Evenwichts-migraine

Evenwichts-migraine

Evenwichts-migraine, ook wel bekend als vestibulaire migraine, is een vorm van migraine die gepaard gaat met duizeligheid en evenwichtsproblemen. Het is een relatief nieuwe diagnose die nog niet zo bekend is bij veel mensen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat evenwichts-migraine is, de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Wat is evenwichts-migraine?

Evenwichts-migraine is een vorm van migraine die wordt gekenmerkt door duizeligheid en evenwichtsproblemen. Het wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, wazig zien, gehoorverlies en een gevoel van desoriëntatie.

Symptomen

De symptomen van evenwichts-migraine kunnen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

– Duizeligheid
– Evenwichtsproblemen
– Misselijkheid
– Braken
– Wazig zien
– Gehoorverlies
– Gevoel van desoriëntatie
Hoofdpijn

Oorzaken

De exacte oorzaak van evenwichts-migraine is nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening, zoals:

Erfelijkheid: evenwichts-migraine kan in sommige families voorkomen en kan worden doorgegeven van generatie op generatie.
– Hormonale veranderingen: veel vrouwen ervaren evenwichts-migraine tijdens hun menstruatiecyclus of tijdens de menopauze.
Stress: stress kan een trigger zijn voor evenwichts-migraine.
– Voeding: sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, kaas en alcohol, kunnen evenwichts-migraine veroorzaken.
– Medicatie: sommige medicijnen kunnen evenwichts-migraine veroorzaken of verergeren.

Diagnose

De diagnose van evenwichts-migraine kan lastig zijn omdat de symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen, zoals een beroerte of een hersentumor. Om de diagnose te stellen zal de arts een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Daarnaast kan er ook een MRI-scan of CT-scan worden gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor evenwichts-migraine, maar er zijn wel verschillende manieren om de symptomen te verlichten. De behandeling kan bestaan uit:

– Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van evenwichts-migraine, zoals pijnstillers, anti-emetica en preventieve medicatie.
– Dieetveranderingen: het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van evenwichts-migraine.
– Stressmanagement: het verminderen van stress kan helpen bij het voorkomen van evenwichts-migraine.
Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van het evenwichtsgevoel en het verminderen van duizeligheid.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van evenwichts-migraine te verlichten, zoals:

– Rust nemen: het nemen van rust kan helpen bij het verminderen van duizeligheid en evenwichtsproblemen.
– Hydratatie: het drinken van voldoende water kan helpen bij het verminderen van de symptomen van evenwichts-migraine.
– Vermijden van triggers: het vermijden van triggers, zoals bepaalde voedingsmiddelen en stress, kan helpen bij het voorkomen van evenwichts-migraine.
– Ontspanningsoefeningen: ontspanningsoefeningen, zoals yoga en meditatie, kunnen helpen bij het verminderen van stress en het voorkomen van evenwichts-migraine.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van duizeligheid en evenwichtsproblemen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het vinden van de juiste behandeling. Daarnaast is het belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen verergeren of als er nieuwe symptomen optreden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van evenwichts-migraine te verminderen, zoals het vermijden van triggers en het nemen van rust. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel te doen als je last hebt van duizeligheid en evenwichtsproblemen. Vermijd activiteiten die je duizelig maken, zoals autorijden en het beklimmen van trappen. Het is ook belangrijk om niet te veel te drinken en te eten, omdat dit de symptomen kan verergeren.

Conclusie

Evenwichts-migraine is een vorm van migraine die gepaard gaat met duizeligheid en evenwichtsproblemen. De exacte oorzaak van deze aandoening is nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. De behandeling kan bestaan uit medicatie, dieetveranderingen, stressmanagement en fysiotherapie. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van duizeligheid en evenwichtsproblemen en om zelf rust te nemen en triggers te vermijden.

QR Code
nl_NLDutch