Cholera

Cholera

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het is een ernstige aandoening die kan leiden tot uitdroging en zelfs de dood als deze niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van cholera.

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Deze bacterie komt voor in water en voedsel dat besmet is met menselijke ontlasting. Cholera komt vooral voor in gebieden waar de hygiëne slecht is en de watervoorziening niet goed geregeld is. Het is een ernstige aandoening die kan leiden tot uitdroging en zelfs de dood als deze niet op tijd wordt behandeld.

Symptomen

De symptomen van cholera kunnen variëren van mild tot ernstig. De meeste mensen die besmet zijn met de bacterie hebben geen symptomen, maar kunnen wel anderen besmetten. De symptomen van cholera kunnen binnen enkele uren tot vijf dagen na besmetting optreden. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Ernstige diarree
– Braken
– Krampen in de buik
– Uitdroging
– Vermoeidheid
Koorts

De diarree kan zo ernstig zijn dat het lichaam binnen enkele uren liters vocht verliest. Dit kan leiden tot uitdroging en elektrolytenverlies, wat levensbedreigend kan zijn. Andere symptomen van uitdroging zijn:

Droge mond en keel
– Verminderde urineproductie
– Snelle hartslag
– Lage bloeddruk
– Verwardheid
Duizeligheid

Oorzaken

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Deze bacterie komt voor in water en voedsel dat besmet is met menselijke ontlasting. Cholera komt vooral voor in gebieden waar de hygiëne slecht is en de watervoorziening niet goed geregeld is. De bacterie kan zich snel verspreiden in gebieden waar veel mensen dicht op elkaar wonen en de sanitaire voorzieningen slecht zijn.

Diagnose

De diagnose van cholera wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts kan ook een monster van de ontlasting of het braaksel nemen om te testen op de aanwezigheid van de bacterie. Als de diagnose cholera wordt gesteld, moet de patiënt zo snel mogelijk worden behandeld om uitdroging en andere complicaties te voorkomen.

Behandeling

De behandeling van cholera bestaat uit het aanvullen van vocht en elektrolyten die verloren zijn gegaan door de diarree en het braken. Dit kan worden gedaan door het drinken van ORS (Oral Rehydration Solution), een oplossing van zouten en suikers die het lichaam helpen vocht vast te houden. In ernstige gevallen kan intraveneuze toediening van vocht en elektrolyten nodig zijn.

Antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven om de bacterie te doden en de duur van de diarree te verkorten. Het is echter belangrijk om te weten dat antibiotica geen vervanging zijn voor het aanvullen van vocht en elektrolyten.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van cholera te verlichten:

– Drink veel vocht, bij voorkeur ORS
– Eet licht verteerbaar voedsel, zoals rijst, bananen en gekookte groenten
– Vermijd vet, zuivelproducten en gekruid voedsel
– Rust voldoende uit
– Was regelmatig uw handen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van cholera heeft, moet u zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Cholera kan leiden tot uitdroging en andere complicaties die levensbedreigend kunnen zijn. Het is belangrijk om zo snel mogelijk behandeld te worden om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de verspreiding van cholera te voorkomen:

– Was regelmatig uw handen met zeep en water
– Drink alleen veilig water, bij voorkeur gekookt of gefilterd water
– Eet alleen voedsel dat goed gekookt of gebakken is
– Vermijd rauwe groenten en fruit die niet zijn geschild
– Vermijd ijsblokjes en drankjes die zijn bereid met onveilig water
– Gebruik alleen schone en veilige toiletten

Het is belangrijk om te weten dat cholera een ernstige aandoening is die snel kan leiden tot uitdroging en andere complicaties. Als u symptomen van cholera heeft, moet u zo snel mogelijk medische hulp zoeken om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Door goede hygiënepraktijken te volgen en veilig water en voedsel te consumeren, kunt u de verspreiding van cholera voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch