Contractuur van Dupuytren

Contractuur van Dupuytren

Contractuur van Dupuytren is een aandoening die de handen treft en wordt gekenmerkt door de vorming van bindweefsel onder de huid van de handpalm. Dit bindweefsel kan zich uitbreiden naar de vingers en leiden tot een contractuur, waarbij de vingers kromtrekken en niet meer volledig kunnen worden gestrekt. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en treft meestal mensen van middelbare leeftijd en ouderen. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, manieren om de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en wat je niet moet doen bespreken.

Symptomen

De symptomen van Contractuur van Dupuytren kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich geleidelijk ontwikkelen over een periode van maanden tot jaren. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende symptomen:

– Verdikking van de huid in de handpalm
– Knobbels of bulten onder de huid van de handpalm
– Verkorting van de pezen in de handpalm
– Kromtrekken van de vingers, meestal de ringvinger en pink
– Beperkte beweging van de vingers
– Pijn of gevoeligheid in de handpalm

Oorzaken

De oorzaken van Contractuur van Dupuytren zijn niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Erfelijkheid: Contractuur van Dupuytren komt vaker voor bij mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening.
– Leeftijd: De aandoening komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.
– Geslacht: Mannen hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen dan vrouwen.
Roken: Roken kan de ontwikkeling van Contractuur van Dupuytren bevorderen.
Diabetes: Mensen met diabetes hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen.

Diagnose

De diagnose van Contractuur van Dupuytren kan worden gesteld door een arts op basis van een lichamelijk onderzoek van de handen en vingers. De arts zal de handen en vingers onderzoeken op tekenen van verdikking, knobbels of bulten onder de huid en beperkte beweging van de vingers. In sommige gevallen kan een röntgenfoto of MRI-scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor Contractuur van Dupuytren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende behandelingen:

Injecties: Injecties met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.
– Operatie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het bindweefsel te verwijderen en de beweging van de vingers te herstellen.
– Naaldaponeurotomie: Dit is een minder invasieve procedure waarbij een naald wordt gebruikt om het bindweefsel te breken en de beweging van de vingers te herstellen.
– Radiotherapie: Radiotherapie kan worden gebruikt om de groei van het bindweefsel te vertragen en de symptomen te verlichten.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Contractuur van Dupuytren te verlichten. Hieronder staan enkele van de meest effectieve manieren:

– Warmte: Het aanbrengen van warmte op de handen kan helpen om de pijn en stijfheid te verminderen.
– Oefeningen: Het uitvoeren van specifieke oefeningen kan helpen om de beweging van de vingers te verbeteren en de symptomen te verminderen.
– Massage: Het masseren van de handen en vingers kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de symptomen te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van Contractuur van Dupuytren ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende redenen om medisch advies in te winnen:

– Als je moeite hebt om je handen en vingers te bewegen
– Als je pijn of gevoeligheid in de handpalm ervaart
– Als je knobbels of bulten onder de huid van de handpalm opmerkt
– Als je vingers beginnen te kromtrekken

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van Contractuur van Dupuytren te verminderen. Hieronder staan enkele van de meest effectieve manieren:

– Vermijd overmatig gebruik van je handen en vingers
– Voer regelmatig oefeningen uit om de beweging van je vingers te verbeteren
– Vermijd roken en alcoholgebruik
– Eet een gezond dieet en blijf gehydrateerd

Er zijn ook enkele dingen die je niet moet doen als je symptomen van Contractuur van Dupuytren ervaart. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende dingen die je moet vermijden:

– Overmatig gebruik van je handen en vingers
– Het dragen van strakke handschoenen of sieraden
– Het gebruik van handgereedschap dat de handen en vingers belast

Conclusie

Contractuur van Dupuytren is een aandoening die de handen treft en kan leiden tot een contractuur, waarbij de vingers kromtrekken en niet meer volledig kunnen worden gestrekt. De oorzaken van deze aandoening zijn niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Als je symptomen van Contractuur van Dupuytren ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en enkele eenvoudige stappen te volgen om de symptomen te verminderen en verdere complicaties te voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch