Essentiële tremor

Essentiële tremor

Essentiële tremor is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillige trillingen van de handen, armen, hoofd, stembanden of andere delen van het lichaam. Het is een van de meest voorkomende bewegingsstoornissen, die ongeveer 4% van de bevolking treft, vooral ouderen. Hoewel essentiële tremor meestal niet levensbedreigend is, kan het de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen en de dagelijkse activiteiten belemmeren. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van essentiële tremor bespreken, evenals enkele tips om de symptomen te verlichten en wanneer medisch advies in te winnen.

Wat is een Essentiële tremor?

Essentiële tremor is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillige trillingen van de handen, armen, hoofd, stembanden of andere delen van het lichaam. De trillingen kunnen mild tot ernstig zijn en kunnen toenemen bij stress, vermoeidheid of inspanning. Essentiële tremor wordt vaak verward met de ziekte van Parkinson, maar het is een andere aandoening die niet gepaard gaat met andere symptomen van Parkinson, zoals stijfheid, traagheid en evenwichtsproblemen.

Symptomen

De symptomen van essentiële tremor kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Onvrijwillige trillingen van de handen, armen, hoofd, stembanden of andere delen van het lichaam
– Trillingen die toenemen bij stress, vermoeidheid of inspanning
– Trillingen die afnemen bij rust of slaap
– Trillingen die de dagelijkse activiteiten belemmeren, zoals schrijven, eten, drinken, typen, tandenpoetsen, etc.
– Trillingen die de spraak of het evenwicht beïnvloeden
– Trillingen die verergeren naarmate de persoon ouder wordt

Oorzaken

De oorzaken van essentiële tremor zijn nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische en omgevingsfactoren. Sommige studies suggereren dat essentiële tremor wordt veroorzaakt door een abnormale activiteit van de hersenen die de bewegingscontrole regelt, terwijl andere studies suggereren dat het wordt veroorzaakt door een abnormale activiteit van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Enkele mogelijke oorzaken van essentiële tremor zijn:

Erfelijkheid: essentiële tremor kan worden overgeërfd van ouders op kinderen, hoewel de exacte genetische oorzaak nog niet bekend is.
– Veranderingen in de hersenen: sommige studies suggereren dat essentiële tremor wordt veroorzaakt door veranderingen in de hersenen die de bewegingscontrole regelen, zoals de thalamus of de cerebellaire cortex.
– Omgevingsfactoren: sommige studies suggereren dat essentiële tremor wordt veroorzaakt door blootstelling aan bepaalde chemicaliën of medicijnen, zoals lithium, alcohol, cafeïne, of sommige anti-epileptica.

Diagnose

De diagnose van essentiële tremor wordt gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. De arts zal de trillingen observeren en vragen stellen over de frequentie, duur, ernst en invloed op de dagelijkse activiteiten. De arts kan ook een neurologisch onderzoek uitvoeren om andere mogelijke oorzaken van de trillingen uit te sluiten, zoals de ziekte van Parkinson, dystonie, of een hersenletsel. In sommige gevallen kan de arts aanvullende tests uitvoeren, zoals een MRI-scan of een bloedonderzoek, om andere mogelijke oorzaken van de trillingen uit te sluiten.

Behandeling

Er is geen genezing voor essentiële tremor, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en de invloed op de dagelijkse activiteiten. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

– Medicijnen: er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de trillingen kunnen verminderen, zoals propranolol, primidon, of gabapentine. Deze medicijnen werken door de activiteit van de hersenen of de zenuwcellen te verminderen die de trillingen veroorzaken. Het is belangrijk om de medicijnen onder medisch toezicht te gebruiken, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben en interacties kunnen hebben met andere medicijnen.
– Chirurgie: in sommige gevallen kan een operatie worden overwogen om de trillingen te verminderen, zoals een thalamotomie of een diepe hersenstimulatie. Deze operaties zijn echter invasief en hebben risico’s en bijwerkingen.
– Therapie: sommige vormen van therapie, zoals fysiotherapie, ergotherapie, of spraaktherapie, kunnen helpen om de dagelijkse activiteiten te verbeteren en de symptomen te verminderen. Deze therapieën richten zich op het verbeteren van de spierkracht, de coördinatie, de balans, of de spraak.
– Alternatieve behandelingen: sommige mensen proberen alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur, yoga, of kruidenremedies, om de symptomen te verminderen. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen effectief zijn.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele tips die kunnen helpen om de symptomen van essentiële tremor te verminderen en de dagelijkse activiteiten te verbeteren. Enkele mogelijke tips zijn:

– Vermijd stress, vermoeidheid, of inspanning, omdat deze de trillingen kunnen verergeren.
– Vermijd cafeïne, alcohol, of andere stimulerende middelen, omdat deze de trillingen kunnen verergeren.
– Gebruik hulpmiddelen, zoals een speciale pen, een beker met een deksel, of een aangepast toetsenbord, om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.
– Doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie, of diepe ademhaling, om de stress te verminderen en de spieren te ontspannen.
– Eet gezond en evenwichtig, omdat een gezonde voeding kan helpen om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de trillingen de dagelijkse activiteiten belemmeren, de spraak of het evenwicht beïnvloeden, of verergeren naarmate de persoon ouder wordt. De arts kan de symptomen evalueren en de juiste behandeling aanbevelen. Het is ook belangrijk om medisch advies in te winnen als de trillingen gepaard gaan met andere symptomen, zoals stijfheid, traagheid, of evenwichtsproblemen, omdat dit kan wijzen op een andere aandoening, zoals de ziekte van Parkinson.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van essentiële tremor te verminderen en de dagelijkse activiteiten te verbeteren. Enkele mogelijke dingen zijn:

– Vermijd stress, vermoeidheid, of inspanning, omdat deze de trillingen kunnen verergeren.
– Vermijd cafeïne, alcohol, of andere stimulerende middelen, omdat deze de trillingen kunnen verergeren.
– Gebruik hulpmiddelen, zoals een speciale pen, een beker met een deksel, of een aangepast toetsenbord, om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.
– Doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie, of diepe ademhaling, om de stress te verminderen en de spieren te ontspannen.
– Eet gezond en evenwichtig, omdat een gezonde voeding kan helpen om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Er zijn ook enkele dingen die je niet moet doen als je essentiële tremor hebt. Enkele mogelijke dingen zijn:

– Stop niet met het nemen van medicijnen zonder medisch advies, omdat dit de symptomen kan verergeren of bijwerkingen kan veroorzaken.
– Drink geen alcohol of cafeïne in overmaat, omdat dit de symptomen kan verergeren.
– Neem geen alternatieve behandelingen zonder medisch advies, omdat deze niet altijd effectief of veilig zijn.
– Vermijd geen sociale activiteiten of contact met anderen, omdat dit de kwaliteit van leven kan verminderen.

QR Code
nl_NLDutch