Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een ectopische zwangerschap genoemd, is een zwangerschap waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. Meestal gebeurt dit in de eileider, maar het kan ook voorkomen in de eierstokken, de buikholte of de baarmoederhals. Helaas kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet tot een gezonde baby leiden en kan het levensbedreigend zijn voor de moeder als het niet op tijd wordt behandeld.

Symptomen

De symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige vrouwen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen last hebben van de volgende symptomen:

– Vaginale bloedingen, die vaak lichter zijn dan normale menstruatiebloedingen
Buikpijn, die vaak aan één kant van de buik voorkomt en kan variëren van mild tot ernstig
– Pijn in de schouder, die kan optreden als gevolg van bloedingen in de buikholte die druk uitoefenen op het middenrif en de zenuwen die naar de schouder lopen
– Misselijkheid en braken
Duizeligheid of flauwvallen
– Pijn tijdens het plassen of ontlasting

Oorzaken

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

– Beschadigde eileiders: als de eileiders beschadigd zijn door een infectie, een operatie of een andere aandoening, kan de bevruchte eicel niet naar de baarmoeder reizen en zich in plaats daarvan in de eileider nestelen.
– Hormonale onevenwichtigheden: soms kan een hormonale onbalans ervoor zorgen dat de bevruchte eicel niet naar de baarmoeder reist en zich in plaats daarvan in de eileider nestelt.
– Abnormale groei van de eileider: als de eileider abnormaal groeit, kan dit de doorgang van de bevruchte eicel naar de baarmoeder blokkeren en ervoor zorgen dat het zich in de eileider nestelt.
– IVF-behandeling: vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan, hebben een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap omdat de bevruchte eicel vaak in de eileider wordt geplaatst.

Diagnose

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan worden gediagnosticeerd met behulp van verschillende tests, waaronder:

– Bloedonderzoek: een bloedtest kan het niveau van het zwangerschapshormoon hCG meten. Als het niveau van hCG lager is dan verwacht, kan dit wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Echografie: een echografie kan worden gebruikt om te zoeken naar tekenen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zoals een bevruchte eicel buiten de baarmoeder.
Laparoscopie: als andere tests niet duidelijk zijn, kan een laparoscopie worden uitgevoerd. Dit is een chirurgische ingreep waarbij een kleine camera in de buikholte wordt ingebracht om te zoeken naar tekenen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Behandeling

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet zo snel mogelijk worden behandeld om complicaties te voorkomen. De behandeling kan bestaan uit:

– Medicatie: als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap vroeg wordt ontdekt, kan medicatie worden gebruikt om de zwangerschap te beëindigen en de bevruchte eicel te laten oplossen.
– Chirurgie: als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap verder gevorderd is, kan een operatie nodig zijn om de bevruchte eicel te verwijderen. Dit kan worden gedaan via een laparoscopie of een laparotomie (een grotere operatie waarbij een incisie in de buik wordt gemaakt).
– Observatie: in sommige gevallen kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vanzelf oplossen. In dit geval kan de vrouw worden geobserveerd om te zien of de zwangerschap vanzelf verdwijnt.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten, waaronder:

– Rust nemen: als je last hebt van buikpijn of bloedingen, is het belangrijk om rust te nemen en niet te veel te bewegen.
– Pijnstillers: als je last hebt van pijn, kun je pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen.
– Warmte: een warme kruik of een warm bad kan helpen om de pijn te verlichten.
– Gezond eten: het is belangrijk om gezond te eten en voldoende vocht binnen te krijgen om je lichaam te helpen herstellen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je denkt dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog als je last hebt van de volgende symptomen:

– Vaginale bloedingen
– Buikpijn
– Pijn in de schouder
– Misselijkheid en braken
– Duizeligheid of flauwvallen

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te helpen, waaronder:

– Rust nemen: het is belangrijk om rust te nemen en niet te veel te bewegen als je last hebt van symptomen.
– Gezond eten: het is belangrijk om gezond te eten en voldoende vocht binnen te krijgen om je lichaam te helpen herstellen.
– Praat erover: het kan helpen om met vrienden en familie te praten over wat je doormaakt.

Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, waaronder:

Seks hebben: het is belangrijk om geen seks te hebben als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, omdat dit het risico op complicaties kan vergroten.
– Zware voorwerpen tillen: het is belangrijk om geen zware voorwerpen te tillen als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, omdat dit de buikspieren kan belasten en het risico op complicaties kan vergroten.

Conclusie

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist. Als je denkt dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of gynaecoloog. Door op tijd te handelen, kun je complicaties voorkomen en jezelf helpen herstellen.

QR Code
nl_NLDutch