Borstzwelling bij mannen

Borstzwelling bij mannen

Borstzwelling bij mannen, ook wel bekend als gynaecomastie, is een aandoening waarbij de borstklieren van een man groter worden dan normaal. Dit kan leiden tot pijn, gevoeligheid en schaamte. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van borstzwelling bij mannen.

Borstzwelling bij mannen is een aandoening waarbij de borstklieren van een man groter worden dan normaal. Dit kan leiden tot een zichtbare zwelling van de borst, gevoeligheid en pijn. Het kan voorkomen bij mannen van alle leeftijden, maar komt het meest voor bij adolescenten en oudere mannen.

Symptomen

De symptomen van borstzwelling bij mannen kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende symptomen:

– Zwelling van de borst
– Gevoeligheid of pijn in de borst
– Tederheid van de tepel
– Vergrote tepelhof
– Asymmetrie van de borst
– Verminderde spiermassa
– Verminderde libido

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van borstzwelling bij mannen. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende oorzaken:

– Hormonale veranderingen: Een van de meest voorkomende oorzaken van borstzwelling bij mannen is een hormonale onbalans. Dit kan optreden tijdens de puberteit, bij oudere mannen en bij mannen die testosteronvervangingstherapie ondergaan.
– Medicatie: Sommige medicijnen kunnen borstzwelling bij mannen veroorzaken, zoals anabole steroïden, anti-androgenen, antidepressiva en medicijnen tegen hoge bloeddruk.
Alcohol en drugs: Overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik, zoals marihuana en heroïne, kunnen borstzwelling bij mannen veroorzaken.
Obesitas: Overgewicht kan leiden tot een hormonale onbalans en borstzwelling bij mannen.
– Lever- of nierziekte: Lever- of nierziekte kan leiden tot een hormonale onbalans en borstzwelling bij mannen.
– Kanker: In zeldzame gevallen kan borstzwelling bij mannen een teken zijn van borstkanker.

Diagnose

Als je last hebt van borstzwelling, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over je medische geschiedenis en medicatiegebruik. Daarnaast kan de arts een bloedtest uitvoeren om je hormoonspiegels te controleren. In sommige gevallen kan een mammogram of echografie worden uitgevoerd om de oorzaak van de borstzwelling te bepalen.

Behandeling

De behandeling van borstzwelling bij mannen hangt af van de oorzaak van de aandoening. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende behandelingen:

– Hormoontherapie: Als de borstzwelling wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans, kan hormoontherapie worden voorgeschreven om de hormoonspiegels te normaliseren.
– Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de borstzwelling te verminderen.
– Chirurgie: Als de borstzwelling ernstig is en niet reageert op andere behandelingen, kan een operatie worden uitgevoerd om het overtollige borstweefsel te verwijderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van borstzwelling, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten. Hieronder vind je een lijst met tips:

– Draag een goed passende beha: Een goed passende beha kan de borst ondersteunen en de pijn en gevoeligheid verminderen.
– Vermijd strakke kleding: Strakke kleding kan de borstzwelling verergeren en de pijn en gevoeligheid verhogen.
– Vermijd alcohol en drugs: Overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik kunnen de borstzwelling verergeren.
– Vermijd medicijnen die borstzwelling kunnen veroorzaken: Als je medicijnen gebruikt die borstzwelling kunnen veroorzaken, overleg dan met je arts over alternatieve medicatie.
– Verminder je inname van cafeïne: Cafeïne kan de borstzwelling verergeren.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van borstzwelling, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Hieronder vind je een lijst met situaties waarin je direct medisch advies moet inwinnen:

– Als de borstzwelling plotseling optreedt
– Als de borstzwelling gepaard gaat met pijn, roodheid of koorts
– Als de borstzwelling asymmetrisch is
– Als de borstzwelling niet reageert op behandeling

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je last hebt van borstzwelling, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen en enkele dingen die je moet vermijden. Hieronder vind je een lijst met tips:

Wat je wel kunt doen:

– Raadpleeg een arts als je last hebt van borstzwelling
– Draag een goed passende beha
– Vermijd strakke kleding
– Verminder je inname van cafeïne

Wat je niet moet doen:

– Overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik
– Medicijnen gebruiken die borstzwelling kunnen veroorzaken zonder overleg met een arts
– Zelfmedicatie zonder overleg met een arts

Conclusie

Borstzwelling bij mannen is een aandoening die kan leiden tot pijn, gevoeligheid en schaamte. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van borstzwelling. De behandeling hangt af van de oorzaak van de aandoening en kan hormoontherapie, medicatie of chirurgie omvatten. Door enkele eenvoudige stappen te volgen, zoals het dragen van een goed passende beha en het vermijden van alcohol en drugs, kun je de symptomen van borstzwelling verminderen.

QR Code
nl_NLDutch