Cyste op de eierstok

Cyste op de eierstok

Een cyste op de eierstok is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen. Het is een met vocht gevulde zak die zich ontwikkelt op of in de eierstok. In de meeste gevallen zijn cysten op de eierstok goedaardig en verdwijnen ze vanzelf. Maar soms kunnen ze symptomen veroorzaken en medische behandeling vereisen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van cysten op de eierstok.

Wat is cyste op de eierstok?

Een cyste op de eierstok is een met vocht gevulde zak die zich ontwikkelt op of in de eierstok. Er zijn verschillende soorten cysten op de eierstok, waaronder:

– Functionele cysten: deze ontstaan tijdens de menstruatiecyclus en verdwijnen meestal vanzelf.
– Dermoid cysten: deze zijn gevuld met verschillende soorten weefsel, zoals haar, tanden en huid.
Endometriose cysten: deze ontstaan als gevolg van endometriose, een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit.
– Polycysteuze ovarium syndroom (PCOS): dit is een aandoening waarbij meerdere cysten zich ontwikkelen op de eierstokken.

Symptomen van cyste op de eierstok

In de meeste gevallen veroorzaken cysten op de eierstok geen symptomen en worden ze bij toeval ontdekt tijdens een routineonderzoek. Maar soms kunnen ze symptomen veroorzaken, zoals:

– Pijn in de onderbuik of bekkenstreek
– Opgeblazen gevoel
– Gevoelige borsten
– Veranderingen in de menstruatiecyclus
– Problemen met plassen of ontlasting
– Vermoeidheid
– Gewichtstoename

Als de cyste op de eierstok draait of scheurt, kan dit leiden tot hevige pijn en bloedingen. Dit is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke medische hulp.

Oorzaken van cyste op de eierstok

De exacte oorzaak van cysten op de eierstok is niet bekend. Maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van cysten op de eierstok kunnen verhogen, zoals:

– Hormonale onbalans: cysten op de eierstok kunnen ontstaan als gevolg van een hormonale onbalans, zoals bij PCOS.
– Endometriose: vrouwen met endometriose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van cysten op de eierstok.
– Vorige cysten op de eierstok: vrouwen die eerder cysten op de eierstok hebben gehad, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van nieuwe cysten.
Erfelijkheid: sommige vrouwen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van cysten op de eierstok.

Diagnose van cyste op de eierstok

Als je symptomen hebt die wijzen op een cyste op de eierstok, zal je arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een echografie laten maken om de cyste te visualiseren. Soms kan een bloedtest worden uitgevoerd om de hormoonspiegels te controleren.

Als de cyste groot is of symptomen veroorzaakt, kan een laparoscopie worden uitgevoerd. Dit is een chirurgische ingreep waarbij een kleine incisie wordt gemaakt in de buik en een laparoscoop wordt ingebracht om de cyste te verwijderen.

Behandeling van cyste op de eierstok

In de meeste gevallen zijn cysten op de eierstok goedaardig en verdwijnen ze vanzelf. Maar als de cyste groot is of symptomen veroorzaakt, kan medische behandeling nodig zijn. De behandelingsopties zijn afhankelijk van het type cyste en de ernst van de symptomen. Enkele behandelingsopties zijn:

– Afwachten: als de cyste klein is en geen symptomen veroorzaakt, kan je arts ervoor kiezen om af te wachten en de cyste regelmatig te controleren.
– Hormoontherapie: als de cyste het gevolg is van een hormonale onbalans, kan hormoontherapie worden voorgeschreven om de hormoonspiegels te reguleren.
– Chirurgie: als de cyste groot is of symptomen veroorzaakt, kan een laparoscopie worden uitgevoerd om de cyste te verwijderen.

Hoe de symptomen van cyste op de eierstok te verlichten

Als je symptomen hebt die wijzen op een cyste op de eierstok, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten, zoals:

– Pijnstillers: neem pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verlichten.
– Warmte: leg een warme kruik op je buik om de pijn te verlichten.
– Rust: neem rust en vermijd zware lichamelijke activiteit.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen hebt die wijzen op een cyste op de eierstok, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Neem contact op met je huisarts als je last hebt van:

– Hevige pijn in de onderbuik of bekkenstreek
– Bloedingen
Koorts
– Braken

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als je een cyste op de eierstok hebt, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten, zoals:

– Pijnstillers nemen
– Warmte toepassen
– Rust nemen

Maar er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen, zoals:

– Zware lichamelijke activiteit vermijden
Alcohol en cafeïne vermijden
Roken vermijden

Conclusie

Een cyste op de eierstok is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen. In de meeste gevallen zijn cysten op de eierstok goedaardig en verdwijnen ze vanzelf. Maar soms kunnen ze symptomen veroorzaken en medische behandeling vereisen. Als je symptomen hebt die wijzen op een cyste op de eierstok, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en de behandelingsopties te bespreken met je arts.

QR Code
nl_NLDutch