Gebroken heup

Gebroken heup

Een gebroken heup is een veelvoorkomende en ernstige blessure, vooral bij oudere mensen. Het kan leiden tot langdurige invaliditeit en zelfs de dood. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en hoe je de symptomen kunt verlichten. We geven ook advies over wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en niet moet doen.

Wat is een gebroken heup?

Een gebroken heup is een breuk in het dijbeen, het bot dat zich uitstrekt van de heup tot de knie. Het heupgewricht is het grootste gewricht in het lichaam en verbindt het dijbeen met het bekken. Een gebroken heup kan optreden in het bovenste deel van het dijbeen, het heupgewricht of het bekken.

Symptomen van een gebroken heup

De symptomen van een gebroken heup kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

– Pijn in de heup, lies, dij of knie
– Moeite met lopen of staan
– Zwelling en blauwe plekken rond de heup
– Het getroffen been kan korter lijken dan het andere been
– Het getroffen been kan naar buiten draaien
– Stijfheid en beperkte beweging in de heup

Oorzaken van een gebroken heup

Een gebroken heup kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

– Vallen: Dit is de meest voorkomende oorzaak van een gebroken heup, vooral bij oudere mensen. Een val kan optreden als gevolg van een gladde vloer, een ongelijke ondergrond, slecht zicht of duizeligheid.
Osteoporose: Dit is een aandoening waarbij de botten broos en zwak worden, waardoor ze gemakkelijker breken. Osteoporose komt vaak voor bij oudere vrouwen.
– Verkeersongevallen: Een auto-ongeluk of een fietsongeluk kan leiden tot een gebroken heup.
Sportblessures: Sporten zoals voetbal, hockey en skiën kunnen leiden tot een gebroken heup.

Diagnose van een gebroken heup

Als je denkt dat je een gebroken heup hebt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een röntgenfoto maken om de breuk te bevestigen. Soms kan een MRI-scan of een CT-scan nodig zijn om de ernst van de breuk te bepalen.

Behandeling van een gebroken heup

De behandeling van een gebroken heup hangt af van de locatie en de ernst van de breuk. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Chirurgie: Als de breuk ernstig is, kan een operatie nodig zijn om de botten op hun plaats te zetten en te stabiliseren met pinnen, schroeven of platen.
– Gips: Als de breuk niet ernstig is, kan een gipsverband worden aangebracht om de heup te immobiliseren en te laten genezen.
Fysiotherapie: Na de behandeling kan fysiotherapie nodig zijn om de spieren rond de heup te versterken en de beweging te herstellen.

Hoe de symptomen van een gebroken heup te verlichten

Hier zijn enkele manieren om de symptomen van een gebroken heup te verlichten:

– Rust: Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken en rust zoveel mogelijk.
– IJs: Breng ijs aan op de heup om zwelling en pijn te verminderen.
– Pijnstillers: Neem pijnstillers zoals paracetamol om de pijn te verlichten.
– Hulpmiddelen: Gebruik hulpmiddelen zoals krukken of een looprek om te voorkomen dat je op het getroffen been leunt.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je denkt dat je een gebroken heup hebt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Hier zijn enkele situaties waarin je onmiddellijk medische hulp moet zoeken:

– Je kunt niet opstaan of lopen
– Je hebt hevige pijn
– Je hebt een open wond of bloeding
– Je hebt koorts

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen en niet moet doen als je een gebroken heup hebt:

– Rust: Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken en rust zoveel mogelijk.
– Gebruik hulpmiddelen: Gebruik hulpmiddelen zoals krukken of een looprek om te voorkomen dat je op het getroffen been leunt.
– Niet masseren: Masseer de heup niet, omdat dit de breuk kan verergeren.
– Niet te veel bewegen: Vermijd te veel beweging, omdat dit de breuk kan verergeren.

Conclusie

Een gebroken heup is een ernstige blessure die langdurige invaliditeit en zelfs de dood kan veroorzaken. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je denkt dat je een gebroken heup hebt. De behandeling hangt af van de locatie en de ernst van de breuk, en kan variëren van chirurgie tot fysiotherapie. Het is ook belangrijk om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat je de breuk verergert door rust te nemen en hulpmiddelen te gebruiken.

QR Code
nl_NLDutch