CT-scan

CT-scan

Afbeelding met binnen, vloer, muur, toilet Automatisch gegenereerde beschrijving

Een CT-scan (computergestuurde tomografie) maakt gebruik van röntgenstralen en een computer om gedetailleerde beelden van de binnenkant van het lichaam te maken.

CT-scans worden ook wel CAT-scans of computertomografie-scans genoemd. Ze worden in het ziekenhuis uitgevoerd door speciaal opgeleide radiologen en kunnen worden uitgevoerd tijdens uw verblijf in het ziekenhuis of tijdens een kort bezoek.

Wanneer CT scans worden gebruikt

CT-scans kunnen gedetailleerde beelden opleveren van vele structuren in het lichaam, waaronder de inwendige organen, bloedvaten en botten. Ze kunnen worden gebruikt om:

  • aandoeningen te diagnosticeren – waaronder schade aan botten, verwondingen aan inwendige organen, problemen met de bloedstroom, beroertes en kanker
  • verdere onderzoeken of behandelingen te begeleiden – CT-scans kunnen bijvoorbeeld helpen de plaats, grootte en vorm van een tumor te bepalen voordat radiotherapie wordt gegeven of een arts in staat stellen een naaldbiopsie te nemen (waarbij een klein weefselmonster wordt weggenomen met behulp van een naald) of een abces af te tappen
  • de omstandigheden in het oog te houden – met inbegrip van het controleren van de grootte van tumoren tijdens en na de behandeling van kanker

CT-scans worden normaal gesproken niet gebruikt om te controleren op problemen als u geen symptomen hebt. De reden hiervoor is dat de voordelen van screening mogelijk niet opwegen tegen de risico’s, vooral als het leidt tot onnodige tests en ongerustheid.

Voorbereiding op een CT-scan

In uw afspraakbrief staat wat u moet doen om u voor te bereiden op uw scan. U kunt het advies krijgen om enkele uren voor uw afspraak niets te eten om ervoor te zorgen dat de foto’s duidelijk zijn. Als u allergieën, nierproblemen of diabetesmedicijnen hebt, moet u na ontvangst van uw afspraakbrief contact opnemen met het ziekenhuis, omdat er dan misschien speciale regelingen moeten worden getroffen. U moet het ziekenhuis ook laten weten of u zwanger bent. CT-scans worden meestal niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, tenzij het om een spoedgeval gaat, omdat er een kleine kans bestaat dat de röntgenstralen schadelijk zijn voor uw baby. Het is een goed idee om losse, comfortabele kleding te dragen, omdat u die tijdens de scan misschien kunt dragen. Probeer sieraden en kleding met metaal (zoals ritssluitingen) te vermijden, want die moeten worden verwijderd.

Voordat je een CT-scan laat maken

Voordat u de scan ondergaat, kunt u een speciale kleurstof / contrastmiddel toegediend krijgen om de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Dit kan in de vorm van een drankje worden ingeslikt, in uw bilnaad worden gebracht (klysma) of in een bloedvat worden geïnjecteerd. Vertel het de radioloog als u zich angstig of claustrofobisch voelt over het ondergaan van de scan. Zij kunnen u advies geven om u kalmeren en kunnen indien nodig een kalmerend middel voor u regelen (een medicijn om u te helpen ontspannen). Voordat de scan begint kan u worden gevraagd uw kleding uit te trekken en een operatieschort aan te trekken. Ook zal u worden gevraagd metalen voorwerpen zoals sieraden te verwijderen omdat metaal de scanapparatuur stoort.

Wat gebeurt er tijdens een CT-scan?

Tijdens de scan ligt u meestal op uw rug op een plat bed dat in de CT-scanner gaat. De scanner bestaat uit een ring die rond een klein deel van uw lichaam draait terwijl u erdoorheen gaat. In tegenstelling tot een MRI-scan wordt niet uw hele lichaam in één keer omringd, zodat u zich niet claustrofobisch hoeft te voelen. De radiograaf bedient de scanner vanuit de kamer ernaast. Terwijl de scan wordt gemaakt, kunt u hen horen en met hen spreken via een intercom. Terwijl de scan wordt gemaakt moet u heel stil liggen en normaal ademhalen. Dit zorgt ervoor dat de scanbeelden niet wazig zijn. U kunt gevraagd worden om op bepaalde momenten in of uit te ademen of uw adem in te houden. De scan duurt meestal ongeveer 10 tot 20 minuten.

Wat gebeurt er daarna?

U zou geen nawerkingen van een CT-scan moeten ondervinden en kunt meestal snel daarna naar huis. U kunt eten en drinken, naar uw werk gaan en autorijden zoals u gewend bent. Als er contrastvloeistof is gebruikt kan het zijn dat u wordt aangeraden een uur in het ziekenhuis te wachten om te controleren of u daar niet op reageert. Het contrast is normaal gesproken volkomen onschadelijk en wordt via de urine uit uw lichaam afgevoerd. De resultaten van de scan zijn meestal niet onmiddellijk beschikbaar. De informatie van de scan moet door een computer worden verwerkt en vervolgens door een radioloog (een specialist in het interpreteren van lichaamsbeelden) worden geanalyseerd. Nadat de radioloog de beelden heeft geanalyseerd, schrijft hij een verslag en stuurt dat naar de arts die u voor de scan heeft doorverwezen, zodat die de resultaten met u kan bespreken. Dit duurt normaal gesproken enkele dagen.

Veiligheid van CT scans

CT-scans zijn snel, pijnloos en over het algemeen veilig. Maar er bestaat een kleine kans dat u allergisch reageert op de contrastvloeistof die wordt gebruikt en dat u wordt blootgesteld aan röntgenstraling. De hoeveelheid straling waaraan u tijdens een CT-scan wordt blootgesteld, varieert, afhankelijk van het deel van uw lichaam dat wordt gescand. CT-scanners zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat u niet wordt blootgesteld aan onnodig hoge niveaus. Over het algemeen komt de hoeveelheid straling waaraan u tijdens elke scan wordt blootgesteld overeen met een blootstelling van een paar maanden tot een paar jaar aan natuurlijke straling uit de omgeving.

De voordelen en risico’s van een CT-scan worden altijd tegen elkaar afgewogen voordat de scan wordt aanbevolen. Praat van tevoren met uw arts of radioloog over de mogelijke risico’s als u zich zorgen maakt.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch