Bronchitis

Bronchitis

Afbeelding met persoon, muur, binnen, eten Automatisch gegenereerde beschrijving

Bronchitis is een infectie van de belangrijkste luchtwegen van de longen (bronchiën), waardoor deze geïrriteerd en ontstoken raken.

De hoofdluchtwegen vertakken zich aan weerszijden van uw luchtpijp (trachea). Ze leiden naar kleinere luchtwegen in uw longen, bronchiolen genaamd. De wanden van de hoofdluchtwegen produceren slijm om stof en andere deeltjes op te vangen die anders irritatie zouden kunnen veroorzaken. De meeste gevallen van bronchitis doen zich voor wanneer een infectie de luchtwegen irriteert en ontstekingen veroorzaakt, waardoor ze meer slijm produceren dan normaal. Uw lichaam probeert dit extra slijm af te voeren door te hoesten. Bronchitis kan worden omschreven als acute bronchitis of chronische bronchitis. Acute bronchitis is een tijdelijke ontsteking van de luchtwegen die hoest en slijm veroorzaakt. Het duurt maximaal 3 weken. Het kan mensen van alle leeftijden treffen, maar komt meestal voor bij kinderen onder de 5 jaar.

Het komt vaker voor in de winter en ontstaat vaak na een verkoudheid, keelpijn of griep. Chronische bronchitis is een dagelijkse productieve hoest die 3 maanden per jaar en ten minste 2 jaar achtereen aanhoudt. Het is één van een aantal longaandoeningen, waaronder emfyseem, die gezamenlijk bekend staan als chronische obstructieve longziekte. Het treft vooral volwassenen boven de 40 jaar. Het is belangrijk dat u stopt met roken als u bronchitis heeft. Sigarettenrook en de chemische stoffen in sigaretten verergeren de bronchitis en verhogen uw risico op het ontwikkelen van chronische bronchitis en chronische obstructieve longziekte. Een huisarts kan u helpen bij het stoppen met roken.

Symptomen van bronchitis

Het belangrijkste symptoom van acute bronchitis is een hoestbui, waarbij helder, geelgrijs of groenachtig slijm naar boven kan komen. Andere symptomen zijn vergelijkbaar met die van een gewone verkoudheid of sinusitis, en kunnen zijn:

 • een zere keel
 • hoofdpijn
 • een loopneus of verstopte neus
 • vermoeidheid

Als u acute bronchitis heeft, kan uw hoest nog enkele weken aanhouden nadat andere symptomen zijn verdwenen. U kunt ook merken dat het voortdurende hoesten uw borst- en buikspieren pijnlijk maakt. Sommige mensen kunnen kortademig worden of een piepende ademhaling krijgen als gevolg van ontstoken luchtwegen. Maar dit komt vaker voor bij langdurige (chronische) bronchitis.

Wanneer naar de huisarts?

De meeste gevallen van acute bronchitis kunnen gemakkelijk thuis worden behandeld met rust, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en veel vocht. U hoeft alleen naar de huisarts te gaan als de symptomen ernstig of ongewoon zijn.

Bijvoorbeeld, ga naar de huisarts als:

 • uw hoest ernstig is of langer dan 3 weken aanhoudt
 • u heeft langer dan 3 dagen een hoge temperatuur – dit kan een teken zijn van griep of een ernstiger aandoening, zoals longontsteking
 • je hoest slijm op dat doorweekt is met bloed
 • u een onderliggende hart- of longaandoening heeft, zoals astma, hartfalen of emfyseem
 • je raakt steeds meer buiten adem
 • u heeft herhaaldelijk last gehad van bronchitis

Een huisarts moet misschien andere longinfecties uitsluiten, zoals longontsteking, waarvan de symptomen lijken op die van bronchitis. Als hij denkt dat u een longontsteking hebt, moet er waarschijnlijk een röntgenfoto van de borst worden gemaakt en kan er een slijmmonster worden genomen voor onderzoek. Als de huisarts denkt dat u misschien een onderliggende aandoening hebt, kan hij ook voorstellen dat u een longfunctietest laat doen. U wordt dan gevraagd om diep in te ademen en in een apparaat te blazen dat spirometer wordt genoemd, waarmee het volume van de lucht in uw longen wordt gemeten. Een verminderde longcapaciteit kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Oorzaken van bronchitis

Virale en bacteriële infecties

Bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een virus. Minder vaak wordt het veroorzaakt door een bacterie. In de meeste gevallen wordt bronchitis veroorzaakt door dezelfde virussen die de gewone verkoudheid of griep veroorzaken. Het virus zit in de miljoenen kleine druppeltjes die uit de neus en mond komen als iemand hoest of niest. Deze druppeltjes verspreiden zich meestal ongeveer 1 meter. Ze blijven een tijdje in de lucht hangen en komen dan terecht op oppervlakken, waar het virus tot 24 uur kan overleven. Iedereen die deze oppervlakken aanraakt, kan het virus verder verspreiden door iets anders aan te raken.

Inademen van irriterende stoffen

Bronchitis kan ook worden veroorzaakt door het inademen van irriterende stoffen, zoals smog, chemicaliën in huishoudelijke producten of tabaksrook. Roken is de belangrijkste oorzaak van chronische bronchitis. Het kan zowel mensen treffen die passief roken als hen die zelf roken. Mensen met chronische bronchitis ontwikkelen vaak een andere aan roken gerelateerde longziekte, emfyseem genaamd, waarbij de luchtzakjes in de longen beschadigd raken en kortademigheid veroorzaakt.

Als u rookt, probeer dan onmiddellijk te stoppen, roken verergert de bronchitis en verhoogt het risico op het ontwikkelen van emfyseem. Stoppen met roken terwijl u bronchitis heeft kan ook de perfecte gelegenheid zijn om helemaal te stoppen.

Beroepsmatige blootstelling

U kunt ook risico lopen op chronische bronchitis en andere vormen van chronisch obstructieve longziekte (COPD) als u vaak wordt blootgesteld aan materialen die uw longen kunnen beschadigen, zoals:

 • graanstof
 • textiel (textielvezels)
 • ammoniak
 • sterke zuren
 • chloor

Dit wordt ook wel beroeps-bronchitis genoemd. Het wordt meestal minder als je niet meer blootgesteld wordt aan de irriterende stof.

Behandeling van bronchitis

In de meeste gevallen verdwijnt acute bronchitis binnen een paar weken vanzelf zonder dat behandeling nodig is. In de tussentijd moet u veel drinken en voldoende rusten. In sommige gevallen kunnen de symptomen van bronchitis veel langer aanhouden. Als de symptomen ten minste 3 maanden aanhouden, spreekt men van chronische bronchitis. Er is geen genezing voor chronische bronchitis, maar sommige veranderingen in de levensstijl kunnen helpen de symptomen te verlichten, zoals:

 • gezond eten
 • regelmatige (matige) lichaamsbeweging
 • vermijden van roken

Er zijn verschillende geneesmiddelen om de symptomen te verlichten. Geneesmiddelen die bronchusverwijders en steroïden worden genoemd, “openen” de luchtwegen en kunnen worden voorgeschreven in de vorm van een inhalator of tabletten. Slijmoplossende medicijnen verdunnen het slijm in de longen, waardoor het makkelijker op te hoesten is.

Symptomen thuis aanpakken

Als je acute bronchitis hebt:

 • neem voldoende rust
 • drink veel vocht – dit helpt uitdroging te voorkomen en verdunt het slijm in uw longen, waardoor het gemakkelijker op te hoesten is
 • hoofdpijn, hoge temperaturen en pijnen te behandelen met paracetamol of ibuprofen – hoewel ibuprofen niet wordt aanbevolen als u astma heeft

Pas op voor hoestmedicijnen

Er is weinig bewijs dat hoestmedicijnen werken. Kinderen van 6 tot 12 jaar mogen deze alleen gebruiken op advies van een arts of apotheker. Als alternatief voor een vrij verkrijgbaar hoestdrankje kunt u zelf een mengsel van honing en citroen maken, dat een zere keel kan verzachten en de hoest kan verlichten.

Antibiotica

Antibiotica worden niet routinematig voorgeschreven voor bronchitis omdat deze door een virus wordt veroorzaakt. Antibiotica hebben geen effect op virussen en het voorschrijven ervan wanneer dat niet nodig is, kan er na verloop van tijd toe leiden dat bacteriën resistenter worden tegen behandeling met antibiotica. De huisarts zal alleen antibiotica voorschrijven als u een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van complicaties, zoals longontsteking. Antibiotica kunnen ook worden aanbevolen voor:

 • premature baby’s
 • ouderen boven de 80 jaar
 • mensen met een voorgeschiedenis van hart-, long-, nier- of leveraandoeningen
 • mensen met een verzwakt immuunsysteem, dat het gevolg kan zijn van een onderliggende aandoening of een bijwerking van een behandeling zoals steroïden
 • mensen met cystic fibrosis

Als u antibiotica krijgt voorgeschreven voor bronchitis, zal dat waarschijnlijk een 5-daagse kuur van amoxicilline of doxycycline zijn. Bijwerkingen van deze medicijnen zijn ongewoon, eventuele bijwerkingen kunnen zijn: zich ziek voelen, misselijk zijn en diarree.

Complicaties van bronchitis

Longontsteking is de meest voorkomende complicatie van bronchitis. Dit gebeurt wanneer de infectie zich verder in de longen verspreidt waardoor de kleine luchtzakjes in de longen zich met vocht vullen. Ongeveer 1 op de 20 gevallen van bronchitis leidt tot longontsteking. Mensen met een verhoogd risico op longontsteking zijn onder andere:

 • oudere mensen
 • mensen die roken
 • mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals hart-, lever- of nierziekten
 • mensen met een verzwakt immuunsysteem

Een milde longontsteking kan meestal thuis met antibiotica worden behandeld. In ernstigere gevallen kan opname in het ziekenhuis nodig zijn.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch