Diverticulitis

Diverticulitis

Diverticulitis is een aandoening die ontstaat wanneer kleine zakjes of uitstulpingen in de darmwand ontstoken raken. Deze zakjes worden divertikels genoemd en kunnen zich overal in het maag-darmkanaal bevinden, maar komen het meest voor in de dikke darm. Diverticulitis kan leiden tot ernstige complicaties, zoals abcessen, perforaties en bloedingen, en moet daarom tijdig worden behandeld. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van diverticulitis.

Symptomen

De symptomen van diverticulitis kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen soms worden verward met andere aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom of blindedarmontsteking. De meest voorkomende symptomen zijn:

Buikpijn, meestal links onder in de buik
Koorts
– Misselijkheid en braken
– Veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of obstipatie
– Opgeblazen gevoel en winderigheid
– Bloed in de ontlasting

Oorzaken

De oorzaken van diverticulitis zijn niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van divertikels en diverticulitis kunnen verhogen, zoals:

– Leeftijd: divertikels komen vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar
– Dieet: een dieet dat arm is aan vezels kan leiden tot obstipatie en druk op de darmwand, wat divertikels kan veroorzaken
Overgewicht: overgewicht kan de druk op de darmwand verhogen en het risico op divertikels vergroten
Roken: roken kan de bloedtoevoer naar de darmwand verminderen en het risico op divertikels vergroten
– Genetische aanleg: divertikels kunnen erfelijk zijn

Diagnose

De diagnose van diverticulitis wordt gesteld op basis van de symptomen, lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken, zoals een bloedonderzoek, een ontlastingsonderzoek en een CT-scan van de buik. Soms kan een colonoscopie worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van diverticulitis hangt af van de ernst van de symptomen en kan variëren van rust en dieetveranderingen tot antibiotica en chirurgie. In milde gevallen kan rust en een dieet met veel vezels en vocht helpen om de symptomen te verlichten en de ontsteking te verminderen. In ernstigere gevallen kan antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden en kan ziekenhuisopname nodig zijn. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de ontstoken darm te verwijderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van diverticulitis te verlichten, zoals:

– Rust nemen en niet te veel fysieke activiteit ondernemen
– Een dieet met veel vezels en vocht om de ontlasting zacht te houden en de druk op de darmwand te verminderen
– Pijnstillers, zoals paracetamol, om de pijn te verlichten
– Warme kompressen op de buik om de pijn te verminderen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen van diverticulitis heeft, vooral als u koorts heeft, hevige buikpijn heeft of bloed in uw ontlasting heeft. Deze symptomen kunnen wijzen op ernstige complicaties en moeten onmiddellijk worden behandeld.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om het risico op diverticulitis te verminderen, zoals:

– Een dieet met veel vezels en vocht om de ontlasting zacht te houden en de druk op de darmwand te verminderen
– Regelmatige lichaamsbeweging om de darmen gezond te houden
Stoppen met roken om het risico op divertikels te verminderen

Er zijn ook dingen die u beter niet kunt doen, zoals:

– Te veel vet en rood vlees eten, omdat dit het risico op divertikels kan vergroten
– Te weinig vezels en vocht in uw dieet hebben, omdat dit obstipatie kan veroorzaken en het risico op divertikels kan vergroten
– Te veel alcohol drinken, omdat dit het risico op divertikels kan vergroten

Conclusie

Diverticulitis is een aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties en moet daarom tijdig worden behandeld. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen soms worden verward met andere aandoeningen. De oorzaken zijn niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op divertikels en diverticulitis kunnen verhogen. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en kan variëren van rust en dieetveranderingen tot antibiotica en chirurgie. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen heeft en om zelf maatregelen te nemen om het risico op diverticulitis te verminderen.

QR Code
nl_NLDutch