Bof

Bof, ook wel bekend als de bof of parotitis, is een virale infectie die de speekselklieren aantast. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus en kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht of door direct contact met besmet speeksel. Hoewel de meeste mensen de bof als kind krijgen en er volledig van herstellen, kan het ook bij volwassenen voorkomen en ernstige complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van de bof.

Wat is Bof?

Bof is een virale infectie die de speekselklieren aantast. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus en kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht of door direct contact met besmet speeksel. De meeste mensen krijgen de bof als kind en herstellen er volledig van. Echter, bij volwassenen kan de bof ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van de hersenen, gehoorverlies en onvruchtbaarheid.

Symptomen

De symptomen van de bof kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen tot drie weken aanhouden. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende symptomen van de bof:

– Zwelling van de speekselklieren (meestal aan één kant van het gezicht)
– Pijn bij het kauwen of slikken
Koorts
– Vermoeidheid
Hoofdpijn
Spierpijn
– Verminderde eetlust
Oorpijn

Oorzaken

De bof wordt veroorzaakt door het bofvirus, dat zich verspreidt via druppeltjes in de lucht of door direct contact met besmet speeksel. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende oorzaken van de bof:

– Besmet speeksel (bijvoorbeeld door hoesten, niezen of delen van eten of drinken)
– Direct contact met besmette voorwerpen (zoals handdoeken of bestek)
– Onvoldoende vaccinatie

Diagnose

De diagnose van de bof wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. De arts zal de zwelling van de speekselklieren onderzoeken en vragen stellen over de symptomen. In sommige gevallen kan er een bloedtest worden uitgevoerd om de aanwezigheid van het bofvirus te bevestigen.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor de bof. De meeste mensen herstellen volledig binnen twee weken zonder medische behandeling. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende behandelingen voor de bof:

– Rusten en veel water drinken
– Pijnstillers (zoals paracetamol) om de pijn te verlichten
– Warme of koude kompressen om de zwelling te verminderen
Antibiotica (alleen voorgeschreven als er een bacteriële infectie is ontstaan)

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van de bof te verlichten. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende manieren om de symptomen te verlichten:

– Rusten en veel water drinken
– Pijnstillers (zoals paracetamol) om de pijn te verlichten
– Warme of koude kompressen om de zwelling te verminderen
– Zachte voedingsmiddelen eten om de pijn bij het kauwen te verminderen
– Vermijd zure of zoute voedingsmiddelen die de speekselklieren kunnen irriteren

Wanneer medisch advies inwinnen?

In sommige gevallen kan de bof ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van de hersenen, gehoorverlies en onvruchtbaarheid. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je de volgende symptomen ervaart:

– Ernstige pijn of zwelling in de speekselklieren
– Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius
– Ernstige hoofdpijn of duizeligheid
– Stijve nek
– Verwardheid of desoriëntatie
– Gehoorverlies
– Pijn of zwelling in de testikels (bij mannen)

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de bof te voorkomen en te behandelen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende dingen die je zelf kunt doen:

– Was je handen regelmatig met zeep en water
– Vermijd direct contact met besmette personen
– Bedek je mond en neus als je hoest of niest
– Rusten en veel water drinken
– Pijnstillers (zoals paracetamol) om de pijn te verlichten
– Warme of koude kompressen om de zwelling te verminderen
– Zachte voedingsmiddelen eten om de pijn bij het kauwen te verminderen

Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je de bof hebt. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende dingen die je niet moet doen:

– Vermijd het delen van eten, drinken of persoonlijke spullen met anderen
– Vermijd het kauwen van hard voedsel dat de speekselklieren kan irriteren
– Vermijd het drinken van alcohol of het roken van sigaretten, omdat dit de symptomen kan verergeren

Conclusie

Bof is een virale infectie die de speekselklieren aantast. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus en kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht of door direct contact met besmet speeksel. Hoewel de meeste mensen de bof als kind krijgen en er volledig van herstellen, kan het ook bij volwassenen voorkomen en ernstige complicaties veroorzaken. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je de symptomen van de bof ervaart en om zelf maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch