Borstkanker bij vrouwen

Borstkanker bij vrouwen

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het begint meestal in de cellen van de melkklieren of de melkgangen en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, manieren om symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en niet kunt doen bespreken.

Wat is Borstkanker bij vrouwen?

Borstkanker is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt in de borst. Het kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren, longen, lever en botten. Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.

Symptomen

De symptomen van borstkanker kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige vrouwen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen een of meer van de volgende symptomen kunnen ervaren:

– Een knobbeltje of verdikking in de borst of onder de arm
– Veranderingen in de grootte of vorm van de borst
– Veranderingen in de huid, zoals roodheid, schilfering of putjes
– Veranderingen in de tepel, zoals intrekking, afscheiding of pijn
– Pijn of gevoeligheid in de borst
– Zwelling in de borst of onder de arm
– Veranderingen in de textuur van de huid, zoals putjes of rimpels

Oorzaken

De exacte oorzaak van borstkanker is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van borstkanker kunnen verhogen, waaronder:

– Leeftijd: Het risico op borstkanker neemt toe naarmate vrouwen ouder worden.
– Geslacht: Borstkanker komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
– Familiegeschiedenis: Vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker hebben een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker.
– Genetische mutaties: Sommige genetische mutaties, zoals BRCA1 en BRCA2, kunnen het risico op borstkanker verhogen.
– Hormonen: Vrouwen die oestrogeen en progesteron nemen, hebben een hoger risico op borstkanker.
Alcoholgebruik: Vrouwen die regelmatig alcohol drinken, hebben een hoger risico op borstkanker.
Overgewicht: Vrouwen die overgewicht hebben, hebben een hoger risico op borstkanker.

Diagnose

Als je symptomen van borstkanker hebt, zal je arts waarschijnlijk een aantal tests uitvoeren om de diagnose te stellen. Dit kan onder meer het volgende omvatten:

– Mammogram: Een mammogram is een röntgenfoto van de borst die kan helpen bij het opsporen van afwijkingen in de borst.
Echografie: Een echografie maakt gebruik van geluidsgolven om afbeeldingen van de borst te maken en kan helpen bij het opsporen van afwijkingen.
– Biopsie: Een biopsie is een procedure waarbij een monster van het weefsel in de borst wordt genomen en onder een microscoop wordt onderzocht om te bepalen of er kankercellen aanwezig zijn.

Behandeling

De behandeling van borstkanker hangt af van het stadium van de kanker en kan onder meer het volgende omvatten:

– Chirurgie: Chirurgie kan worden gebruikt om de tumor te verwijderen en kan worden gevolgd door bestralingstherapie om eventuele resterende kankercellen te doden.
Chemotherapie: Chemotherapie maakt gebruik van medicijnen om kankercellen te doden en kan worden gebruikt om kanker te behandelen die zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.
– Hormoontherapie: Hormoontherapie kan worden gebruikt om de groei van kankercellen te blokkeren die worden gestimuleerd door hormonen zoals oestrogeen en progesteron.
– Gerichte therapie: Gerichte therapie maakt gebruik van medicijnen die specifiek zijn ontworpen om kankercellen aan te vallen en te doden.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je symptomen van borstkanker hebt, zijn er verschillende manieren om verlichting te vinden, waaronder:

– Pijnstillers: Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ongemak.
– Warmte of koude therapie: Warmte of koude therapie kan helpen bij het verlichten van pijn en zwelling.
– Massage: Massage kan helpen bij het verlichten van pijn en spanning in de borst.
– Yoga of meditatie: Yoga of meditatie kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van borstkanker hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Neem contact op met je arts als je een van de volgende symptomen hebt:

– Een knobbeltje of verdikking in de borst of onder de arm
– Veranderingen in de grootte of vorm van de borst
– Veranderingen in de huid, zoals roodheid, schilfering of putjes
– Veranderingen in de tepel, zoals intrekking, afscheiding of pijn
– Pijn of gevoeligheid in de borst
– Zwelling in de borst of onder de arm
– Veranderingen in de textuur van de huid, zoals putjes of rimpels

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je symptomen van borstkanker hebt, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren, waaronder:

– Eet een gezond dieet: Een gezond dieet kan helpen bij het verminderen van het risico op borstkanker en kan helpen bij het herstel na de behandeling.
– Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van het risico op borstkanker en kan helpen bij het herstel na de behandeling.
– Vermijd alcohol: Alcohol kan het risico op borstkanker verhogen, dus het is het beste om het te vermijden of te beperken.
– Stop met roken: Roken kan het risico op borstkanker verhogen, dus het is het beste om te stoppen.
– Vermijd hormoontherapie: Hormoontherapie kan het risico op borstkanker verhogen, dus het is het beste om het te vermijden als het niet nodig is.

Aan de andere kant zijn er ook dingen die je niet moet doen als je symptomen van borstkanker hebt, waaronder:

– Wachten om medisch advies in te winnen: Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
– Zelfmedicatie: Het is belangrijk om alleen medicijnen te nemen die zijn voorgeschreven door een arts.
– Stress: Stress kan het immuunsysteem verzwakken en het herstelproces vertragen, dus het is belangrijk om stress te vermijden of te verminderen.

Conclusie

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen, maar het kan worden behandeld als het vroeg wordt ontdekt. Als je symptomen van borstkanker hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder chirurgie, chemotherapie, hormoontherapie en gerichte therapie. Door een gezonde levensstijl te behouden en medisch advies in te winnen als je symptomen hebt, kun je je risico op borstkanker verminderen en je gezondheid verbeteren.

QR Code
nl_NLDutch