Episcleritis

Episcleritis

Episcleritis is een ontsteking van het episclerale weefsel, dat zich tussen het bindvlies en de sclera (het witte deel van het oog) bevindt. Het is een relatief veelvoorkomende aandoening die meestal mild is en vanzelf overgaat. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en meer van episcleritis.

Wat is Episcleritis?

Episcleritis is een ontsteking van het episclerale weefsel, dat zich tussen het bindvlies en de sclera (het witte deel van het oog) bevindt. Het kan zich voordoen als een rode, pijnlijke plek op het oogwit en kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en tranen. Episcleritis kan zich voordoen bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De symptomen van episcleritis kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder meer zijn:

– Roodheid van het oogwit
– Pijn of irritatie van het oog
– Gevoeligheid voor licht
– Tranen
– Wazig zicht
– Gezwollen ooglid
Hoofdpijn

Oorzaken

De oorzaken van episcleritis zijn niet altijd duidelijk, maar het kan worden geassocieerd met een aantal aandoeningen, waaronder:

– Auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en de ziekte van Crohn
– Infecties zoals herpes simplex en herpes zoster
Allergieën
– Blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook en chemicaliën
Trauma aan het oog

Diagnose

Episcleritis kan worden gediagnosticeerd door een oogarts die een grondig oogonderzoek uitvoert. Dit kan onder meer een beoordeling van de oogdruk, gezichtsscherpte en de gezondheid van het oogweefsel omvatten. De arts kan ook een bloedtest uitvoeren om te controleren op auto-immuunziekten of andere aandoeningen die verband kunnen houden met episcleritis.

Behandeling

De behandeling van episcleritis is gericht op het verminderen van ontstekingen en het verlichten van symptomen. Dit kan onder meer het gebruik van oogdruppels, corticosteroïden en niet-steroïde ontstekingsremmers omvatten. In sommige gevallen kan een oogarts een orale medicatie voorschrijven om de ontsteking te verminderen. Als de episcleritis wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, kan de behandeling van die aandoening ook helpen om de episcleritis te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van episcleritis te verlichten, waaronder:

– Het aanbrengen van een warm kompres op het oog gedurende 10-15 minuten, meerdere keren per dag
– Het vermijden van irriterende stoffen zoals rook en chemicaliën
– Het dragen van een zonnebril om de ogen te beschermen tegen fel licht
– Het gebruik van kunsttranen om de ogen vochtig te houden
– Het vermijden van contactlenzen totdat de symptomen zijn verdwenen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van episcleritis ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan helpen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Als de symptomen ernstig zijn of gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de symptomen van episcleritis te verlichten, waaronder het aanbrengen van een warm kompres en het vermijden van irriterende stoffen. Het is echter belangrijk om niet zelf medicatie te nemen zonder medisch advies, omdat sommige medicijnen de symptomen kunnen verergeren of bijwerkingen kunnen hebben. Het is ook belangrijk om contactlenzen te vermijden totdat de symptomen zijn verdwenen, omdat deze de ogen kunnen irriteren en de symptomen kunnen verergeren.

Conclusie

Episcleritis is een ontsteking van het episclerale weefsel, dat zich tussen het bindvlies en de sclera (het witte deel van het oog) bevindt. Het kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen en kan gepaard gaan met symptomen zoals roodheid, pijn en gevoeligheid voor licht. De behandeling van episcleritis is gericht op het verminderen van ontstekingen en het verlichten van symptomen, en kan onder meer het gebruik van oogdruppels en corticosteroïden omvatten. Als u symptomen van episcleritis ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

QR Code
nl_NLDutch