Blaasontsteking bij kinderen

Blaasontsteking bij kinderen

Blaasontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die de blaas binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot pijnlijke en ongemakkelijke symptomen, zoals pijn bij het plassen en frequente aandrang om te plassen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van blaasontsteking bij kinderen.

Wat is blaasontsteking bij kinderen?

Blaasontsteking bij kinderen is een infectie van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat meisjes een kortere urethra hebben, waardoor bacteriën gemakkelijker de blaas kunnen binnendringen. Blaasontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud.

Symptomen

De symptomen van blaasontsteking bij kinderen kunnen variëren, afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de infectie. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Pijn of brandend gevoel bij het plassen
– Frequente aandrang om te plassen
– Kleine hoeveelheden urine per keer plassen
– Troebele of sterk ruikende urine
– Pijn in de onderbuik of rug
Koorts
– Misselijkheid en braken

Oorzaken

Blaasontsteking bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën die de blaas binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. De meest voorkomende bacterie die blaasontsteking veroorzaakt, is Escherichia coli (E. coli). Deze bacterie komt van nature voor in de darmen en kan via de anus in de urethra terechtkomen en zich vervolgens verspreiden naar de blaas.

Andere oorzaken van blaasontsteking bij kinderen zijn onder meer:

– Slechte hygiëne
– Het niet goed uitplassen van urine
Verstopping
– Abnormale urinewegen
– Een verzwakt immuunsysteem

Diagnose

Als u vermoedt dat uw kind blaasontsteking heeft, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met de huisarts. De huisarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een urinemonster afnemen om te testen op bacteriën.

Als de test positief is, zal de huisarts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Als de test negatief is, kan de huisarts andere tests uitvoeren om de oorzaak van de symptomen te achterhalen.

Behandeling

De behandeling van blaasontsteking bij kinderen bestaat meestal uit antibiotica. De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de infectie en de leeftijd van het kind. Over het algemeen duurt de behandeling 3 tot 7 dagen.

Het is belangrijk om de antibiotica volgens de voorschriften van de huisarts in te nemen, zelfs als de symptomen verdwijnen voordat de kuur is afgelopen. Dit voorkomt dat de infectie terugkeert of zich verspreidt naar andere delen van het lichaam.

Hoe de symptomen te verlichten

Naast antibiotica zijn er enkele dingen die u kunt doen om de symptomen van blaasontsteking bij uw kind te verlichten:

– Laat uw kind veel water drinken om de blaas te spoelen en de bacteriën uit te plassen.
– Geef uw kind pijnstillers zoals paracetamol om de pijn te verlichten.
– Laat uw kind warme baden nemen om de pijn te verlichten.
– Gebruik geen zeep of andere irriterende producten op het genitale gebied van uw kind.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als uw kind symptomen heeft van blaasontsteking, moet u zo snel mogelijk medisch advies inwinnen. Onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot ernstige complicaties, zoals nierinfecties en littekenvorming in de blaas.

U moet ook medisch advies inwinnen als uw kind:

– Koorts heeft die langer dan 24 uur aanhoudt
– Bloed in de urine heeft
– Braken of diarree heeft
– Pijn heeft in de flanken (zijkanten van de rug)

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om blaasontsteking bij uw kind te voorkomen:

– Zorg voor goede hygiëne, vooral bij meisjes. Leer uw kind om van voren naar achteren te vegen na het plassen of poepen.
– Zorg ervoor dat uw kind regelmatig uitplast en niet te lang wacht om naar het toilet te gaan.
– Laat uw kind veel water drinken om de blaas te spoelen en de bacteriën uit te plassen.
– Vermijd het gebruik van irriterende producten op het genitale gebied van uw kind, zoals zeep en geparfumeerde producten.

Wat u niet moet doen:

– Geef uw kind geen cranberrysap of andere huismiddeltjes zonder medisch advies.
– Geef uw kind geen antibiotica zonder medisch advies.
– Laat uw kind niet te lang wachten om naar het toilet te gaan. Dit kan leiden tot verstopping en urineweginfecties.

Conclusie

Blaasontsteking bij kinderen is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën die de blaas binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. De symptomen kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn pijn bij het plassen en frequente aandrang om te plassen. De behandeling bestaat meestal uit antibiotica en het is belangrijk om de antibiotica volgens de voorschriften van de huisarts in te nemen. U kunt ook enkele dingen doen om de symptomen te verlichten en blaasontsteking bij uw kind te voorkomen. Als u vermoedt dat uw kind blaasontsteking heeft, moet u zo snel mogelijk medisch advies inwinnen om complicaties te voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch