Etalagebenen

Etalagebenen

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt wordt. Dit kan leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid in de benen tijdens het lopen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Wat zijn Etalagebenen?

Etalagebenen is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt wordt. Dit komt doordat de slagaders die het bloed naar de benen transporteren vernauwd zijn. Hierdoor krijgen de spieren in de benen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen tijdens het lopen, wat leidt tot pijn, krampen en vermoeidheid.

Symptomen

De symptomen van etalagebenen zijn onder andere:

– Pijn, krampen en vermoeidheid in de benen tijdens het lopen
– De pijn verdwijnt na enkele minuten rusten
– De afstand die je kunt lopen zonder pijn wordt steeds korter
– Koude voeten en benen
– Verminderde haargroei op de benen
– Verkleuring van de huid op de benen

Oorzaken

De oorzaken van etalagebenen zijn onder andere:

– Atherosclerose: dit is een aandoening waarbij de slagaders vernauwd worden door de ophoping van vet en cholesterol in de wanden van de slagaders.
Roken: roken beschadigt de wanden van de slagaders en verhoogt het risico op atherosclerose.
– Hoge bloeddruk: hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de slagaders en verhoogt het risico op atherosclerose.
Diabetes: diabetes beschadigt de wanden van de slagaders en verhoogt het risico op atherosclerose.
– Verhoogd cholesterol: verhoogd cholesterol kan leiden tot atherosclerose.

Diagnose

De diagnose van etalagebenen wordt gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan er een enkel-arm index (EAI) test worden uitgevoerd. Hierbij wordt de bloeddruk in de enkel en de arm gemeten om te bepalen of er sprake is van een vernauwing in de slagaders van de benen.

Behandeling

De behandeling van etalagebenen bestaat uit:

– Leefstijlveranderingen: stoppen met roken, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om de symptomen te verminderen en het risico op verdere vernauwing van de slagaders te verminderen.
– Medicatie: medicijnen zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers kunnen helpen om de symptomen te verminderen en het risico op verdere vernauwing van de slagaders te verminderen.
– Endovasculaire behandeling: bij deze behandeling wordt er via een katheter een ballonnetje opgeblazen in de vernauwde slagader om deze te verwijden. Soms wordt er ook een stent geplaatst om de slagader open te houden.
– Chirurgische behandeling: bij ernstige vernauwingen kan een bypassoperatie worden uitgevoerd. Hierbij wordt er een omleiding gemaakt om de vernauwde slagader heen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van etalagebenen te verlichten, waaronder:

– Rusten: neem regelmatig pauzes tijdens het lopen om de pijn te verminderen.
– Wandelen: regelmatig wandelen kan helpen om de symptomen te verminderen en de bloedtoevoer naar de benen te verbeteren.
– Warmte: het gebruik van warmte kan helpen om de bloedtoevoer naar de benen te verbeteren en de pijn te verminderen.
– Compressiekousen: het dragen van compressiekousen kan helpen om de bloedtoevoer naar de benen te verbeteren en de pijn te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van de symptomen van etalagebenen. Een arts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven. Daarnaast is het belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen verergeren of als er sprake is van wondjes of zweren op de benen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van etalagebenen te verminderen, waaronder:

– Stoppen met roken
– Gezonde voeding
– Regelmatige lichaamsbeweging
– Rusten tijdens het lopen
– Wandelen
– Warmte gebruiken
– Compressiekousen dragen

Daarnaast zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen, zoals:

– Langdurig stilstaan of zitten
– Te veel alcohol drinken
– Te veel zout eten
– Te veel suiker eten

Conclusie

Etalagebenen is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt wordt. Dit kan leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid tijdens het lopen. De oorzaken van etalagebenen zijn onder andere atherosclerose, roken, hoge bloeddruk, diabetes en verhoogd cholesterol. De behandeling van etalagebenen bestaat uit leefstijlveranderingen, medicatie, endovasculaire behandeling en chirurgische behandeling. Er zijn verschillende manieren om de symptomen van etalagebenen te verlichten, zoals rusten, wandelen, warmte gebruiken en compressiekousen dragen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van de symptomen van etalagebenen en om zelf gezonde leefstijlveranderingen door te voeren om de symptomen te verminderen.

QR Code
nl_NLDutch