Genitale wratten

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Deze wratten verschijnen op de geslachtsdelen, anus en mond en kunnen zowel mannen als vrouwen treffen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van genitale wratten.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn kleine, vlezige gezwellen die op of rond de geslachtsdelen, anus en mond verschijnen. Ze kunnen variëren in grootte en aantal en kunnen plat of verhoogd zijn. Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact.

Symptomen van genitale wratten

De symptomen van genitale wratten kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben geen symptomen, terwijl anderen last hebben van:

– Kleine, vlezige gezwellen op of rond de geslachtsdelen, anus en mond
Jeuk of branderigheid in het getroffen gebied
– Bloeden tijdens geslachtsgemeenschap
– Pijn of ongemak tijdens het plassen

Oorzaken van genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten HPV, waarvan sommige genitale wratten kunnen veroorzaken. De meeste mensen die besmet zijn met HPV hebben geen symptomen en weten niet dat ze besmet zijn.

Risicofactoren voor genitale wratten zijn onder meer:

– Seksueel actief zijn op jonge leeftijd
– Meerdere seksuele partners hebben
– Een verzwakt immuunsysteem hebben
Roken

Diagnose van genitale wratten

Genitale wratten kunnen worden gediagnosticeerd door een arts of zorgverlener. De arts zal het getroffen gebied onderzoeken en mogelijk een monster nemen van het weefsel om te testen op HPV. Als u genitale wratten heeft, kan uw arts u ook testen op andere SOA’s, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis.

Behandeling van genitale wratten

Er is geen genezing voor genitale wratten, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de wratten te verwijderen. Behandelingen voor genitale wratten zijn onder meer:

– Crèmes en zalven: Deze medicijnen worden op de wratten aangebracht en kunnen helpen de wratten te verminderen of te verwijderen.
– Chirurgie: In sommige gevallen kan een arts de wratten verwijderen met een scalpel of laser.
– Cryotherapie: Dit is een behandeling waarbij de wratten worden bevroren met vloeibare stikstof.
– Elektrocauterisatie: Dit is een behandeling waarbij de wratten worden verbrand met elektrische stroom.

Hoe de symptomen van genitale wratten te verlichten

Als u genitale wratten heeft, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten, waaronder:

– Vermijd seksueel contact totdat de wratten zijn verdwenen
– Houd het getroffen gebied schoon en droog
– Draag losse kleding om wrijving te voorkomen
– Gebruik pijnstillers om pijn en ongemak te verlichten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u denkt dat u genitale wratten heeft, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Uw arts kan u helpen de juiste diagnose te stellen en de beste behandelingsopties voor u te vinden. Als u symptomen heeft van een SOA, zoals genitale wratten, is het ook belangrijk om uw seksuele partners op de hoogte te stellen, zodat zij zich kunnen laten testen en behandelen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als u genitale wratten heeft, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de verspreiding van het virus te voorkomen en de symptomen te verlichten, waaronder:

– Vermijd seksueel contact totdat de wratten zijn verdwenen
– Gebruik een condoom tijdens seksueel contact om de verspreiding van het virus te voorkomen
– Houd het getroffen gebied schoon en droog
– Gebruik geen huismiddeltjes om de wratten te verwijderen, omdat deze de wratten kunnen irriteren en de verspreiding van het virus kunnen bevorderen.

Conclusie

Genitale wratten zijn een veelvoorkomende SOA die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). De symptomen van genitale wratten kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen worden behandeld met crèmes, chirurgie, cryotherapie en elektrocauterisatie. Als u denkt dat u genitale wratten heeft, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en uw seksuele partners op de hoogte te stellen. Door veilige seksuele praktijken te volgen en regelmatig te worden getest op SOA’s, kunt u de verspreiding van genitale wratten en andere SOA’s voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch