Dermatitis perioralis

Dermatitis perioralis

Dermatitis perioralis is een huidaandoening die zich manifesteert als een rode, schilferige uitslag rond de mond. Het kan ook kleine bultjes, puistjes en jeuk veroorzaken. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar oud, maar kan ook bij mannen voorkomen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van dermatitis perioralis.

Symptomen

De symptomen van dermatitis perioralis zijn onder andere:

– Rode, schilferige uitslag rond de mond
– Kleine bultjes en puistjes
– Jeuk
Droge huid
– Brandend gevoel
– Gevoeligheid voor zonlicht
– Gevoeligheid voor cosmetica en huidverzorgingsproducten

Oorzaken

De oorzaken van dermatitis perioralis zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening, zoals:

– Gebruik van steroïde crèmes op het gezicht
– Gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten die de huid irriteren
– Overmatig gebruik van fluoridetandpasta
– Hormonale veranderingen
Stress
– Overmatig gebruik van antibiotica

Diagnose

De diagnose van dermatitis perioralis wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en het uiterlijk van de huid. Soms kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van dermatitis perioralis bestaat uit het vermijden van de factoren die de aandoening kunnen verergeren, zoals het gebruik van steroïde crèmes op het gezicht, cosmetica en huidverzorgingsproducten die de huid irriteren en fluoridetandpasta. Daarnaast kunnen de volgende behandelingen worden voorgeschreven:

– Antibiotica: orale antibiotica zoals tetracycline, doxycycline en minocycline kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen.
– Topische crèmes: crèmes zoals metronidazol, azelaïnezuur en pimecrolimus kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen.
– Lasertherapie: lasertherapie kan worden gebruikt om de ontsteking te verminderen en de huid te verbeteren.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van dermatitis perioralis te verlichten, zoals:

– Vermijd het gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten die de huid irriteren.
– Vermijd het gebruik van fluoridetandpasta.
– Vermijd het gebruik van steroïde crèmes op het gezicht.
– Gebruik een milde, ongeparfumeerde gezichtsreiniger en moisturizer.
– Vermijd blootstelling aan de zon en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF.
– Vermijd het krabben aan de huid.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van dermatitis perioralis aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Ook als de huid geïnfecteerd raakt of als er sprake is van koorts, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van dermatitis perioralis te verminderen, zoals het vermijden van de factoren die de aandoening kunnen verergeren en het gebruik van milde, ongeparfumeerde gezichtsreinigers en moisturizers. Wat je niet moet doen is het gebruik van steroïde crèmes op het gezicht en het krabben aan de huid, omdat dit de aandoening kan verergeren.

Conclusie

Dermatitis perioralis is een huidaandoening die zich manifesteert als een rode, schilferige uitslag rond de mond. Het kan ook kleine bultjes, puistjes en jeuk veroorzaken. De oorzaken van deze aandoening zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. De behandeling van dermatitis perioralis bestaat uit het vermijden van de factoren die de aandoening kunnen verergeren en het voorschrijven van antibiotica, topische crèmes en lasertherapie. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen aanhouden of verergeren.

QR Code
nl_NLDutch