Botontkalking

Botontkalking

Ook wel osteoporose genoemd, is een aandoening waarbij de botten zwakker en brozer worden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken, vooral in de heup, wervelkolom en pols. Het is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij oudere vrouwen, maar het kan ook mannen treffen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en wat je zelf kunt doen om botontkalking te voorkomen.

Wat is Botontkalking?

Botontkalking is een aandoening waarbij de botten zwakker en brozer worden. Dit komt doordat er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt. Hierdoor worden de botten dunner en minder sterk, waardoor ze gemakkelijker kunnen breken. Botontkalking kan op elke leeftijd voorkomen, maar het risico neemt toe naarmate men ouder wordt.

Symptomen

In het beginstadium van botontkalking zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:

– Rugpijn: dit kan worden veroorzaakt door een ingezakte wervel als gevolg van botontkalking.
– Verlies van lengte: als gevolg van ingezakte wervels kan men enkele centimeters korter worden.
– Botbreuken: vooral in de heup, wervelkolom en pols.
– Verminderde mobiliteit: als gevolg van botbreuken kan men minder mobiel worden.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van botontkalking, waaronder:

– Leeftijd: naarmate men ouder wordt, neemt het risico op botontkalking toe.
– Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico op botontkalking dan mannen, vooral na de menopauze.
Erfelijkheid: botontkalking kan in sommige families voorkomen.
– Medicijnen: sommige medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen botontkalking veroorzaken.
– Levensstijl: een ongezonde levensstijl, zoals roken, overmatig alcoholgebruik en een gebrek aan lichaamsbeweging, kan het risico op botontkalking verhogen.

Diagnose

Botontkalking kan worden vastgesteld met behulp van een botdichtheidsmeting. Dit is een pijnloze test waarbij de dichtheid van de botten wordt gemeten met behulp van röntgenstralen. De resultaten van deze test worden vergeleken met de gemiddelde botdichtheid van een gezonde jonge volwassene van hetzelfde geslacht en dezelfde etniciteit. Op basis van de resultaten kan worden bepaald of er sprake is van botontkalking en hoe ernstig de aandoening is.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor botontkalking, waaronder:

– Medicijnen: er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de botdichtheid kunnen verhogen en het risico op botbreuken kunnen verminderen.
Calcium en vitamine D-supplementen: deze kunnen helpen om de botdichtheid te verhogen en het risico op botbreuken te verminderen.
– Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging, vooral gewicht dragende oefeningen zoals wandelen en joggen, kan helpen om de botdichtheid te verhogen.
– Dieet: een gezond dieet met voldoende calcium en vitamine D kan helpen om de botdichtheid te verhogen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van botontkalking te verlichten, waaronder:

– Pijnstillers: deze kunnen helpen om de pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door ingezakte wervels of botbreuken.
Fysiotherapie: dit kan helpen om de mobiliteit te verbeteren en de spieren te versterken.
– Hulpmiddelen: hulpmiddelen zoals wandelstokken en rollators kunnen helpen om de mobiliteit te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van botontkalking heeft, zoals rugpijn, verlies van lengte of botbreuken. Uw arts kan een botdichtheidsmeting uitvoeren om te bepalen of er sprake is van botontkalking en welke behandeling het meest geschikt is.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om botontkalking te voorkomen, waaronder:

– Een gezond dieet met voldoende calcium en vitamine D.
– Regelmatige lichaamsbeweging, vooral gewicht dragende oefeningen zoals wandelen en joggen.
Stoppen met roken en overmatig alcoholgebruik vermijden.
Veiligheid in huis: zorg voor goede verlichting, verwijder losliggende tapijten en gebruik antislipmatten in de badkamer.

Wat u niet moet doen:

– Overmatig alcoholgebruik.
– Roken.
– Te weinig lichaamsbeweging.
– Te weinig calcium en vitamine D in uw dieet.

Conclusie

Botontkalking is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van botontkalking heeft, zoals rugpijn, verlies van lengte of botbreuken. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder medicijnen, calcium- en vitamine D-supplementen, lichaamsbeweging en een gezond dieet. Door een gezonde levensstijl te volgen en veiligheidsmaatregelen te nemen in huis, kunt u het risico op botontkalking verminderen.

QR Code
nl_NLDutch