Chlamydia

Chlamydia

Chlamydia is 1 van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen / infecties.

Het wordt overgedragen door onbeschermde seks (seks zonder condoom) en komt vooral voor bij seksueel actieve tieners en jonge volwassenen.

Als u een vrouw bent, seksueel actief en jonger dan 25 jaar, wordt aanbevolen om u één keer per jaar op chlamydia te laten testen en wanneer u seks hebt met losse partners.

Als u een man bent, seksueel actief en jonger dan 25 jaar, is het raadzaam om u één keer per jaar op chlamydia te laten testen als u geen condooms gebruikt met nieuwe of losse partners.

Chlamydia Symptomen

De meeste mensen die chlamydia hebben, merken niets van de symptomen.

Als u symptomen krijgt doen deze zich meestal voor tussen 1 en 3 weken na het hebben van onbeschermde seks met een besmette persoon. Bij sommige mensen ontstaan ze pas vele maanden later. Soms verdwijnen de symptomen al na een paar dagen. Zelfs als de symptomen verdwijnen, kunt u de infectie nog steeds hebben en deze kunnen doorgeven.

Symptomen bij vrouwen

Minstens 70% van de vrouwen met chlamydia merkt geen symptomen. Als ze wel symptomen krijgen, zijn de meest voorkomende:

 • pijn bij het plassen
 • ongewone vaginale afscheiding
 • pijn in de buik of het bekken
 • pijn bij het vrijen
 • bloeding na seks
 • bloeden tussen de menstruaties

Als chlamydia niet wordt behandeld, kan het zich verspreiden naar de baarmoeder en een ernstige aandoening veroorzaken die bekkenontstekingsziekte wordt genoemd. Dit is een belangrijke oorzaak van buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Symptomen bij mannen

Minstens de helft van alle mannen met chlamydia merkt geen symptomen. Als ze wel symptomen krijgen, zijn de meest voorkomende:

 • pijn bij het plassen
 • witte, troebele of waterige afscheiding uit de punt van de penis
 • branderig gevoel of jeuk in de urinebuis (de buis die de urine uit het lichaam transporteert)
 • pijn in de testikels

Als chlamydia niet wordt behandeld, kan de infectie zwelling veroorzaken in de bijbal (de buisjes die het sperma uit de testikels vervoeren) en de testikels. Dit kan uw vruchtbaarheid beïnvloeden.

Chlamydia in het rectum, de keel of de ogen

Chlamydia kan ook infecteren:

 • het rectum als u onbeschermde anale seks heeft gehad – dit kan ongemak en afscheiding uit uw rectum veroorzaken
 • de keel als je onbeschermde orale seks hebt gehad – dit is ongewoon en veroorzaakt meestal geen symptomen
 • de ogen als ze in contact komen met besmet sperma of vaginaal vocht – dit kan roodheid, pijn en afscheiding van de ogen (conjunctivitis) veroorzaken

Wanneer een arts raadplegen?

Als u symptomen van chlamydia heeft, ga dan zo snel mogelijk naar uw huisarts.

Als u denkt dat u risico loopt op een seksueel overdraagbare aandoening of als u symptomen van chlamydia hebt, ga dan naar de huisarts om u te laten testen.

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia is een bacteriële infectie. De bacterie wordt meestal verspreid door seks of contact met besmet genitaal vocht (sperma of vaginaal vocht). U kunt chlamydia krijgen door:

 • onbeschermde vaginale, anale of orale seks
 • het delen van seksspeeltjes die niet zijn gewassen of niet bij elk gebruik met een nieuw condoom zijn bedekt
 • uw geslachtsdelen komen in contact met de geslachtsdelen van uw partner – dit betekent dat u chlamydia van iemand kunt krijgen, zelfs als er geen sprake is van penetratie, orgasme of ejaculatie
 • geïnfecteerd sperma of vaginaal vocht dat in uw oog terechtkomt

Het kan ook door een zwangere vrouw aan haar baby worden doorgegeven. Chlamydia kan niet worden overgedragen door “normaal” contact, zoals zoenen en knuffelen of door het delen van baden, handdoeken, zwembaden, toiletbrillen of bestek.

Is chlamydia ernstig?

Hoewel chlamydia meestal geen symptomen veroorzaakt en normaal gesproken met een korte antibioticakuur kan worden behandeld, kan het ernstig zijn als het niet in een vroeg stadium wordt behandeld. Als de infectie niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en leiden tot langdurige gezondheidsproblemen, vooral bij vrouwen.

Bij vrouwen kan onbehandelde chlamydia bekkenontstekingsziekte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij mannen kan chlamydia zich in zeldzame gevallen uitbreiden naar de testikels en de bijbal (de buisjes die het sperma uit de testikels vervoeren), waardoor deze pijnlijk en gezwollen kunnen worden. Dit staat bekend als epididymitis of epididymo-orchitis (ontsteking van de testikels). Het kan soms ook reactieve artritis veroorzaken bij mannen en vrouwen. Daarom is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat testen en behandelen als u denkt dat u chlamydia zou kunnen hebben.

Je laten testen op chlamydia

De test op chlamydia wordt gedaan met een urinetest of een uitstrijkje. U hoeft niet altijd een lichamelijk onderzoek te laten doen door een verpleegkundige of arts.

Wanneer moet ik me laten testen?

Wacht niet te lang met testen als u denkt dat u chlamydia hebt. Als u zo snel mogelijk wordt getest en behandeld, verkleint u de kans op ernstige complicaties van chlamydia. U kunt op elk moment een chlamydia-test laten doen – hoewel u het advies kunt krijgen de test later te herhalen als u minder dan twee weken geleden seks hebt gehad, omdat de infectie niet altijd in het beginstadium wordt gevonden.

U moet overwegen u te laten testen op chlamydia als:

 • u of uw partner symptomen van chlamydia heeft
 • je hebt onbeschermde seks gehad met een nieuwe partner
 • een condoom scheurt terwijl je seks hebt
 • u of uw partner hebben onbeschermde seks gehad met andere mensen
 • u denkt dat u een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zou kunnen hebben
 • een seksuele partner je vertelt dat hij een soa heeft
 • u zwanger bent of zwanger wilt worden

Hoe chlamydia wordt behandeld

Chlamydia kan meestal goed worden behandeld met antibiotica. U kunt een week lang doxycycline of 3 dagen lang azitromycine eenmaal daags krijgen. Als u doxycycline krijgt, mag u geen seks hebben (ook geen orale seks) totdat u en uw huidige seksuele partner klaar is met de behandeling. Als u azitromycine heeft gekregen moet u 7 dagen na de behandeling wachten voordat u seks heeft (ook orale seks).

Het is belangrijk dat uw huidige seksuele partner en eventuele andere recente seksuele partners die u hebt gehad, ook worden getest en behandeld om de verspreiding van de infectie te helpen stoppen.

Chlamydia kan meestal doeltreffend worden behandeld met antibiotica. Meer dan 95% van de mensen zal genezen als ze hun antibiotica correct innemen.

U kunt antibiotica krijgen zodra de testresultaten bevestigen dat u chlamydia hebt. Maar als het heel waarschijnlijk is dat u de infectie hebt, kunt u al met de behandeling beginnen voordat u de uitslag krijgt.

De twee meest voorgeschreven antibiotica voor chlamydia zijn:

 • doxycycline – elke dag innemen gedurende een week
 • azitromycine – een dosis van 1 g, gevolgd door 500 mg eenmaal per dag gedurende 2 dagen

Uw arts kan u andere antibiotica geven, zoals amoxicilline of erytromycine, als u een allergie heeft of zwanger bent of borstvoeding geeft. Een langere antibioticakuur kan worden gebruikt als uw arts zich zorgen maakt over complicaties van chlamydia. Sommige mensen ondervinden tijdens de behandeling bijwerkingen, maar deze zijn meestal mild. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en spruw bij vrouwen.

Wanneer kan ik weer seks hebben?

Als u doxycycline heeft gehad, mag u geen seks hebben – ook geen vaginale, orale of anale seks, zelfs niet met condoom – totdat zowel u als uw partner(s) de behandeling heeft/hebben voltooid. Als u azithromycine heeft gehad, moet u 7 dagen na de behandeling wachten voordat u seks heeft (ook orale seks). Dit helpt ervoor te zorgen dat u de infectie niet doorgeeft of meteen weer oploopt.

Moet ik terug naar de kliniek?

Als u uw antibiotica goed inneemt, hoeft u misschien niet terug te komen naar de kliniek. U zult echter wel geadviseerd worden terug te komen voor een nieuwe chlamydia-test als:

 • u seks heeft gehad voordat u en uw partner klaar waren met de behandeling
 • u vergat uw medicijnen in te nemen of nam ze niet goed in
 • je symptomen gaan niet weg
 • je bent zwanger

Chlamydia voorkomen

Afbeelding met persoon, person, hand Automatisch gegenereerde beschrijving

Iedereen die seksueel actief is, kan chlamydia oplopen. U loopt het meeste risico als u een nieuwe seksuele partner heeft of als u geen barrière-anticonceptiemiddel zoals een condoom gebruikt bij het vrijen.

U kunt de verspreiding van chlamydia helpen voorkomen door:

 • het gebruik van een condoom elke keer dat je vaginale of anale seks hebt
 • het gebruik van een condoom om de penis te doen tijdens orale seks
 • het gebruik van een lapje (een stuk dun, zacht plastic of latex) om de vrouwelijke genitaliën te bedekken tijdens orale seks of bij het tegen elkaar wrijven van de vrouwelijke genitaliën
 • het niet delen van sexspeeltjes

Als je seksspeeltjes deelt, was ze of dek ze af met een nieuw condoom tussen elke persoon die ze gebruikt.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch