Eetstoornis

Eetstoornis

Eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een verstoord eetgedrag en een ongezonde relatie met voedsel. Het kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische problemen en kan zelfs levensbedreigend zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en wat je zelf kunt doen om eetstoornissen te voorkomen.

Wat is een eetstoornis?

Eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een verstoord eetgedrag en een ongezonde relatie met voedsel. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, waaronder anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge-eating disorder en eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO). Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door een obsessie met gewichtsverlies en een verstoord lichaamsbeeld, boulimia nervosa wordt gekenmerkt door eetbuien gevolgd door braken of overmatig sporten, binge-eating disorder wordt gekenmerkt door eetbuien zonder compenserend gedrag en eetstoornis NAO wordt gebruikt voor mensen die niet voldoen aan de criteria voor de andere eetstoornissen.

Symptomen

De symptomen van eetstoornissen kunnen variëren afhankelijk van het type eetstoornis en de ernst ervan. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Anorexia nervosa: extreem gewichtsverlies, obsessie met calorieën en voedsel, verstoord lichaamsbeeld, vermoeidheid, duizeligheid, haaruitval, constante koude, afwezigheid van menstruatie bij vrouwen.
– Boulimia nervosa: eetbuien gevolgd door braken of overmatig sporten, obsessie met gewicht en lichaamsbeeld, tandbederf, maagpijn, uitdroging, constante vermoeidheid.
– Binge-eating disorder: eetbuien zonder compenserend gedrag, gevoel van schaamte en schuld na het eten, gewichtstoename, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten.
– Eetstoornis NAO: symptomen kunnen variëren, maar kunnen onder meer obsessie met voedsel, verstoord lichaamsbeeld, eetbuien en compenserend gedrag omvatten.

Oorzaken

De oorzaken van eetstoornissen zijn complex en kunnen variëren van biologische, psychologische en sociale factoren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

– Biologische factoren: genetica, hormonale onevenwichtigheden, abnormale niveaus van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine.
– Psychologische factoren: laag zelfbeeld, perfectionisme, angst, depressie, traumatische ervaringen, moeilijkheden bij het omgaan met emoties.
– Sociale factoren: culturele druk om slank te zijn, sociale isolatie, familiale problemen, pesten.

Diagnose

Eetstoornissen kunnen worden gediagnosticeerd door een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een psycholoog, psychiater of huisarts. De diagnose omvat meestal een lichamelijk onderzoek, een evaluatie van de medische geschiedenis en een psychologische evaluatie. De zorgverlener zal ook vragen stellen over het eetgedrag, de gedachten en gevoelens van de patiënt met betrekking tot voedsel en het lichaamsbeeld.

Behandeling

De behandeling van eetstoornissen kan variëren afhankelijk van het type eetstoornis en de ernst ervan. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

Psychotherapie: dit omvat meestal cognitieve gedragstherapie, waarbij de patiënt leert om negatieve gedachten en gedragingen te identificeren en te veranderen.
– Medicatie: antidepressiva en antipsychotica kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van eetstoornissen te behandelen.
– Voedingsadvies: een diëtist kan helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetplan en het aanleren van gezonde eetgewoonten.
– Ziekenhuisopname: in ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om de patiënt te stabiliseren en medische complicaties te behandelen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de symptomen van eetstoornissen te verlichten. Hieronder staan enkele tips:

– Zoek professionele hulp: het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener.
– Praat erover: praat met vrienden en familie over je gevoelens en gedachten met betrekking tot voedsel en lichaamsbeeld.
– Vermijd diëten: diëten kunnen leiden tot obsessie met voedsel en gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan eetstoornissen.
– Eet regelmatig: eet regelmatig en sla geen maaltijden over om te voorkomen dat je honger krijgt en eetbuien krijgt.
– Vermijd triggers: vermijd situaties of mensen die je kunnen triggeren om ongezond te eten of te compenseren.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je vermoedt dat je een eetstoornis hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener. Hieronder staan enkele tekenen dat je medische hulp nodig hebt:

– Ernstig gewichtsverlies of gewichtstoename.
– Obsessie met calorieën en voedsel.
– Verstoord lichaamsbeeld.
– Eetbuien gevolgd door compenserend gedrag.
– Constante vermoeidheid en duizeligheid.
– Afwezigheid van menstruatie bij vrouwen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om eetstoornissen te voorkomen en te behandelen. Hieronder staan enkele tips:

– Praat erover: praat met vrienden en familie over je gevoelens en gedachten met betrekking tot voedsel en lichaamsbeeld.
– Vermijd diëten: diëten kunnen leiden tot obsessie met voedsel en gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan eetstoornissen.
– Eet regelmatig: eet regelmatig en sla geen maaltijden over om te voorkomen dat je honger krijgt en eetbuien krijgt.
– Zoek professionele hulp: het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener.
– Vermijd triggers: vermijd situaties of mensen die je kunnen triggeren om ongezond te eten of te compenseren.

Wat je niet moet doen:

– Je gewicht en lichaamsbeeld obsessief controleren.
– Jezelf uithongeren of overeten.
– Compenserend gedrag vertonen zoals braken of overmatig sporten.
– Jezelf vergelijken met anderen.
– Jezelf isoleren van vrienden en familie.

Conclusie

Eetstoornissen zijn een ernstige psychische aandoening die kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische problemen. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener als je vermoedt dat je een eetstoornis hebt. Door te praten over je gevoelens en gedachten met betrekking tot voedsel en lichaamsbeeld, regelmatig te eten en triggers te vermijden, kun je zelf ook bijdragen aan het voorkomen en behandelen van eetstoornissen.

QR Code
nl_NLDutch