Coeliakie

Coeliakie

Afbeelding met voedsel, grond, bord, kom Automatisch gegenereerde beschrijving

Coeliakie is een aandoening waarbij je immuunsysteem je eigen weefsels aanvalt als je gluten eet. Hierdoor raakt je darm (dunne darm) beschadigd en kun je geen voedingsstoffen meer opnemen.

Coeliakie kan een aantal symptomen veroorzaken, waaronder diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Coeliakie wordt veroorzaakt door een negatieve reactie op gluten, een voedingseiwit dat in 3 soorten granen voorkomt:

 • tarwe
 • gerst
 • rogge

Gluten komen voor in elk voedingsmiddel dat deze granen bevat, waaronder:

 • pasta
 • taarten
 • ontbijtgranen
 • de meeste soorten brood
 • bepaalde soorten sauzen
 • wat kant-en-klaar maaltijden

Bovendien worden de meeste bieren gemaakt van gerst.

Symptomen van coeliakie

Diarree is het meest voorkomende symptoom van coeliakie. Het wordt veroorzaakt doordat het lichaam de voedingsstoffen niet volledig kan opnemen (malabsorptie, zie hieronder).

Malabsorptie kan ook leiden tot ontlasting (poep) met een abnormaal hoog vetgehalte (steatorroe). Hierdoor kan de ontlasting vies ruiken, vettig en schuimig zijn. De ontlasting kan ook moeilijk door het toilet te spoelen zijn. Andere veel voorkomende darmgerelateerde symptomen zijn:

 • buikpijn
 • opgeblazen gevoel en winderigheid (winden laten)
 • indigestie
 • constipatie
 • braken (komt meestal alleen bij kinderen voor)

En meer algemene symptomen kunnen zijn:

 • vermoeidheid (extreme vermoeidheid), die een teken kan zijn van bloedarmoede door ijzertekort of gebrek aan vitamine B12-folaatanemie
 • onverwacht gewichtsverlies
 • een jeukende huiduitslag (zie hieronder)
 • moeilijkheden om zwanger te worden
 • tintelingen en gevoelloosheid in uw handen en voeten (perifere neuropathie)
 • aandoeningen die de coördinatie, het evenwicht en de spraak beïnvloeden (ataxie)
 • zwelling van handen, voeten, armen en benen door vochtophoping (oedeem)

Ondervoeding

Als coeliakie niet wordt behandeld, kan het niet normaal kunnen verteren van voedsel leiden tot ondervoeding, vermoeidheid en gebrek aan energie.

Ondervoeding bij kinderen kan ertoe leiden dat zij niet groeien in het verwachte tempo, zowel wat hun lengte als gewicht betreft. Kinderen kunnen ook een vertraagde puberteit hebben.

Dermatitis herpetiformis

Hoewel het geen symptoom van coeliakie is, kunt u bij een auto-immuunreactie op gluten een soort huiduitslag krijgen die dermatitis herpetiformis wordt genoemd. De huiduitslag jeukt en heeft blaasjes die openbarsten als je eraan krabt. De uitslag komt meestal voor op uw ellebogen, knieën en billen, maar kan overal op uw lichaam voorkomen. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 5 mensen met coeliakie ook dermatitis herpetiformis ontwikkelt. De precieze oorzaak van dermatitis herpetiformis is niet bekend, maar net als bij coeliakie wordt de ziekte in verband gebracht met gluten. Net als bij coeliakie zou de ziekte moeten verdwijnen na overschakeling op een glutenvrij dieet.

Wat veroorzaakt coeliakie?

Coeliakie wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem op het eiwit gluten, dat voorkomt in voedingsmiddelen als brood, pasta, granen en koekjes.

Het is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen en stoffen aanziet voor schadelijke en er antilichamen tegen produceert (antilichamen vechten normaal gesproken tegen bacteriën en virussen).

Bij coeliakie ziet het immuunsysteem een van de stoffen waaruit gluten bestaan, gliadine genaamd, als een bedreiging voor het lichaam. De antilichamen die daarbij worden aangemaakt, zorgen ervoor dat het oppervlak van de darm ontstoken raakt (rood en gezwollen). Het oppervlak van de darm is gewoonlijk bedekt met miljoenen kleine buisvormige gezwellen, villi genaamd. De darmvlokken vergroten de oppervlakte van de darm en helpen bij het beter verteren van voedsel.

Maar bij coeliakie worden de darmvlokken door de beschadiging en ontsteking van het darmslijmvlies platter, waardoor ze minder goed kunnen helpen bij de spijsvertering. Daardoor kan de darm de voedingsstoffen uit het voedsel niet goed verteren, wat de symptomen van coeliakie veroorzaakt.

Haver

Voor sommige coeliakiepatiënten kan het eten van haver symptomen veroorzaken. Dit komt doordat sommige haver tijdens de productie besmet kan zijn met andere granen. Haver bevat ook het eiwit avenine, dat lijkt op gluten. De meeste mensen met coeliakie kunnen veilig avenine eten. Er zijn echter aanwijzingen dat een zeer klein aantal mensen toch gevoelig kan zijn voor producten die glutenvrij zijn en geen besmette haver bevatten.

Verhoogd risico

Het is niet bekend waarom mensen coeliakie krijgen. Het is ook niet duidelijk waarom sommigen milde symptomen hebben en anderen ernstige. Wel is bekend dat de hieronder beschreven factoren uw risico op coeliakie verhogen.

Familiegeschiedenis

Coeliakie komt vaak in families voor. Als u een naaste verwant heeft met deze aandoening, zoals een ouder of broer, is de kans groter dat u de ziekte ook krijgt. Dit risico is ongeveer 10% voor mensen met een familiegeschiedenis. Als u een eeneiige tweeling met coeliakie heeft, is de kans 75% dat u de aandoening ook krijgt. Uit onderzoek blijkt dat coeliakie sterk samenhangt met een aantal genetische mutaties (abnormale veranderingen in de instructies die de celactiviteit regelen) die van invloed zijn op een groep genen die de HLA-DQ-genen worden genoemd. HLA-DQ-genen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en kunnen in de familie worden doorgegeven. Mutaties in de HLA-DQ-genen komen echter vaak voor en bij ongeveer een derde van de bevolking. Dit suggereert dat iets anders zoals omgevingsfactoren, coeliakie bij bepaalde mensen moet uitlokken.

Omgevingsfactoren

Je hebt meer kans op coeliakie als je op jonge leeftijd een infectie van het spijsverteringsstelsel hebt gehad (zoals een rotavirusinfectie). Er zijn ook aanwijzingen dat de introductie van gluten in het dieet van je baby voordat hij 3 maanden oud is, het risico op het ontwikkelen van coeliakie kan verhogen.

De meeste deskundigen raden aan te wachten met het geven van glutenhoudende voeding tot je kind minstens 6 maanden oud is. Baby’s lopen ook meer kans coeliakie te ontwikkelen als zij geen borstvoeding krijgen op het moment dat gluten in het dieet worden opgenomen.

Behandeling van coeliakie

Er is geen genezing voor coeliakie, maar het volgen van een glutenvrij dieet zou moeten helpen de symptomen onder controle te houden en de complicaties van de aandoening op de lange termijn te voorkomen. Ook als u milde symptomen heeft, is verandering van uw dieet aan te bevelen omdat het blijven eten van gluten tot ernstige complicaties kan leiden. Dit kan ook het geval zijn als uit tests blijkt dat u een zekere mate van coeliakie heeft, ook al heeft u geen merkbare symptomen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw glutenvrije voeding gezond en evenwichtig is. Dankzij de toename van het aanbod aan glutenvrije voedingsmiddelen in de afgelopen jaren is het mogelijk geworden om zowel gezond als gevarieerd glutenvrij te eten.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch