Diarree

Diarree

Diarree is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door frequente, losse en waterige ontlasting. Diarree kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder infecties, voedselintoleranties, medicijnen en stress. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van diarree.

Wat is Diarree?

Diarree is een aandoening waarbij de ontlasting dun en waterig is en vaak gepaard gaat met buikkrampen, misselijkheid en braken. Diarree kan acuut of chronisch zijn en kan variëren in ernst van mild tot levensbedreigend. Acute diarree duurt meestal minder dan twee weken en gaat vaak vanzelf over. Chronische diarree duurt langer dan twee weken en kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Symptomen

De symptomen van diarree kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

– Frequente, losse en waterige ontlasting
– Buikkrampen en pijn
– Misselijkheid en braken
Koorts
– Vermoeidheid
– Gewichtsverlies
Uitdroging

Oorzaken

Diarree kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

– Infecties: bacteriële, virale of parasitaire infecties kunnen diarree veroorzaken. Voedselvergiftiging is een veelvoorkomende oorzaak van acute diarree.
– Voedselintoleranties: sommige mensen kunnen diarree krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, gluten of vetrijk voedsel.
– Medicijnen: sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen diarree veroorzaken als bijwerking.
– Stress: stress kan de darmbewegingen verhogen en diarree veroorzaken.
– Onderliggende medische aandoeningen: chronische diarree kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals inflammatoire darmziekte, coeliakie of prikkelbare darmsyndroom.

Diagnose

Als u last heeft van diarree, kan uw arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en uw medische geschiedenis doornemen. Uw arts kan ook een ontlastingsmonster nemen om te testen op infecties of andere afwijkingen. In sommige gevallen kan een colonoscopie worden aanbevolen om de darmen te onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van diarree hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf over en is behandeling niet nodig. Als u last heeft van ernstige symptomen of als de diarree langer dan twee weken aanhoudt, kan uw arts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten of de onderliggende oorzaak te behandelen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als u last heeft van diarree, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten, waaronder:

– Drink veel vocht om uitdroging te voorkomen. Water, thee en bouillon zijn goede opties.
– Eet licht verteerbaar voedsel, zoals bananen, rijst, appelmoes en geroosterd brood.
– Vermijd vetrijk voedsel, zuivelproducten, cafeïne en alcohol.
– Neem rust en vermijd lichamelijke activiteit.

Wanneer medisch advies inwinnen?

In sommige gevallen kan diarree ernstig zijn en medische hulp vereisen. Neem contact op met uw arts als u last heeft van:

– Bloederige ontlasting
– Koorts hoger dan 38 graden Celsius
– Ernstige buikpijn
– Tekenen van uitdroging, zoals een droge mond, weinig urineproductie en duizeligheid

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u last heeft van diarree, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat de aandoening erger wordt. Hier zijn enkele tips:

– Drink veel vocht om uitdroging te voorkomen.
– Eet licht verteerbaar voedsel en vermijd vetrijk voedsel, zuivelproducten, cafeïne en alcohol.
– Neem rust en vermijd lichamelijke activiteit.
– Was uw handen regelmatig om de verspreiding van infecties te voorkomen.
– Gebruik geen laxeermiddelen of anti-diarree medicijnen zonder medisch advies.

Conclusie

Diarree is een veelvoorkomende aandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder infecties, voedselintoleranties, medicijnen en stress. De symptomen van diarree kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen gepaard gaan met buikkrampen, misselijkheid en braken. Als u last heeft van diarree, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat de aandoening erger wordt. Neem contact op met uw arts als u last heeft van ernstige symptomen of als de diarree langer dan twee weken aanhoudt.

QR Code
nl_NLDutch