Bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica

Bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica

Bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica, ook wel bekend als antibioticaresistente bacteriën, zijn een groeiend probleem in de medische wereld. Deze bacteriën zijn in staat om te overleven en zich te vermenigvuldigen, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan antibiotica die normaal gesproken effectief zijn tegen bacteriële infecties. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van antibioticaresistente bacteriën.

Symptomen

De symptomen van een infectie met antibioticaresistente bacteriën zijn vergelijkbaar met die van een gewone bacteriële infectie. De symptomen kunnen echter ernstiger zijn en langer aanhouden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Koorts
Hoofdpijn
– Misselijkheid en braken
Diarree
– Pijnlijke en gezwollen lymfeklieren
– Huiduitslag
– Pijn bij het plassen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van antibioticaresistente bacteriën. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

– Overmatig gebruik van antibiotica: Wanneer antibiotica te vaak of onnodig worden voorgeschreven, kan dit leiden tot de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën.
– Onjuist gebruik van antibiotica: Het niet volgen van de voorgeschreven dosering of het stoppen van de behandeling voordat deze is voltooid, kan ook leiden tot de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën.
– Besmetting in ziekenhuizen: Ziekenhuizen zijn een broedplaats voor antibioticaresistente bacteriën vanwege het hoge aantal patiënten met infecties en het frequente gebruik van antibiotica.
– Besmetting in de gemeenschap: Antibioticaresistente bacteriën kunnen zich verspreiden in de gemeenschap door contact met besmette personen of door het eten van besmet voedsel.

Diagnose

De diagnose van een infectie met antibioticaresistente bacteriën wordt gesteld door middel van een bloedtest of een monster van het geïnfecteerde weefsel. Het monster wordt vervolgens in het laboratorium getest om te bepalen welke antibiotica effectief zijn tegen de bacteriën. Dit kan enige tijd in beslag nemen, waardoor het belangrijk is om snel medische hulp te zoeken bij vermoedelijke symptomen van een infectie.

Behandeling

De behandeling van antibioticaresistente bacteriën is vaak moeilijker dan de behandeling van gewone bacteriële infecties. Er zijn echter nog steeds enkele antibiotica die effectief kunnen zijn tegen deze bacteriën. In sommige gevallen kan een combinatie van antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze antibiotica.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van een infectie met antibioticaresistente bacteriën te verlichten. Enkele veelvoorkomende methoden zijn:

– Rusten: Rusten kan helpen om het immuunsysteem te versterken en het lichaam te helpen de infectie te bestrijden.
– Hydratatie: Voldoende water drinken kan helpen om uitdroging te voorkomen en het lichaam te helpen de infectie te bestrijden.
– Pijnstillers: Pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen om de pijn en koorts te verminderen.
– Warme kompressen: Warme kompressen kunnen helpen om de pijn en zwelling te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij vermoedelijke symptomen van een infectie met antibioticaresistente bacteriën. Dit kan helpen om de infectie snel te diagnosticeren en te behandelen, waardoor ernstige gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen. Het is vooral belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen ernstig zijn of langer dan normaal aanhouden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën te voorkomen. Enkele veelvoorkomende methoden zijn:

– Gebruik antibiotica alleen wanneer voorgeschreven door een arts en volg de voorgeschreven dosering.
– Was regelmatig je handen met zeep en water.
– Bedek je mond en neus bij hoesten of niezen.
– Vermijd contact met besmette personen en oppervlakken.
– Eet alleen goed gekookt voedsel en was groenten en fruit grondig.

Het is belangrijk om te vermijden:

– Het delen van antibiotica met anderen.
– Het stoppen van de behandeling voordat deze is voltooid.
– Het gebruik van antibiotica voor virale infecties zoals verkoudheid of griep.

Conclusie

Antibioticaresistente bacteriën zijn een groeiend probleem in de medische wereld. Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij vermoedelijke symptomen van een infectie en om antibiotica alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts. Door goede hygiënepraktijken te volgen en voorzichtig te zijn bij het gebruik van antibiotica, kunnen we helpen de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën te voorkomen en onze gezondheid te beschermen.

QR Code
nl_NLDutch