Eczeem

Eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en kan variëren in ernst en duur. In Nederland hebben ongeveer 1 op de 5 mensen last van eczeem. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en wat je niet moet doen bespreken.

Wat is Eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid die wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk, zwelling, schilfering en soms blaren. Het kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op de handen, voeten, gezicht, nek en knieën. Er zijn verschillende soorten eczeem, waaronder atopisch eczeem, contacteczeem, seborroïsch eczeem en dyshidrotisch eczeem.

Symptomen

De symptomen van eczeem kunnen variëren afhankelijk van het type eczeem en de ernst ervan. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen van eczeem:

– Roodheid van de huid
– Jeuk
– Zwelling
– Schilfering
– Blaren
– Korstjes
– Verdikking van de huid
– Droogheid van de huid
– Pijnlijke huid

Oorzaken

De oorzaken van eczeem zijn nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van eczeem:

Erfelijkheid: Eczeem kan worden doorgegeven van generatie op generatie.
Allergieën: Sommige mensen ontwikkelen eczeem als reactie op allergenen zoals pollen, huisstofmijt, dierenhaar en voedsel.
– Irriterende stoffen: Eczeem kan worden veroorzaakt door blootstelling aan irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, parfums en schoonmaakmiddelen.
Stress: Stress kan een trigger zijn voor eczeem.
– Klimaat: Droge lucht en koude temperaturen kunnen eczeem verergeren.
– Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen eczeem verergeren.

Diagnose

De diagnose van eczeem wordt meestal gesteld door een dermatoloog of huisarts. De arts zal de huid onderzoeken en vragen stellen over de symptomen en mogelijke triggers. In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van eczeem is afhankelijk van het type eczeem en de ernst ervan. Hieronder staan de meest voorkomende behandelingen voor eczeem:

– Topische crèmes en zalven: Topische crèmes en zalven kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking en jeuk te verminderen.
– Orale medicatie: In sommige gevallen kan de arts orale medicatie voorschrijven om de ontsteking en jeuk te verminderen.
Lichttherapie: Lichttherapie kan worden gebruikt om de ontsteking en jeuk te verminderen.
– Natuurlijke remedies: Natuurlijke remedies zoals aloë vera, kokosolie en havermout kunnen helpen om de symptomen van eczeem te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van eczeem te verlichten. Hieronder staan enkele tips:

– Vermijd irriterende stoffen: Vermijd irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, parfums en schoonmaakmiddelen.
– Houd de huid gehydrateerd: Houd de huid gehydrateerd met een vochtinbrengende crème.
– Vermijd krabben: Krabben kan de huid beschadigen en de symptomen verergeren.
– Draag losse kleding: Draag losse kleding om wrijving op de huid te verminderen.
– Vermijd stress: Vermijd stress omdat dit een trigger kan zijn voor eczeem.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen van eczeem niet verbeteren met thuisbehandelingen of als er tekenen zijn van een infectie zoals pus, koorts en roodheid. Ook als de symptomen van eczeem ernstig zijn, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om eczeem te behandelen en te voorkomen. Hieronder staan enkele tips:

– Houd de huid gehydrateerd met een vochtinbrengende crème.
– Vermijd irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, parfums en schoonmaakmiddelen.
– Vermijd krabben omdat dit de huid kan beschadigen en de symptomen kan verergeren.
– Vermijd stress omdat dit een trigger kan zijn voor eczeem.
– Eet een gezond dieet met veel groenten en fruit.
– Drink voldoende water om de huid gehydrateerd te houden.
– Vermijd alcohol en roken omdat dit de huid kan uitdrogen en de symptomen kan verergeren.

Conclusie

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en kan variëren in ernst en duur. De oorzaken van eczeem zijn nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. De behandeling van eczeem is afhankelijk van het type eczeem en de ernst ervan. Er zijn verschillende manieren om de symptomen van eczeem te verlichten en het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen niet verbeteren met thuisbehandelingen of als er tekenen zijn van een infectie. Door een gezonde levensstijl te behouden en irriterende stoffen te vermijden, kun je eczeem voorkomen en behandelen.

nl_NLDutch