Glaucoom

Glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening die wordt gekenmerkt door schade aan de oogzenuw, wat kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid in Nederland en wereldwijd. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van glaucoom bespreken.

Wat is Glaucoom ?

Glaucoom is een oogaandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in het oog. Deze verhoogde druk kan schade veroorzaken aan de oogzenuw, wat kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Glaucoom kan zich langzaam ontwikkelen en kan onopgemerkt blijven totdat het gezichtsvermogen al ernstig is aangetast.

Symptomen

De symptomen van glaucoom kunnen variëren afhankelijk van het type glaucoom en de ernst van de aandoening. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Verminderd gezichtsvermogen
– Wazig zien
– Gezichtsveldverlies
– Pijn in de ogen
Hoofdpijn
– Misselijkheid en braken

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van glaucoom, waaronder:

– Verhoogde oogdruk: Dit is de meest voorkomende oorzaak van glaucoom. Een verhoogde oogdruk kan schade veroorzaken aan de oogzenuw, wat kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.
Erfelijkheid: Glaucoom kan ook worden veroorzaakt door genetische factoren. Als er familieleden zijn met glaucoom, is de kans groter dat u ook glaucoom ontwikkelt.
– Leeftijd: Glaucoom komt vaker voor bij oudere mensen.
– Andere medische aandoeningen: Glaucoom kan ook worden veroorzaakt door andere medische aandoeningen, zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Diagnose

Een oogarts kan glaucoom diagnosticeren door een oogonderzoek uit te voeren. Dit omvat het meten van de oogdruk, het controleren van de oogzenuw en het testen van het gezichtsvermogen. Als de oogarts vermoedt dat u glaucoom heeft, kan hij of zij aanvullende tests uitvoeren, zoals een gezichtsveldtest of een OCT-scan.

Behandeling

De behandeling van glaucoom is gericht op het verlagen van de oogdruk en het voorkomen van verdere schade aan de oogzenuw. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Oogdruppels: Oogdruppels worden vaak voorgeschreven om de oogdruk te verlagen. Het is belangrijk om de druppels regelmatig te gebruiken zoals voorgeschreven.
– Laserbehandeling: Laserbehandeling kan worden gebruikt om de oogdruk te verlagen door het afvoersysteem van het oog te verbeteren.
– Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de oogdruk te verlagen.

Hoe de symptomen te verlichten

Hoewel er geen remedie is voor glaucoom , zijn er enkele dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten. Hieronder staan enkele tips:

– Vermijd het tillen van zware voorwerpen of het buigen van uw hoofd naar beneden, omdat dit de oogdruk kan verhogen.
– Draag een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen UV-straling.
– Vermijd roken en alcoholgebruik, omdat deze de oogdruk kunnen verhogen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van glaucoom ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder de aandoening wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe groter de kans op behoud van het gezichtsvermogen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om uw risico op glaucoom te verminderen. Hieronder staan enkele tips:

– Laat uw ogen regelmatig controleren door een oogarts.
– Eet een gezond dieet dat rijk is aan groenten en fruit.
– Vermijd roken en alcoholgebruik.
– Draag een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen UV-straling.

Aan de andere kant zijn er enkele dingen die u moet vermijden als u glaucoom heeft, zoals:

– Tillen van zware voorwerpen of het buigen van uw hoofd naar beneden.
– Roken en alcoholgebruik.
– Het gebruik van bepaalde medicijnen zonder overleg met uw arts.

Conclusie

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Het is belangrijk om regelmatig uw ogen te laten controleren door een oogarts en om medisch advies in te winnen als u symptomen van glaucoom ervaart. Door een gezonde levensstijl te behouden en uw ogen te beschermen tegen UV-straling, kunt u uw risico op glaucoom verminderen.

QR Code
nl_NLDutch