Goedaardige prostaatvergroting

Goedaardige prostaatvergroting

Goedaardige prostaatvergroting, ook wel bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH), is een veelvoorkomende aandoening bij mannen van middelbare leeftijd en ouder. Het is een goedaardige vergroting van de prostaat die kan leiden tot urinewegproblemen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en niet moet doen.

Wat is een Goedaardige prostaatvergroting?

De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en om de urinebuis heen zit. Het produceert een vloeistof die deel uitmaakt van het sperma. Bij mannen van middelbare leeftijd en ouder kan de prostaat groter worden, wat kan leiden tot urinewegproblemen. Dit wordt goedaardige prostaatvergroting genoemd omdat het geen kanker is.

Symptomen

De symptomen van goedaardige prostaatvergroting kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen geleidelijk of plotseling optreden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

– Moeite met plassen
– Frequente aandrang om te plassen
– Een zwakke urinestraal
– Onderbroken urinestroom
– Nadruppelen
– Gevoel van onvolledige lediging van de blaas
– Nachtelijk plassen
Urine-incontinentie
– Bloed in de urine

Oorzaken

De oorzaak van goedaardige prostaatvergroting is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die optreden naarmate mannen ouder worden. Testosteron, het mannelijke hormoon, wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT), wat de prostaat doet groeien. Andere factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van BPH zijn:

Erfelijkheid
– Leeftijd
Obesitas
Diabetes
Hart- en vaatziekten
– Sedentaire levensstijl

Diagnose

Als je symptomen van goedaardige prostaatvergroting ervaart, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk een bloedtest en urinetest bestellen om andere aandoeningen uit te sluiten. Een prostaatonderzoek kan ook worden uitgevoerd om de grootte en consistentie van de prostaat te bepalen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor goedaardige prostaatvergroting, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de grootte van de prostaat. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de groei van de prostaat kunnen verminderen en de symptomen kunnen verlichten. Deze medicijnen werken door de omzetting van testosteron in DHT te blokkeren.
– Minimaal invasieve procedures: Er zijn verschillende minimaal invasieve procedures beschikbaar die de prostaat kunnen verkleinen en de symptomen kunnen verlichten. Deze procedures omvatten transurethrale resectie van de prostaat (TURP), transurethrale incisie van de prostaat (TUIP) en lasertherapie.
– Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de prostaat te verwijderen. Dit wordt een prostatectomie genoemd.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van goedaardige prostaatvergroting te verlichten. Hieronder staan enkele tips:

– Beperk cafeïne en alcohol
– Drink voldoende water
– Vermijd het drinken van grote hoeveelheden vloeistoffen voor het slapengaan
– Ga regelmatig naar het toilet
– Vermijd het nemen van decongestiva en antihistaminica
– Doe regelmatig Kegel-oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van goedaardige prostaatvergroting ervaart, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen. Je moet ook medische hulp zoeken als je:

Koorts hebt
– Pijn hebt bij het plassen
– Bloed in de urine hebt
– Plotselinge en ernstige pijn in de onderbuik hebt

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van goedaardige prostaatvergroting te verminderen. Hieronder staan enkele tips:

– Eet een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen
– Blijf actief en oefen regelmatig
– Vermijd het nemen van decongestiva en antihistaminica
– Beperk cafeïne en alcohol
– Drink voldoende water

Er zijn ook enkele dingen die je niet moet doen als je symptomen van goedaardige prostaatvergroting hebt. Hieronder staan enkele tips:

– Vermijd het drinken van grote hoeveelheden vloeistoffen voor het slapengaan
– Vermijd het nemen van medicijnen zonder medisch advies
– Vermijd het ophouden van urine

Conclusie

Goedaardige prostaatvergroting is een veelvoorkomende aandoening bij mannen van middelbare leeftijd en ouder. Het kan leiden tot urinewegproblemen, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten. Als je symptomen van goedaardige prostaatvergroting ervaart, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen en de aanbevolen behandeling te volgen. Door een gezonde levensstijl te behouden en medisch advies in te winnen wanneer dat nodig is, kun je de symptomen van goedaardige prostaatvergroting verminderen en een gezond en actief leven leiden.

QR Code
nl_NLDutch