Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking is een aandoening waarbij de appendix, een klein aanhangsel aan de dikke darm, ontstoken raakt. Het is een veelvoorkomende aandoening die vooral bij jonge mensen voorkomt, maar kan op elke leeftijd optreden. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Wat is Blindedarmontsteking?

Blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix, een klein aanhangsel aan de dikke darm. De oorzaak van de ontsteking is meestal een verstopping van de appendix, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan de appendix scheuren en leiden tot een levensbedreigende aandoening.

Symptomen

De symptomen van blindedarmontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende symptomen:

– Pijn in de rechteronderbuik
– Misselijkheid en braken
Koorts
– Verlies van eetlust
Diarree of obstipatie
– Opgeblazen gevoel
– Vermoeidheid
– Pijn bij het plassen

Oorzaken

De oorzaak van blindedarmontsteking is meestal een verstopping van de appendix. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

– Verklevingen in de buikholte
– Ontlasting die de appendix blokkeert
– Een infectie in de darmen
– Een tumor in de darmen
– Een vreemd voorwerp dat vastzit in de appendix

Diagnose

De diagnose van blindedarmontsteking begint meestal met een lichamelijk onderzoek en een medische geschiedenis. De arts zal de buik onderzoeken om te kijken of er sprake is van gevoeligheid of pijn in de rechteronderbuik. Daarnaast kan er bloedonderzoek worden gedaan om te kijken of er sprake is van een infectie.

Als de diagnose niet duidelijk is, kan er een echografie of CT-scan worden gemaakt om de appendix te bekijken. In sommige gevallen kan er ook een laparoscopie worden uitgevoerd, waarbij er een kleine camera in de buikholte wordt ingebracht om de appendix te bekijken.

Behandeling

De behandeling van blindedarmontsteking bestaat meestal uit een operatie om de appendix te verwijderen. Dit wordt een appendectomie genoemd en kan worden uitgevoerd via een open operatie of een laparoscopie. Bij een laparoscopie worden er kleine incisies gemaakt in de buikwand, waardoor de appendix kan worden verwijderd.

Als de appendix is gescheurd, kan er een drain worden geplaatst om het pus en de infectie af te voeren. In sommige gevallen kan er ook antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te behandelen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van blindedarmontsteking, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten:

– Rust nemen en niet te veel bewegen
– Pijnstillers nemen om de pijn te verlichten
– Een warme kruik op de buik leggen om de pijn te verlichten
– Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van de symptomen van blindedarmontsteking, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Als de appendix scheurt, kan dit leiden tot een levensbedreigende aandoening. Neem daarom direct contact op met je huisarts of ga naar de spoedeisende hulp als je last hebt van de symptomen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je last hebt van blindedarmontsteking, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten:

– Rust nemen en niet te veel bewegen
– Pijnstillers nemen om de pijn te verlichten
– Een warme kruik op de buik leggen om de pijn te verlichten
– Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen

Er zijn ook een aantal dingen die je niet moet doen als je last hebt van blindedarmontsteking:

– Niet te veel eten of drinken
– Geen laxeermiddelen gebruiken
– Niet te veel bewegen of sporten
– Geen alcohol drinken

Conclusie

Blindedarmontsteking is een veelvoorkomende aandoening die vooral bij jonge mensen voorkomt. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en het is belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen als je last hebt van de symptomen. De behandeling bestaat meestal uit een operatie om de appendix te verwijderen en er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

QR Code
nl_NLDutch