Dementie Chinees

Dementie Chinees: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Dementie Chinees is een vorm van dementie die vooral voorkomt bij oudere Chinese mensen. Het is een progressieve aandoening die de cognitieve functies aantast, zoals het geheugen, de taal, het denken en het gedrag. Het kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn of haar familieleden. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en wat je niet moet doen.

Symptomen

De symptomen van Dementie Chinees kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich in verschillende stadia van de ziekte voordoen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Geheugenverlies: De patiënt kan moeite hebben om recente gebeurtenissen te onthouden en kan zich ook niet herinneren wat er eerder op de dag is gebeurd.
– Taalproblemen: De patiënt kan moeite hebben met het vinden van de juiste woorden en kan ook moeite hebben met het begrijpen van wat anderen zeggen.
– Problemen met denken: De patiënt kan moeite hebben met het nemen van beslissingen en kan ook moeite hebben met het plannen van activiteiten.
– Veranderingen in gedrag: De patiënt kan zich terugtrekken uit sociale activiteiten en kan ook prikkelbaar en agressief worden.
– Veranderingen in persoonlijkheid: De patiënt kan veranderingen in persoonlijkheid vertonen, zoals apathie en depressie.

Oorzaken

De exacte oorzaken van Dementie Chinees zijn nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

– Genetica: Er is een genetische component die bijdraagt aan het ontstaan van Dementie Chinees. Mensen met een familiegeschiedenis van de ziekte hebben een hoger risico om het te ontwikkelen.
– Leeftijd: De kans op het ontwikkelen van Dementie Chinees neemt toe naarmate men ouder wordt.
– Levensstijlfactoren: Factoren zoals roken, alcoholgebruik, een slecht dieet en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het ontstaan van de ziekte.

Diagnose

De diagnose van Dementie Chinees kan worden gesteld door een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van dementie. De arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van de patiënt doornemen. Daarnaast kan de arts ook een aantal tests uitvoeren om de cognitieve functies van de patiënt te evalueren, zoals de Mini-Mental State Examination (MMSE) en de Montreal Cognitive Assessment (MoCA).

Behandeling

Er is momenteel geen genezing voor Dementie Chinees, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven van de patiënt kunnen verbeteren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van Dementie Chinees, zoals cholinesteraseremmers en memantine.
– Therapie: Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en muziektherapie kunnen helpen bij het verbeteren van de cognitieve functies en het verminderen van angst en depressie.
– Levensstijlveranderingen: Het aanpassen van de levensstijl kan ook helpen bij het verminderen van de symptomen van Dementie Chinees. Dit kan onder andere het volgen van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van alcohol en tabak omvatten.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Dementie Chinees te verlichten. Hieronder staan enkele tips:

– Houd een dagboek bij: Het bijhouden van een dagboek kan helpen bij het onthouden van belangrijke gebeurtenissen en afspraken.
– Gebruik geheugensteuntjes: Gebruik geheugensteuntjes zoals post-its en alarmen om belangrijke taken en afspraken te onthouden.
– Blijf actief: Blijf actief door regelmatig te wandelen, te fietsen of andere activiteiten te doen die de cognitieve functies stimuleren.
– Praat met anderen: Praat met vrienden en familieleden over de ziekte en vraag om hun steun en begrip.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je veranderingen opmerkt in het gedrag of de cognitieve functies van een geliefde. Hieronder staan enkele tekenen waarop je moet letten:

– Veranderingen in persoonlijkheid: Als de patiënt veranderingen in persoonlijkheid vertoont, zoals apathie en depressie.
– Veranderingen in gedrag: Als de patiënt zich terugtrekt uit sociale activiteiten en prikkelbaar en agressief wordt.
– Geheugenverlies: Als de patiënt moeite heeft om recente gebeurtenissen te onthouden en zich niet kan herinneren wat er eerder op de dag is gebeurd.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als familielid of verzorger van iemand met Dementie Chinees, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te helpen. Hieronder staan enkele tips:

– Bied ondersteuning: Bied emotionele en praktische ondersteuning aan de patiënt en zijn of haar familieleden.
– Wees geduldig: Wees geduldig en begripvol als de patiënt moeite heeft met het begrijpen van dingen of het uitvoeren van taken.
– Vermijd stress: Vermijd stressvolle situaties en zorg voor een rustige en gestructureerde omgeving.
– Praat over de ziekte: Praat openlijk over de ziekte en vraag om hulp en steun van vrienden en familieleden.

Conclusie

Dementie Chinees is een progressieve aandoening die de cognitieve functies aantast en een grote impact kan hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn of haar familieleden. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je veranderingen opmerkt in het gedrag of de cognitieve functies van een geliefde. Er zijn verschillende behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven van de patiënt kunnen verbeteren. Als familielid of verzorger van iemand met Dementie Chinees, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te helpen, zoals het bieden van ondersteuning en het vermijden van stressvolle situaties.

nl_NLDutch