baarmoeder en eventueel omliggende weefsels verwijderd.
– Bestraling: Hierbij worden hoge doses straling gebruikt om de kankercellen te doden.
Chemotherapie: Hierbij worden medicijnen gebruikt om de kankercellen te doden.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van symptomen van baarmoederkanker, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten. Hieronder vind je een lijst met tips:

– Neem pijnstillers: Als je last hebt van pijn, kun je pijnstillers nemen om de pijn te verlichten.
– Rust voldoende: Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt om vermoeidheid te verminderen.
– Eet gezond: Eet gezonde voeding om je lichaam te ondersteunen tijdens de behandeling.
– Praat met een psycholoog: Als je last hebt van angst of depressie, kan het helpen om met een psycholoog te praten.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van symptomen van baarmoederkanker, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Neem contact op met je huisarts als je last hebt van abnormale vaginale bloedingen, pijn in de onderbuik of bekken, pijn tijdens het vrijen, onverklaarbaar gewichtsverlies, vermoeidheid of zwelling of een opgeblazen gevoel in de buik.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je baarmoederkanker hebt, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je gezondheid te ondersteunen. Hieronder vind je een lijst met tips:

– Eet gezond: Eet gezonde voeding om je lichaam te ondersteunen tijdens de behandeling.
– Blijf actief: Blijf actief om vermoeidheid te verminderen en je lichaam gezond te houden.
– Praat met een psycholoog: Als je last hebt van angst of depressie, kan het helpen om met een psycholoog te praten.
– Stop niet met de behandeling: Het is belangrijk om de behandeling af te maken, ook als je last hebt van bijwerkingen.

Conclusie

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die begint in de baarmoeder. Het is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. De symptomen van baarmoederkanker kunnen variëren van vrouw tot vrouw en de exacte oorzaak is niet bekend. Als je denkt dat je baarmoederkanker hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. De behandeling van baarmoederkanker hangt af van het stadium van de kanker en de algemene gezondheid van de patiënt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je gezondheid te ondersteunen tijdens de behandeling.

QR Code
nl_NLDutch